Pixaby

Hoe houd je jouw huisdier veilig in deze kou? De Dierenambulance geeft tips

Dierenvrienden en huisdiereigenaren opgelet! Het koude weer, dat de hele week aanhoudt, kan voor gevaarlijke situaties bij huisdieren zorgen. De Dierenambulance geeft daarom tips over hoe je jouw hond, kat of konijn veilig kunt houden.

Al dagenlang wordt er overal zout gestrooid om de wegen zo goed mogelijk begaanbaar te maken. Mocht je buiten lopen met jouw aangelijnde viervoeter, of heb je een kat, dan doe je er goed aan om de poten van de beestjes bij thuiskomst uit te spoelen. Zo voorkom je eventuele zoutvergiftiging.  

Veel hondenrassen zijn niet gemaakt voor deze weersomstandigheden. Droog de hond bij thuiskomst goed en laat hem niet te veel sneeuw eten. Ook doe je er goed aan om overtollige vacht tussen de tenen en aan de onderkant van de poten weg te knippen. Het is ook aan te raden om de poten in te smeren met vaseline, zo voorkom je dat er wondjes ontstaan. 

Katten die vaker buitenshuis dan bij je op bank liggen, zijn goed bestand tegen dit weer. Toch is het raadzaam om op je kat te letten. Vanwege de nattigheid in combinatie met temperaturen onder het vriespunt, kan een kat onderkoeld raken. Kittens jonger dan zeven maanden naar buiten laten gaan, kun je zeker nu beter vermijden. De jonge beestjes kunnen nog niet voldoende opboksen tegen Koning Winter. Controleer je kat ook regelmatig op irritatie of wondjes door strooizout.

Konijnen verblijven veelal bij mensen in de tuin. Met hun dikke vacht kunnen zij wel tegen een stootje, maar het is wijselijk om het verblijf van de konijnen op een beschutte plek te zetten en om een overdekking te maken wanneer er een ren aan het verblijf zit. Daarnaast is het belangrijk om het drinkwater per dag drie keer te vervangen, zodat dit niet bevriest. Om het verblijf echt warm te houden doe je er goed aan om de bodem te bedekken met een flinke laag stro, dit houdt de warmte goed vast. 

In deze temperatuur is het goed om naar elkaar om te kijken, maar vergeet dus ook zeker je huisdier niet. Mocht er toch een dier in nood zijn, dan doe je er goed aan om contact op te nemen met de dierenambulance via 0172 616 251


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn 13 jul. 2024 16:32

Ontdek moleculaire waterstof en hyperbare zuurstof-sessie

Je verwacht het niet, als je op de bel drukt bij een garagedeur op Wagnerstraat 8 in Nieuwkoop. Maar als de vriendelijke Ewelina Worszylo (42) (Ewela Woro voor vrienden en bekenden) je binnenlaat, gaat een wereld voor je open.

Milieu en duurzaamheid 11 jul. 2024 09:44

Actieplan circulaire economie Groene Hart bekrachtigd

Tijdens het jaarevenement van het Bestuurlijk Platform Groene Hart hebben Jacques Rozendaal en Frank Rijkaart namens elf gemeenten in het Groene Hart en de provincie Zuid-Holland het Actieplan Circulaire Economie Groene Hart bekrachtigd. Provincie Zuid-Holland en Platform Groene Hart Werkt! hebben begin 2024 het initiatief genomen om een Circulair Actieplan op te stellen samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Dit regionale plan is nu gereed. De elf bij het platform aangesloten gemeenten hebben het plan omarmd en steunen de initiatieven.

Calamiteiten 10 jul. 2024 17:23

Broodje veroorzaakt brand in Nieuwkoop

Aan de Waterleliestraat in Nieuwkoop werd woensdagmiddag een woningbrand gemeld. Het liep gelukkig met een sisser af.

Sport 10 jul. 2024 14:35

Strooplikkerstoernooi weer succesvol afgesloten

Als vanouds was het Strooplikkerstoernooi (41e editie) weer een oer-gezellige week met veel tennisplezier voor de spelers èn publiek uit de wijde omgeving (Zoetermeer, Den Haag, Oude Wetering, Rotterdam etc.).

Mijn Club 10 jul. 2024 09:12

Mijn Club: Postduivenvereniging De Witpen

Het eerste wat opvalt bij binnenkomst in clubgebouw de WenS: géén oude(re) mannen in ’n grijze stofjas, maar in plaats daarvan: jonge mannen met een biertje aan de bar. ”Nee, dat was misschien vroeger wel zo, maar nu echt niet meer".

Natuur en recreatie 9 jul. 2024 13:43

40 jaar 4Daagse Nijmegen

Het was in 1984 een groepje collega’s, die bij de Raad van Arbeid in Leiderdorp werkten en zin kregen om samen aan de Vierdaagse mee te gaan doen. Zoveel jaar na het begin is het  onduidelijk of zij indertijd méér zin hadden om daar te gaan stappen òf echt te gaan te lopen?! Het werd uiteindelijk: Wandelen èn stappen!