Pixaby

Hoe houd je jouw huisdier veilig in deze kou? De Dierenambulance geeft tips

Dierenvrienden en huisdiereigenaren opgelet! Het koude weer, dat de hele week aanhoudt, kan voor gevaarlijke situaties bij huisdieren zorgen. De Dierenambulance geeft daarom tips over hoe je jouw hond, kat of konijn veilig kunt houden.

Al dagenlang wordt er overal zout gestrooid om de wegen zo goed mogelijk begaanbaar te maken. Mocht je buiten lopen met jouw aangelijnde viervoeter, of heb je een kat, dan doe je er goed aan om de poten van de beestjes bij thuiskomst uit te spoelen. Zo voorkom je eventuele zoutvergiftiging.  

Veel hondenrassen zijn niet gemaakt voor deze weersomstandigheden. Droog de hond bij thuiskomst goed en laat hem niet te veel sneeuw eten. Ook doe je er goed aan om overtollige vacht tussen de tenen en aan de onderkant van de poten weg te knippen. Het is ook aan te raden om de poten in te smeren met vaseline, zo voorkom je dat er wondjes ontstaan. 

Katten die vaker buitenshuis dan bij je op bank liggen, zijn goed bestand tegen dit weer. Toch is het raadzaam om op je kat te letten. Vanwege de nattigheid in combinatie met temperaturen onder het vriespunt, kan een kat onderkoeld raken. Kittens jonger dan zeven maanden naar buiten laten gaan, kun je zeker nu beter vermijden. De jonge beestjes kunnen nog niet voldoende opboksen tegen Koning Winter. Controleer je kat ook regelmatig op irritatie of wondjes door strooizout.

Konijnen verblijven veelal bij mensen in de tuin. Met hun dikke vacht kunnen zij wel tegen een stootje, maar het is wijselijk om het verblijf van de konijnen op een beschutte plek te zetten en om een overdekking te maken wanneer er een ren aan het verblijf zit. Daarnaast is het belangrijk om het drinkwater per dag drie keer te vervangen, zodat dit niet bevriest. Om het verblijf echt warm te houden doe je er goed aan om de bodem te bedekken met een flinke laag stro, dit houdt de warmte goed vast. 

In deze temperatuur is het goed om naar elkaar om te kijken, maar vergeet dus ook zeker je huisdier niet. Mocht er toch een dier in nood zijn, dan doe je er goed aan om contact op te nemen met de dierenambulance via 0172 616 251


Meer nieuws

Calamiteiten 28 sep. 2023 22:08

Huiszoeking in Ter Aar in zaak plofkraken

In een groot onderzoek van de Nederlandse en Duitse politie zijn vier personen aangehouden die worden verdacht van een serie plofkraken. In onder andere Ter Aar werden huiszoekingen verricht.

Calamiteiten 27 sep. 2023 22:19

Passanten redden bestuurster uit auto te water in Vrouwenakker

Woensdagmiddag rukten de hulpdiensten massaal uit voor een voertuig te water aan de Ruigekade in Vrouwenakker. Aldaar was een bestuurster met haar auto de Amstel ingereden. Enkele toevallige passanten redden haar uit het voertuig. (Foto: Politie Kaag & Braassem)

Dieren 27 sep. 2023 15:44

Blauwtong vastgesteld in Ter Aar

In Ter Aar is blauwtong vastgesteld. Deze niet besmettelijke ziekte onder herkauwers, vooral schapen, runderen en geiten, wordt vooral verspreid door knutten (meurzen zoals wij ze noemen) en muggen.

Gezondheid en welzijn 27 sep. 2023 08:40

Voldoet u aan de Beweegrichtlijn?

Beweegt u wel genoeg? Veel mensen zijn geneigd deze vraag met “Ja” te beantwoorden maar in de praktijk blijkt dat slechts 4 van de 10 volwassenen voldoet aan de beweegrichtlijn.

Cultuur 26 sep. 2023 19:46

Naar de Kaleidoskoop

Wat staat er de komende week op het programma bij Kaleidoscoop? In dit bericht de agenda voor de komende week.

Sport 26 sep. 2023 16:38

5 jaar wandelvoetbal bij Altior

Waar en wanneer kun je zo’n 80 grijze (en kale) mannen bij elkaar in een voetbalkantine zien? Welnu, dat kon afgelopen vrijdag (22 september) bij Altior, dat een Walking Football-toernooi organiseerde met deelnemers, afkomstig uit alle windstreken van Nederland: Monnickendam, Voorschoten, Dordrecht, Maarssen, Amstelveen, Hoofddorp, Kamerik en natuurlijk van Altior zelf, met twee teams: Tikkietrug en Effe Breed.