Kroes & Partners
Blog Opinie

Het grote sjacheren kan beginnen

U was het wellicht ook bijna vergeten, maar al meer dan een half jaar geleden hebben we mogen stemmen. Of hebt u daar geen actieve herinnering meer aan? Niet erg hoor. Er zijn er meer met een selectief geheugen.

Nou denk je natuurlijk dat al die verstandige lui in Den Haag de noodzaak inzien om de handen inéén te slaan, om de problemen waar we in zitten aan te pakken. Stikstofcrisis, corona, huizencrisis en meest recent de energiecrisis. Problemen zat lijkt me, maar voorlopig weinig actie uit Den Haag. 

Ja, de jongens en meisjes in Den Haag zijn heel druk en vooral dan met zichzelf. Misschien een idee om toch over je eigen schaduw heen te stappen en gezamenlijk de problemen aan te pakken? Misschien ook een optie voor die er nu zitten, uit te kijken naar een functie elders?

Problemen schuiven we voor ons uit maar nieuwe baantjes schuiven ze elkaar toe, zijn ze heel goed in. Dat vooruitschuiven heeft ons in ieder geval gebracht waar we nu zitten, in de shit! Wat heeft dat nou met mijn vak te maken, zult u zich afvragen. Is Kroes ook langzaam de weg kwijt?

Tot nu toe lossen ze in Den Haag niets op, maar doen ze wel aan symptoombestrijding. Hoe? Het geld met bakken tegelijk uitgeven aan steun. Tientallen miljarden zijn inmiddels uitgekeerd aan steun. Nu gaan ze er in Den Haag inmiddels vanuit dat een heleboel van die steun onterecht is uitgekeerd en dat ze nog heel veel geld kunnen terughalen. Zo aandoenlijk die Haagse naïviteit.

Natuurlijk komt er weinig van terecht van dat terughalen. Als je al geen oplossing weet voor een kindertoeslagenaffaire (o ja, die hadden we ook nog) hoe denk je dan zelf dit probleem op te lossen? Nee, zeg maar dag met je handje tegen een groot deel van dat geld. Maar ja, het zal toch ergens vandaan moeten komen… U raadt het al, bij de burger, u en ik.

Nu het er naar uitziet dat er voorlopig geen stabiele regering komt, moeten die partijen met elkaar gaan handelen, noem het sjacheren, om dingen voor elkaar te krijgen. Zo zal de ChristenUnie mee willen werken aan van alles, als er maar geen wet op het zelfgekozen levenseinde komt. Het stokpaardje van bijvoorbeeld D66. Maar zo zal het ook gaan met het al of niet verhogen van de belastingen.

Ik adviseer mensen bijvoorbeeld op het gebied van de besparing van erfbelasting (estateplanning met een mooi woord). De te heffen erfbelasting is gebaseerd op de wet, de relatie die de ontvanger heeft met de schenker of overledene, de hoogte en samenstelling van het vermogen, maar ook het soort testament wat je hebt.

Bij steeds meer partijen in Den Haag gaan stemmen op de erfbelasting maar te verhogen, met andere woorden de wet aan te passen. Denk aan de linkse partijen en ook D66. Slechts één partij pleit voor volledige afschaffing. Nee, dat zijn niet het CDA of de VVD.

Binnenkort zal de jubelton (u weet wel, het belastingvrij schenken aan bijvoorbeeld een kind om een huis te kopen) de nek worden omgedraaid en zal de bedrijfsopvolgersregeling in zijn huidige vorm ook het loodje leggen. We houden ons hart vast voor wat er komen gaat en houden het in ieder geval goed in de gaten.

Het maken van een goed testament was en is belangrijk en zal wellicht nog belangrijker worden. Wilt u nog gebruik maken van de jubelton, dan is het nu tijd om in actie te komen. Sjacheren is synoniem voor (uit) ruilen. Maar u weet, van ruilen komt huilen. En bij velen staat het huilen nader dan het lachen.


Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 09:21

Goed nieuws voor jongeren die een woning zoeken

WSN wil dat er voldoende woningen beschikbaar komen voor jongeren met een lager inkomen. Dat is lastig omdat je lang ingeschreven moet staan voor een woning. Daarom gaat WSN een aantal woningen aanbieden speciaal voor jongeren. De woningen worden aangeboden via de website Huren in Holland Rijnland.

Gemeente gisteren 10:13

‘We blijven in beweging'

De maand september werd uitgeroepen tot 'Nieuwkoop on the Move'-maand. Omdat er eindelijk veel meer mocht, konden de verenigingen het nieuwe seizoen weer opstarten. Dat is op veel plaatsen ook goed van de grond gekomen.

Advertorial Gezondheid en welzijn 26 okt. 2021 15:20

Fysiotherapie bij kaakklachten

Nieuwkoop/Ter Aar - Veel mensen ervaren wel eens klachten in het kaakgebied. Vaak worden deze niet herkend. Nog veel minder bekend is de rol die fysiotherapie bij dit soort klachten kan spelen.

Verkeer en vervoer 26 okt. 2021 12:52

Fietsverlichtingsactie zaterdag 6 november

Het is belangrijk dat de verlichting op de fiets het doet. Zeker nu het weer vroeger en langer donker wordt. Ook dit jaar is er daarom weer de fietsverlichtingsactie. Bij vijf rijwielhandelaren uit de gemeente kunt u op zaterdag 6 november gratis uw fietsverlichting laten controleren.

Wonen en bouwen 26 okt. 2021 09:45

Zelfbewoningsplicht nieuwbouwwoningen

Het college van burgemeester en wethouders heeft beleidsregels vastgesteld voor de zelfbewoningsplicht en een anti-speculatiebeding.