Archieffoto

Hoe is de gemeente Nieuwkoop voorbereid op een corona-uitbraak?

Mocht het aantal coronabesmettingen verder oplopen, dan volgt er waarschijnlijk een regionale of lokale lockdown in plaats van een landelijke lockdown. Burgemeesters uit het hele land bereiden zich daarom voor op een dergelijke lockdown. Hoe is onze gemeente voorbereid op een eventuele uitbraak? 

In verschillende Europese landen laait het virus weer op, waaronder in Spanje en Frankrijk. Maar in plaats van een landelijke lockdown, kiezen zij ervoor om bepaalde regio’s op slot te doen. Dit allemaal om het virus in bepaalde gebieden in toom te kunnen houden. Ook in Nederland laait het coronavirus op, maar de Nederlandse burgemeesters zijn voorbereid. Dit blijkt uit een overleg tussen de voorzitters van alle veiligheidsregio’s.

Hoe zit dat in de gemeente Nieuwkoop? Stel dat het virus hier weer oplaait, hoe gaat de gemeente hier dan mee om? ‘’De gemeente Nieuwkoop treft lokaal geen specifieke voorbereidingen. We hebben de ervaring van maart en april en zullen die ervaring ook gebruiken. De kans op een lokale lockdown is klein. Nieuwkoop is geen eiland maar ligt midden in de Randstad. Het zou wel kunnen dat Nieuwkoop onderdeel is van een regionale lockdown, maar daar hebben wij nu geen enkele aanwijzing voor’’, aldus een woordvoerder van de gemeente.

‘’Een dergelijke clusteruitbraak wordt gesignaleerd door de GGD. Op basis van de informatie van de GGD en in samenwerking met de Veiligheidsregio wordt dan bezien welke aanvullende maatregelen noodzakelijk is. Als gemeente hebben wij geen afzonderlijke plannen. Dat komt altijd van de Veiligheidsregio.’’

De stappen die bij een eventuele uitbraak genomen worden, zijn afhankelijk van de locatie van de uitbraak en de omstandigheden van de uitbraak. ‘’De GGD doet al het contactonderzoek. Dat is een eigen taak van de GGD los van de gemeente.  Het team bevolkingszorg kijkt samen met de burgemeester hoe wij de activiteiten die wij lokaal zouden moeten doen gaan uitvoeren.’’

Maar wat is de rol van de veiligheidsregio hierin? ‘’Het is nog steeds GRIP 4. Dat houdt in dat de voorzitter van de veiligheidsregio een aantal speciale bevoegdheden heeft. De aansturing van onze lokale activiteiten komt vanuit het regionaal operationeel team. Het ROT coördineert de activiteiten van GHOR, politie, brandweer en gemeente bij het treffen van maatregelen en stuurt ook het lokale team bevolkingszorg aan.’’

Op meerdere plaatsen in het land merken burgemeesters dat mensen steeds makkelijker de regels negeren. Hoe is dat in Nieuwkoop? Burgemeester Robbert-Jan van Duin: “We hebben tot nu toe het beeld dat iedereen zich in onze gemeente goed aan de regels houdt. Dat is fijn en we hopen dat het goed blijft gaan. Toch blijven de regels nodig, want het coronavirus is zeker niet verdwenen. De vakantieperiode is inmiddels begonnen en onder het motto 'Houd ’t zelf in de hand' hopen we dat iedereen ook van de vakantie kan genieten.”

Momenteel staat het totaal aantal vastgestelde coronabesmettingen in de gemeente Nieuwkoop op 52, waarvan er 9 ziekenhuisopnamen zijn (geweest) en 5 overleden zijn aan de gevolgen van het virus.


Meer nieuws

Gemeente vandaag 15:35

Gemeentehuis beklad tegen komst AZC

Het gemeentehuis van Nieuwkoop is afgelopen nacht beklad. De teksten zijn gericht tegen de mogelijke komst van een AZC. De gemeenteraad bespreek donderdagavond of samen met buurgemeente Kaag & Braassem naar een locatie wordt gezocht.

Cultuur vandaag 14:25

Programma Kaleidoskoop

Op het programma van Theater Kaleidoskoop in Nieuwkoop de komende week: Theater: Whisky proeverij, Gerard Alderliefste & Friends met “Une Belle Histoire” en Film: the Miracle Club.

Sport vandaag 13:04

YoLo Judo start in Nieuwkoop: Hajimé!

Vanaf half mei start een nieuwe Judoschool in Nieuwkoop: YoLo Judo. Op zowel 15 als 22 mei zijn er speciale introductiedagen in sporthal De Steupel om kennis te maken met dit nieuwe initiatief voor jeugd-judo.

Blog vandaag 11:11

Ernstige bedreigingen

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Deze keer over Ernstige bedreigingen.

Sport gisteren 19:48

Terugblikken op het afgelopen weekend

De meivakantie wordt geopend met Koningsdag in het weekend. Dus is er geen speelronde in de diverse competities, maar zijn er louter festiviteiten. Onze verslaggever Theo Leliveld keek terug op de sportieve prestaties...