Ingezonden

Hondenclub de Polderwakers

Misschien anders dan de aanduiding ’hondenclub’ doet vermoeden, worden behalve de honden ook hun ’baasjes’ getraind bij HC de Polderwakers. Aan de Dreg in Nieuwkoop, net onder de lampen van de hockeyclub, worden hier al sinds 1977 diverse cursussen voor honden én hun baasjes georganiseerd.

Karin, trainster en penningmeester van de club, legt uit: “Kijk, ze zijn allemaal lief, maar ieder ras heeft een eigen karakter en die moet je als baas wel begrijpen. We leren leden om te gaan met hun hond zodat er een goede verstandhouding tussen hen ontstaat. Als het lukt, wordt de trouwe viervoeter een echte huisvriend, die goed gehoorzaamt."

"Al tijdens de puppytraining (vanaf 8 weken) wordt gewerkt aan gehoorzaamheid en daarna komt - als men verder wil - de ’echte’ gehoorzaamheidstraining in 3 delen. Niveau 1: aangelijnd om netjes aan de riem te leren lopen, zitten, ’af’ etc. Daarna niveau 2: niet aangelijnd, om ze te leren op commando te blijven liggen of juist bij de baas terug te komen en bijvoorbeeld nooit iets van de straat te eten. Voedsel krijgen ze van de baas en van niemand anders! Op niveau 3 komen de bijzondere verrichtingen aan bod, zoals netjes naast de fiets lopen enzovoort.“

“We hebben nu bij onze ’club van hondenliefhebbers’ zo’n 150 leden, waarvan ook een deel niet meer naar onze clubavond komt - sommigen hebben helemaal geen hond meer - maar wel steunt zoals sponsoren door lid (€ 13 per jaar) te blijven", zegt voorzitter Meinard Verlaan. "Iedere donderdagavond hebben we onze clubavond. Met een klein team van opgeleide en ervaren vrijwilligers geven we de opvoedcursussen plus de behendigheidstraining in vijf niveaus. De hond leert dan op commando allerlei hindernissen te nemen, zoals de kattenloop, schutting, paardensprong en nog veel meer. We trainen in kleine groepjes, zodat ieder de juiste aandacht krijgt. De cursussen starten in mei en november en duren ’n half jaar, waarna afgesloten kan worden met een examen en de vorderingen van hond èn de baas worden getest en er ook prijzen behaald kunnen worden. De cursussen zijn voor beginners maar ook voor gevorderden. Meinard traint zelf mee met zijn hond Bowie, “Zij is nog wel jong, maar als je ziet dat ze steeds beter luistert is dat gewoon heel fijn!”

Guido, secretaris van de club en zelf ook trainer, doet mee met River, zijn Labrador, aan de behendigheidstraining en voegt nog toe: “Ik vind het gewoon leuk om iets met mijn hond samen te doen. Wij kijken er allebei echt naar uit. Het is inmiddels een mooie vriendengroep geworden: gezellig en je leert iedere keer weer van elkaar én van het gedrag van de andere honden.”

Meinard: "Hondenliefhebbers zijn altijd welkom om zelf te zien, wat we doen en eventueel een keer mee te doen op iedere donderdag vanaf 18:30 uur.” Alle relevante informatie staat op: www.polderwakers.nl.

De volgende

Meinard: “Ik hoorde toevallig van het bestaan van Volkstuinvereniging ’De Geschikte Peer’ in Ter Aar. De overeenkomst: Die mensen zijn ook, net als wij, lekker buiten bezig met hun hobby.” Dus maak ik een afspraak met voorzitter Peter Veenhuis op zijn tuin aan de Oostkanaalweg in Aardam.

Loek Sassen

 


Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 11:39

Zolderbrand in Nieuwkoop

Op de Beethovenlaan in Nieuwkoop heeft een korte brand gewoed op de zolder van een woning. De brandweer schaalde op naar middelbrand, omdat het vuur waarschijnlijk in het dak zat.

Advertorial Sport 2 jul. 2022 14:28

AJAX KOMT NAAR NIEUWKOOP!

Goed nieuws, want in de zomervakantie van dit jaar organiseert Ajax een Ajax voetbalkamp bij SV Nieuwkoop. Van maandag 8 t/m vrijdag 12 augustus kunnen jongens en meiden tussen de 6 en 16 jaar oud een week lang trainen als een Ajax-speler.

Evenementen 2 jul. 2022 10:20

Kindervakantiespelen Ter Aar is terug

Na bijna drie jaar is de kindervakantiespelen Ter Aar terug. Nadat in 2019 de week helaas een minder goede afloop had aan het einde en er daarna ook nog 2 jaar van Corona achteraan kwam. Kijkt de organisatie nu gelukkig weer positief vooruit naar een nieuwe editie nummer 44.

Advertorial Winkels 1 jul. 2022 15:30

Krijg een GRATIS boxspring bij Dutch Dream Slaapcomfort!

Ben je op zoek naar een nieuwe boxspring? Zijn je matrassen doorgezakt en is je bed aan vervanging toe? Wacht dan niet langer. De hele maand juli krijg je bij Dutch Dream Slaapcomfort namelijk een boxspring CADEAU!

Wonen en bouwen 1 jul. 2022 12:46

Verhoging starterslening

Jongeren of starters die hun eerste koopwoning willen aanschaffen kunnen bij de gemeente terecht voor een starterslening. Gemeente Nieuwkoop gaat deze starterslening verhogen.