Ingezonden

Hondenclub de Polderwakers

Misschien anders dan de aanduiding ’hondenclub’ doet vermoeden, worden behalve de honden ook hun ’baasjes’ getraind bij HC de Polderwakers. Aan de Dreg in Nieuwkoop, net onder de lampen van de hockeyclub, worden hier al sinds 1977 diverse cursussen voor honden én hun baasjes georganiseerd.

Karin, trainster en penningmeester van de club, legt uit: “Kijk, ze zijn allemaal lief, maar ieder ras heeft een eigen karakter en die moet je als baas wel begrijpen. We leren leden om te gaan met hun hond zodat er een goede verstandhouding tussen hen ontstaat. Als het lukt, wordt de trouwe viervoeter een echte huisvriend, die goed gehoorzaamt."

"Al tijdens de puppytraining (vanaf 8 weken) wordt gewerkt aan gehoorzaamheid en daarna komt - als men verder wil - de ’echte’ gehoorzaamheidstraining in 3 delen. Niveau 1: aangelijnd om netjes aan de riem te leren lopen, zitten, ’af’ etc. Daarna niveau 2: niet aangelijnd, om ze te leren op commando te blijven liggen of juist bij de baas terug te komen en bijvoorbeeld nooit iets van de straat te eten. Voedsel krijgen ze van de baas en van niemand anders! Op niveau 3 komen de bijzondere verrichtingen aan bod, zoals netjes naast de fiets lopen enzovoort.“

“We hebben nu bij onze ’club van hondenliefhebbers’ zo’n 150 leden, waarvan ook een deel niet meer naar onze clubavond komt - sommigen hebben helemaal geen hond meer - maar wel steunt zoals sponsoren door lid (€ 13 per jaar) te blijven", zegt voorzitter Meinard Verlaan. "Iedere donderdagavond hebben we onze clubavond. Met een klein team van opgeleide en ervaren vrijwilligers geven we de opvoedcursussen plus de behendigheidstraining in vijf niveaus. De hond leert dan op commando allerlei hindernissen te nemen, zoals de kattenloop, schutting, paardensprong en nog veel meer. We trainen in kleine groepjes, zodat ieder de juiste aandacht krijgt. De cursussen starten in mei en november en duren ’n half jaar, waarna afgesloten kan worden met een examen en de vorderingen van hond èn de baas worden getest en er ook prijzen behaald kunnen worden. De cursussen zijn voor beginners maar ook voor gevorderden. Meinard traint zelf mee met zijn hond Bowie, “Zij is nog wel jong, maar als je ziet dat ze steeds beter luistert is dat gewoon heel fijn!”

Guido, secretaris van de club en zelf ook trainer, doet mee met River, zijn Labrador, aan de behendigheidstraining en voegt nog toe: “Ik vind het gewoon leuk om iets met mijn hond samen te doen. Wij kijken er allebei echt naar uit. Het is inmiddels een mooie vriendengroep geworden: gezellig en je leert iedere keer weer van elkaar én van het gedrag van de andere honden.”

Meinard: "Hondenliefhebbers zijn altijd welkom om zelf te zien, wat we doen en eventueel een keer mee te doen op iedere donderdag vanaf 18:30 uur.” Alle relevante informatie staat op: www.polderwakers.nl.

De volgende

Meinard: “Ik hoorde toevallig van het bestaan van Volkstuinvereniging ’De Geschikte Peer’ in Ter Aar. De overeenkomst: Die mensen zijn ook, net als wij, lekker buiten bezig met hun hobby.” Dus maak ik een afspraak met voorzitter Peter Veenhuis op zijn tuin aan de Oostkanaalweg in Aardam.

Loek Sassen

 


Meer nieuws

Sport gisteren 21:56

Terugkijken zaterdag 23 maart

Aangezien er tijdens de paasdagen geen programma is voor "de onzen" kijken we vooral terug met diverse betrokkenen. Ook sprak Theo Leliveld met coach Arnout Okkinga van Hockeyvlub Nieuwkoop en Jop van der Pijl, speler van Novo Stars (basketbal) Vooral dat laatste interview is het horen meer dan waard...

Cultuur gisteren 14:28

Programma Kaleidoskoop

Het programma van Kaleidoskoop met deze keer: De Kindermuziekweek, Film: the Old Oak (ook mogelijk met buffet) en Theater: de Mannen van Naam met “Sterke verhalen en mooie liedjes.”

Sport gisteren 08:55

Geslaagde Waterlanders volleybalclinic voor team van Jumbo Bas Bobeldijk

Op donderdagavond 21 maart was Sporthal de Steupel in Nieuwkoop het toneel voor een energieke volleybalclinic, georganiseerd door de selectietrainers van Volleybalvereniging Waterlanders. De clinic trok de aandacht van acht enthousiaste medewerkers van Jumbo Bas Bobeldijk uit Nieuwkoop, die zich hadden ingeschreven voor dit sportieve uitje.

Sport 27 mrt. 2024 15:02

Eindelijk weer….!

“Jaaah…, want het is wel 7 jaar geleden dat we onze laatste onderlinge turnwedstrijden konden organiseren", zegt trainer Micha Esman (19) van sportvereniging Kwiek. "Sowieso kon dat tijdens de coronajaren niet en ook door de samenvoeging van Kwiek met gymnastiekvereniging de Zevensprong (Zevenhoven) en Advendo (Ter Aar) - resp. 2020 en 2022 - lukte het gewoon niet om dat óók nog te organiseren..! Maar het is voor de kinderen natuurlijk wel leuker om ergens naar toe te trainen en aan (groot-)ouders te laten zien, wat ze geleerd hebben.”

Maatschappij 27 mrt. 2024 09:57

Initiatief ’Langeraar fietst op tegen kanker’ krijgt opvolging

Sportcentrum Nieuwkoop (Nieuwveenseweg 39a) organiseert op vrijdag 5 april een zogenoemde ’Spinning Marathon’. Doel is om zoveel mogelijk geld bijeen te brengen voor het team van Richard Servaas (team 2), één van de drie teams die op 6 juni meedoen aan Alpe d’Huzes, hèt sportieve evenement in Frankrijk om geld in te zamelen voor kankeronderzoek door KWF.

Politie 26 mrt. 2024 21:26

Inbraken in de gemeente Nieuwkoop vaak succesvol

Inbraken in de gemeente Nieuwkoop zijn vaak succesvoller dan in andere Zuid Hollandse gemeenten. Het aantal inbraken valt relatief mee, maar bij maar liefst 84,4% is de inbraak geslaagd. Hiermee staat Nieuwkoop op de 3e plek in de provincie Zuid Holland.