Pixaby

Hoe houd je jouw huisdier veilig in deze kou? De Dierenambulance geeft tips

Dierenvrienden en huisdiereigenaren opgelet! Het koude weer, dat de hele week aanhoudt, kan voor gevaarlijke situaties bij huisdieren zorgen. De Dierenambulance geeft daarom tips over hoe je jouw hond, kat of konijn veilig kunt houden.

Al dagenlang wordt er overal zout gestrooid om de wegen zo goed mogelijk begaanbaar te maken. Mocht je buiten lopen met jouw aangelijnde viervoeter, of heb je een kat, dan doe je er goed aan om de poten van de beestjes bij thuiskomst uit te spoelen. Zo voorkom je eventuele zoutvergiftiging.  

Veel hondenrassen zijn niet gemaakt voor deze weersomstandigheden. Droog de hond bij thuiskomst goed en laat hem niet te veel sneeuw eten. Ook doe je er goed aan om overtollige vacht tussen de tenen en aan de onderkant van de poten weg te knippen. Het is ook aan te raden om de poten in te smeren met vaseline, zo voorkom je dat er wondjes ontstaan. 

Katten die vaker buitenshuis dan bij je op bank liggen, zijn goed bestand tegen dit weer. Toch is het raadzaam om op je kat te letten. Vanwege de nattigheid in combinatie met temperaturen onder het vriespunt, kan een kat onderkoeld raken. Kittens jonger dan zeven maanden naar buiten laten gaan, kun je zeker nu beter vermijden. De jonge beestjes kunnen nog niet voldoende opboksen tegen Koning Winter. Controleer je kat ook regelmatig op irritatie of wondjes door strooizout.

Konijnen verblijven veelal bij mensen in de tuin. Met hun dikke vacht kunnen zij wel tegen een stootje, maar het is wijselijk om het verblijf van de konijnen op een beschutte plek te zetten en om een overdekking te maken wanneer er een ren aan het verblijf zit. Daarnaast is het belangrijk om het drinkwater per dag drie keer te vervangen, zodat dit niet bevriest. Om het verblijf echt warm te houden doe je er goed aan om de bodem te bedekken met een flinke laag stro, dit houdt de warmte goed vast. 

In deze temperatuur is het goed om naar elkaar om te kijken, maar vergeet dus ook zeker je huisdier niet. Mocht er toch een dier in nood zijn, dan doe je er goed aan om contact op te nemen met de dierenambulance via 0172 616 251


Meer nieuws

Milieu en duurzaamheid gisteren 14:35

Dorpsraad schoont Langeraarse Plassen

Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het bederft uitzicht op de natuur in en op het water. Bovendien is zwerfvuil slecht voor natuur, dier en mens: het kan de bodem vervuilen en dieren eten het op of raken er in verstrikt.

Advertorial Cultuur gisteren 11:13

Tsjechovs wereldberoemde De Kersentuin komt naar Alphen

Anniek Pheifer en Jeroen Spitzenberger schitteren in één van de meest geliefde toneelstukken uit het wereldrepertoire: De Kersentuin van Anton Tsjechov. In deze nieuwe bewerking toont Toneelgroep Maastricht een hilarisch en droefgeestig portret van mensen die de wereld sneller zien veranderen dan ze aankunnen. De toneelklassieker is op 5 april te zien in Theater Castellum.

Overige 16 mrt. 2023 10:19

Inspraakavond 21 maart: aanleg zonnevelden Nieuwkoop

De taskforce RES van Dorpsraad ’Rondom de Plassen’ maakt zich ernstig zorgen over plannen van de gemeente, om de Vierambachtspolder (de polder ten zuiden van Langeraar) - als één van vier potentiële gebieden - aan te wijzen om daar eventueel 110 voetbalvelden aan zonnepanelen aan te leggen.

Politiek 15 mrt. 2023 22:01

Stembiljetten op bij meerdere stembureau’s

Op enkele stembureau's in de gemeente Nieuwkoop waren de stembiljetten voor de waterschapsverkiezingen op. Hierdoor konden meerdere mensen hun stem niet uitbrengen.