Kroes & Partners
Blog Opinie

Het zal je kind maar wezen

Nederland werd recent weer opgeschrikt door het zoveelste incident met een verward persoon. En weer wordt er moord en brand geschreeuwd hoe het zover heeft kunnen komen. 

In Nederland hebben we, dat wil zeggen de wijze dames en heren in Den Haag, ervoor gekozen de mensen niet op te sluiten maar ‘volwaardig’ mee te laten doen in de maatschappij en hen ook te huisvesten in de wijk. Het zal je maar gebeuren dat boven jou een zwaar verslaafde komt te wonen die regelmatig in een agressieve bui de buurt onveilig maakt en een gevaar vormt voor zichzelf en de omgeving.

Veel aandacht is er vaak voor de verslaafde en het slachtoffer van het incident. In mijn praktijk zie ik ook nog een andere groep slachtoffers. De familie van de verwarde persoon. Je zal maar een kind hebben dat zwaar aan de drugs zit. Op zoek naar geld en een shot zijn ze tot alles in staat. Liegen, bedriegen, manipuleren en stelen, ook van de eigen familie. Niemand laat zijn eigen kind alleen en zal alles doen om het kind te helpen, ja het is en blijft toch je kind, hè!

Onlangs kwam ik in contact met een familie waar een zoon in het buitenland gepakt was. Op zoek naar geld dacht meneer een paar centen te kunnen verdienen met een klein, in zijn ogen onschuldig drugstransport tijdens een vakantietripje. Daar dacht de plaatselijke overheid even anders over en meneer kreeg een geheel verzorgd all inclusive verblijf in de plaatselijke gevangenis aangeboden (niet vrijblijvend dus).

Na jaren juridische procedures voeren, die de ouders niet een paar centen maar bakken met geld hadden gekost, kwam meneer, volledig van het pad af, weer thuis wonen. De andere kinderen maakten zich zorgen om hun ouders, maar ook over de erfenis. Zoonlief had niet alleen veel geld gekost maar ook regelmatig geld toegeschoven gekregen van zijn ouders. Werd er niet geschoven, dan deinsde hij er ook niet voor terug het te stelen van zijn eigen ouders. En ja, in zo’n geval je zoon aangeven bij de politie is ook zo’n dingetje, hè?

Toen ik de ouders uitlegde dat zoonlief ook nog gewoon mee zou erven brak de spreekwoordelijke pl….. uit. In een soortgelijk geval hadden de ouders het betreffende kind uitgesloten als erfgenaam. Na het overlijden had het betreffende kind schaamteloos op zoek naar geld een beroep gedaan op zijn legitieme portie en het gekregen. Hoe wrang kan het erfrecht zijn.

Ik adviseer: leg vast dat alles wat je doet voor en geeft aan zo’n kind gezien moet worden als een schenking of als lening. Dan kan dat in ieder geval bij de uiteindelijke verdeling verrekend worden. En mocht er dan nog iets te erven overblijven voor hem, zet het onder bewind zodat de erfenis er niet in een achternamiddag alsnog door heen gesnoven wordt!


Meer nieuws

Blog vandaag 14:32

Uit het (groene) Hart gegrepen: Angstcultuur

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Dit keer over Angstcultuur.

Sport vandaag 10:00

Deze week in Aanvallen en Verdedigen 20 april

Speelronde tweeëntwintig alweer en de beslissingen naderen zijn ontknoping. Met na deze ronde nog vier ronden te gaan staat de maand mei bol van spektakel. Maar eerst deze ronde...

Sport gisteren 20:18

Terugblikken en Vooruitkijken 20 april

Er is veel gebeurd op sportgebied en er komt nog zoveel aan... Dit is eigenlijk een korte samenvatting van een lang verhaal. De hockeyers van Nieuwkoop speelden een thuiswedstrijd, de dames van de Waterlanders hadden een pittig potje en vele lopers uit de regio trotseerden de marathon van Rotterdam. Voeg daarnaast het voetbal en het is direct duidelijk dat onze verslaggever Theo Leliveld genoeg praatstof had...

Sport gisteren 12:16

Kom mountainbiken bij UWTC!

Bij UTWC in Uithoorn kun je je nu opgeven voor gratis mountainbikelessen op een heel gaaf parcours! De lessen zijn voor de jeugd van 10 tot 14 jaar.

Cultuur gisteren 08:41

Programma Kaleidoskoop

Op het programma van Theater Kaleidoskoop in Nieuwkoop komende week: Theater: Mannen van Naam met “Mooie liedjes en sterke verhalen” en Ka-Ladiesnight met “Hij zei, Zij zei” en Film: Neem me mee.