Pixaby

Hoe houd je jouw huisdier veilig in deze kou? De Dierenambulance geeft tips

Dierenvrienden en huisdiereigenaren opgelet! Het koude weer, dat de hele week aanhoudt, kan voor gevaarlijke situaties bij huisdieren zorgen. De Dierenambulance geeft daarom tips over hoe je jouw hond, kat of konijn veilig kunt houden.

Al dagenlang wordt er overal zout gestrooid om de wegen zo goed mogelijk begaanbaar te maken. Mocht je buiten lopen met jouw aangelijnde viervoeter, of heb je een kat, dan doe je er goed aan om de poten van de beestjes bij thuiskomst uit te spoelen. Zo voorkom je eventuele zoutvergiftiging.  

Veel hondenrassen zijn niet gemaakt voor deze weersomstandigheden. Droog de hond bij thuiskomst goed en laat hem niet te veel sneeuw eten. Ook doe je er goed aan om overtollige vacht tussen de tenen en aan de onderkant van de poten weg te knippen. Het is ook aan te raden om de poten in te smeren met vaseline, zo voorkom je dat er wondjes ontstaan. 

Katten die vaker buitenshuis dan bij je op bank liggen, zijn goed bestand tegen dit weer. Toch is het raadzaam om op je kat te letten. Vanwege de nattigheid in combinatie met temperaturen onder het vriespunt, kan een kat onderkoeld raken. Kittens jonger dan zeven maanden naar buiten laten gaan, kun je zeker nu beter vermijden. De jonge beestjes kunnen nog niet voldoende opboksen tegen Koning Winter. Controleer je kat ook regelmatig op irritatie of wondjes door strooizout.

Konijnen verblijven veelal bij mensen in de tuin. Met hun dikke vacht kunnen zij wel tegen een stootje, maar het is wijselijk om het verblijf van de konijnen op een beschutte plek te zetten en om een overdekking te maken wanneer er een ren aan het verblijf zit. Daarnaast is het belangrijk om het drinkwater per dag drie keer te vervangen, zodat dit niet bevriest. Om het verblijf echt warm te houden doe je er goed aan om de bodem te bedekken met een flinke laag stro, dit houdt de warmte goed vast. 

In deze temperatuur is het goed om naar elkaar om te kijken, maar vergeet dus ook zeker je huisdier niet. Mocht er toch een dier in nood zijn, dan doe je er goed aan om contact op te nemen met de dierenambulance via 0172 616 251


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn gisteren 14:10

Gratis sportspreekuur ProMove voorziet in behoefte

Het gratis sportspreekuur bij ProMove bewegen & gezondheid, op locatie de Vijverhof in Nieuwkoop en bij AnyTime Fitness in Ter Aar, voorziet al jaren in de behoefte voor het laagdrempelig beoordelen van een klacht of blessure.

Overige gisteren 10:41

Oud Papenveer komt tot leven

Misschien is het weleens opgevallen dat op diverse plekken in Langeraar info-bordjes hangen waarop een deel van de geschiedenis van de woonkern te lezen is; oa. over het St. Antonius Rustoord, de kerk en over verschillende andere markante plekken (zoals de Grote brug). Sinds kort hangt er ook een in Papenveer: aan het hek van het speeltuintje over de brug bij driesprong Bloemenstraat/Sluispad.

Muziek 22 apr. 2024 21:00

Dixieland Jubilee in Kaleidoskoop 28 april

Na een buitengewoon geslaagd Nieuwkoop Jazzfestival met meer dan 400 bezoekers, is er aanstaande zondag weer een swingende Dixieland Jubilee in het restaurant van Theater Kaleidoskoop. Het huisorkest Dixie Six All Stars speelt van 15.00 tot 17.30 uur en staat garant, zo is ruimschoots gebleken, voor een gezellige middag van dixieland, swing en New Orleans jazz. Lekkere, dansbare oude stijl jazz en vaak is de dansvloer pal voor de band dan ook druk bezet.