Huiskamer Noorden is 10 jarig bestaan al voorbij

De Huiskamer Noorden is gestart in 2013 en was een initiatief van Mia Vork en haar broer Jan Tersteeg. “We kwamen destijds in contact met de toenmalige directeur van Woningstichting Nieuwkoop (WSN), toen we hoorden dat zij, in samenspraak met de gemeente, een voorziening wilden bouwen voor dementerende mensen in Noorden. Dat kwam ongeveer tegelijkertijd met de aankondiging van nieuw beleid van de overheid tav de bejaardenzorg in Nederland.

"Dat bracht mij op het idee een enquete te organiseren in Noorden en eens te onderzoeken, wat mensen eigenlijk het liefste zouden willen, als zij dan niet meer naar een bejaardenhuis zouden kunnen?

Daar kwam luid en duidelijk uit, dat iedereen het allerliefst in Noorden wilde blijven wonen, maar dan wèl in een veilige omgeving", zegt Mia. "Dat heeft tenslotte geleid tot de bouw van appartementencomplex Schippersbrug, met een supermarkt (Plus) en 7 (zorg)appartementen. Wij huren de achtste en hebben we ingericht als de ’Huiskamer’, waar we, met hulp van zo’n 40 vrijwilligers diverse activiteiten organiseren èn van maan- tot vrijdag om 17:30 u een warme maaltijd serveren. Dankzij bijdragen van verschillende fondsen en donaties van bewoners in Noorden, kunnen we de prijs van een maaltijd op € 7,50 houden. En 2 kopjes koffie met een versgebakken koekje kosten € 1,25. In overleg maken de kooksters een gevarieerd weekmenu en zij kopen zelf alles in, wat nodig is voor hun ’kookbeurt’. Soms doen zij een ’culinair uitstapje’ over de grens, maar de meeste bezoekers hebben toch het liefst Aardappelen-Groente-Vlees (AGV). En onze service gaat ver, want voor wie bijvoorbeeld geen andijvie of vis lust, wordt iets anders gekookt."

"’s Avonds komen mensen hier soms (of blijven zitten) om ’n potje te bridgen, Rummicubben of sjoelen en overdag kunnen zij aan tafel lekker handwerken." Ank (80+) en Adrie hebben ieder al een sjaal van ruim een meter op schoot. “Nee, dat zijn zwachtels van katoen, die maken we voor het Leprafonds en gaan naar Afrika”, zegt vrijwilligster Sien, die de breisters van materiaal en terloops ook bezoekers van koffie en thee voorziet.

Mia: “We hebben een bestuur van 4 en mijn taak is vooral het ’binnenharken’ van subsidie en bijdragen van onze sponsors, zodat we alle voorkomende kosten zoals de verwarming, een kapotte afwasmachine, het jaarlijks uitje met onze vrijwilligers etc. kunnen blijven betalen. En ik hoop hier nog lang, mèt al onze vrijwilligers, mee door te kunnen gaan…!"

Vandaag staat mevr. Nelly Sloesarwij in de keuken. “Vorige keer maakte ik andijviestamppot met ’n gehaktbal, maar vandaag staat nasi mèt saté, op het menu." Haar man is ook mee, “Ik doe straks de afwas wel…”, zegt hij.


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn 13 jul. 2024 16:32

Ontdek moleculaire waterstof en hyperbare zuurstof-sessie

Je verwacht het niet, als je op de bel drukt bij een garagedeur op Wagnerstraat 8 in Nieuwkoop. Maar als de vriendelijke Ewelina Worszylo (42) (Ewela Woro voor vrienden en bekenden) je binnenlaat, gaat een wereld voor je open.

Milieu en duurzaamheid 11 jul. 2024 09:44

Actieplan circulaire economie Groene Hart bekrachtigd

Tijdens het jaarevenement van het Bestuurlijk Platform Groene Hart hebben Jacques Rozendaal en Frank Rijkaart namens elf gemeenten in het Groene Hart en de provincie Zuid-Holland het Actieplan Circulaire Economie Groene Hart bekrachtigd. Provincie Zuid-Holland en Platform Groene Hart Werkt! hebben begin 2024 het initiatief genomen om een Circulair Actieplan op te stellen samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Dit regionale plan is nu gereed. De elf bij het platform aangesloten gemeenten hebben het plan omarmd en steunen de initiatieven.

Calamiteiten 10 jul. 2024 17:23

Broodje veroorzaakt brand in Nieuwkoop

Aan de Waterleliestraat in Nieuwkoop werd woensdagmiddag een woningbrand gemeld. Het liep gelukkig met een sisser af.

Sport 10 jul. 2024 14:35

Strooplikkerstoernooi weer succesvol afgesloten

Als vanouds was het Strooplikkerstoernooi (41e editie) weer een oer-gezellige week met veel tennisplezier voor de spelers èn publiek uit de wijde omgeving (Zoetermeer, Den Haag, Oude Wetering, Rotterdam etc.).

Mijn Club 10 jul. 2024 09:12

Mijn Club: Postduivenvereniging De Witpen

Het eerste wat opvalt bij binnenkomst in clubgebouw de WenS: géén oude(re) mannen in ’n grijze stofjas, maar in plaats daarvan: jonge mannen met een biertje aan de bar. ”Nee, dat was misschien vroeger wel zo, maar nu echt niet meer".

Natuur en recreatie 9 jul. 2024 13:43

40 jaar 4Daagse Nijmegen

Het was in 1984 een groepje collega’s, die bij de Raad van Arbeid in Leiderdorp werkten en zin kregen om samen aan de Vierdaagse mee te gaan doen. Zoveel jaar na het begin is het  onduidelijk of zij indertijd méér zin hadden om daar te gaan stappen òf echt te gaan te lopen?! Het werd uiteindelijk: Wandelen èn stappen!