Pixabay

In deze situaties mag je tijdens de avondklok wel op straat zijn

Als de Tweede Kamer instemt met het invoeren van de avondklok, betekent dit dat iedereen tussen 20:30 uur ’s avonds en 04:30 uur ’s ochtends niet op straat mag zijn. Er gelden echter uitzonderingen. In welke situaties een uitzondering geldt, lees je hier.

Het kabinet wil binnen enkele dagen een avondklok invoeren in Nederland. Dat is bekendgemaakt door premier Rutte tijdens de persconferentie woensdagmiddag. Het is dan de bedoeling dat iedereen van 20:30 uur ’s avonds tot 04:30 uur ’s ochtends binnen blijft. Het is verboden om dan zonder geldige reden op straat te zijn. Een zware maatregel, maar volgens het kabinet en het Outbreak Management Team (OMT) nodig om een zware derde golf te voorkomen. 

Hond uitlaten

Mensen die een hond hebben, hoeven zich geen zorgen te maken dat ze tijdens de avondklok niet meer naar buiten mogen om de hond uit te laten. Hiervoor geldt namelijk een uitzondering. Er zijn echter wel regels gebonden aan het uitlaten van de hond. De hond moet aangelijnd zijn en er mag maar één iemand zijn die de hond uitlaat. In groepjes de hond uitlaten, ook als de personen uit hetzelfde gezin komen, mag dus niet. Hiervoor is geen formulier nodig. 

Werk

Als je naar werk gaat tijdens de avondklok, moet je een werkgeversverklaring tonen. Deze is aan te vragen via jouw werkgever. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om te bepalen of/wat noodzakelijk is. Hulpverleners die hun werk doen, waar dus de politie, brandweer, ambulancepersoneel onder vallen, hebben geen werkgeversverklaring nodig. 

Hulpverlening

Het blijft tijdens de avondklok mogelijk om (medische) hulp te verlenen aan een persoon of dier wanneer dit noodzakelijk is. Ook hulp aan anderen, zoals mantelzorg, is toegestaan. 

Calamiteit

Er zijn omstandigheden die niet te voorzien zijn. Denk aan een spoedbevalling, of een ongeluk in de huiselijke sfeer. Ook een ernstige gebeurtenis in de familie valt hieronder. In dergelijke medische gevallen mag je wel de straat op. Hiervoor heb je geen formulier nodig. 

Reizen

Als je naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland mag je ook op straat komen tijdens de avondklok. Er is echter wel een verschil. Voor noodzakelijke reizen van en naar het buitenland, bijvoorbeeld vanwege familieomstandigheden, heb je een formulier nodig. Reizigers die terugkeren uit het buitenland mogen op straat zijn, maar moeten wel uit kunnen leggen waarom ze tijdens de avondklok reizen. Ook moeten ze kunnen aantonen dat ze uit het buitenland komen, bijvoorbeeld met een vervoersbewijs. 

Zitting rechtbank

Rechtszaken, zittingen van een officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftencommissies gaan gewoon door tijdens de avondklok. Als je onderweg bent in verband met een van deze situaties, mag je de straat op. Hiervoor dien je wel aan te kunnen tonen dat je om die reden op pad bent. 

Uitvaart

Uitvaarten mogen gewoon doorgaan tijdens de avondklok. Als je kunt aantonen dat je onderweg bent voor een uitvaart, mag je de straat op. De maatregelen voor uitvaarten worden vanaf maandag 25 januari wel aangescherpt. Dan is er nog maar een maximum van 50 aanwezigen toegestaan.

Let op: het is nog niet 100 procent zeker dat de avondklok er komt, omdat de Tweede Kamer nog in moet stemmen met het plan. Het formulier die je in sommige situaties nodig hebt om over straat te kunnen tijdens de avondklok, zal binnenkort te downloaden zijn op de website van de Rijksoverheid.


Meer nieuws

Coronacrisis in Nieuwkoop gisteren 19:23

Geen nieuwe versoepelingen, wel ‘correcties’ op huidige maatregelen

’Als de verwachting uitkomt dat begin zomer iedereen die wil minimaal één keer gevaccineerd is, dan is dat het moment dat we weer grote stappen richting het normale leven kunnen zetten’’, zo begint premier Rutte zijn speech. Toch zijn er voor nu nog geen nieuwe versoepelingen. Wel wordt een aantal maatregelen gecorrigeerd. 

Advertorial Cultuur gisteren 14:57

Expositie Lies Roos bij Bakker & De Vos

Nieuwkoop,  Sinds de afgelopen week is er weer een nieuwe expositie te zien bij Bakker & De Vos, Centrum voor bewegen en gezondheid, op de Vijverhof in Nieuwkoop.

Gemeente gisteren 12:43

Gemeente Nieuwkoop sluit zich aan bij Meld Misdaad Anoniem

Sinds 1 maart 2021 is de gemeente Nieuwkoop officieel aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem (MMA). Met als doel de veiligheid in de gemeente vergroten. ''Het vergroten van de veiligheid is niet alleen een taak van politie en justitie. Ook inwoners en gemeente hebben een rol. Samen met de andere gemeenten in het district Alphen aan den Rijn – Gouda hebben wij een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.''  

Coronacrisis in Nieuwkoop gisteren 09:09

Aantal nieuwe coronabesmettingen in Nieuwkoop daalt

In week 8 steeg het aantal nieuwe coronabesmettingen in Nieuwkoop met 105 nieuwe besmettingen. Een week later, in week 9, werden er 82 nieuwe besmettingen gemeld door de GGD.