Gemeente Alphen aan den Rijn

Heb jij de eikenprocessierups al gespot?

De buitendienst houdt de bekende plekken goed in de gaten, maar de gemeente kan jullie hulp goed gebruiken. Kom je de eikenprocessierups of een nest in de openbare ruimte tegen? Geef het door via www.verbeterdebuurt.nl

De buitendienst markeert de bomen met nesten en vervolgens gaat een aannemer aan de slag om de nesten weg te zuigen. Daarnaast maakt de gemeente de omgeving rondom de eiken aantrekkelijk voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zoals koolmezen.

Hoe herken je een nest? Dit zijn bolvormige, witgrijze nesten op de stammen of dikkere takken. De nesten zijn dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Behalve dat contact met de eikenprocessierups voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan luchtwegen voor mens en dier kan zorgen, kunnen grote groepen eikenprocessierupsen een boom helemaal kaalvreten.


Meer nieuws

Milieu en duurzaamheid gisteren 14:35

Dorpsraad schoont Langeraarse Plassen

Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het bederft uitzicht op de natuur in en op het water. Bovendien is zwerfvuil slecht voor natuur, dier en mens: het kan de bodem vervuilen en dieren eten het op of raken er in verstrikt.

Advertorial Cultuur gisteren 11:13

Tsjechovs wereldberoemde De Kersentuin komt naar Alphen

Anniek Pheifer en Jeroen Spitzenberger schitteren in één van de meest geliefde toneelstukken uit het wereldrepertoire: De Kersentuin van Anton Tsjechov. In deze nieuwe bewerking toont Toneelgroep Maastricht een hilarisch en droefgeestig portret van mensen die de wereld sneller zien veranderen dan ze aankunnen. De toneelklassieker is op 5 april te zien in Theater Castellum.

Overige 16 mrt. 2023 10:19

Inspraakavond 21 maart: aanleg zonnevelden Nieuwkoop

De taskforce RES van Dorpsraad ’Rondom de Plassen’ maakt zich ernstig zorgen over plannen van de gemeente, om de Vierambachtspolder (de polder ten zuiden van Langeraar) - als één van vier potentiële gebieden - aan te wijzen om daar eventueel 110 voetbalvelden aan zonnepanelen aan te leggen.

Politiek 15 mrt. 2023 22:01

Stembiljetten op bij meerdere stembureau’s

Op enkele stembureau's in de gemeente Nieuwkoop waren de stembiljetten voor de waterschapsverkiezingen op. Hierdoor konden meerdere mensen hun stem niet uitbrengen.