Stichting Matchis

Halve marathon om geld op te halen voor Stichting Matchis

Op woensdag 7 december wordt een halve marathon gerend om geld op te halen voor Stichting Matchis. Hidde loopt de marathon mee samen met zijn boer, zus en twee huisgenoten. Dit omdat Hidde een bijzonder verhaal heeft.

Hidde vertelt: “Ik ren 7 December, precies een jaar na mijn stamceltransplantatie, een halve marathon van het LUMC in Leiden naar mijn geboortedorp Ter Aar. In augustus 2021 kreeg ik het nieuws dat ik acute myeloide leukemie had. In een klap stond alles op zijn kop. Na behandelingen met chemo om de leukemie weg te krijgen zou ik ook een stamceltransplantatie ondergaan om de leukemie ook voor altijd weg te houden.”

Hij vervolgt: “Hiervoor werd al snel gevraagd of ik broers of zussen had. Ik heb een broer en een zus en zij werden gevraagd of zij bloed wilden prikken om te kijken of zij een match konden zijn voor mij. De kans dat een broer of zus een match is, is ongeveer 25%. Gelukkig waren mijn zus en ik een 100% match en heb ik op 7 December haar stamcellen mogen ontvangen. En haar stamcellen doen het zo goed dat ik mijn leven weer helemaal aan het oppakken ben en zelfs 7 December een halve marathon wil gaan lopen.”

Omdat niet iedereen die een stamceltransplantatie moet ondergaan een familielid heeft die een match zou kunnen zijn wil Hidde zich al helemaal inzetten. Dit doet hij door zoveel mogelijk stamceldonoren te werven en geld op te halen voor Stichting Matchis. De kans dat je wordt opgeroepen om stamcellen te doneren is kleiner dan 1%. “Daarom is het juist daarom zo van groot belang dat er zoveel mogelijk donoren zich aanmelden als stamceldonor om de kans op een match voor iemand te vergroten.” 

Wat doet Stichting Matchis?

Stichting Matchis zorgt ervoor dat patiënten met leukemie en andere bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan een passende donor krijgen. “Deze transplantatie is voor patiënten noodzakelijk om te kunnen overleven. Als er geen geschikte donor gevonden wordt, is de kans groot dat ze overlijden”, laat de organisatie weten. 

Ben jij tussen de 18 en 35 jaar? Meld je dan aan als stamceldonor via Stichting Matchis of doneer geld om het proces voor stamceldonatie te steunen.


Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 15:45

NeuroFitGym

Dat ProMove, bewegen & gezondheid diverse beweegactiviteiten zoals de FysioSport, Pilates en wandelgroepen aanbiedt is bij velen bekend. Maar ook de NeuroFitGym valt onder het beweegaanbod van ProMove.

Gemeente gisteren 12:50

Veel reacties op enquĂȘte flexwoningen

In december heeft de gemeente een enquête uitgezet om de behoefte aan flexwoningen onder de inwoners te onderzoeken. Ruim 400 inwoners hebben gereageerd. Meer dan de helft gaf aan zelf interesse te hebben in een flexwoning of iemand te kennen die interesse heeft.     

Advertorial Overige 30 jan. 2023 13:35

Hendrik Groen komt voor de laatste keer naar het theater

In 2020 verscheen een nieuw boek: ‘Het laatste geheime dagboek van Hendrik Groen, 90 jaar’. En een nieuw boek betekent een nieuw toneelstuk waarin Beau Schneider voor de derde keer in de huid kruipt van lievelingsbejaarde Hendrik Groen. Op 18 februari is de voorstelling ‘Opgewekt naar de eindstreep’, waarin dementie een grote rol speelt, te zien in Theater Castellum.

Wonen en bouwen 27 jan. 2023 15:25

Positieve reacties op ontwerp Weteringplein

Op de goed bezochte inloopavond over het ontwerp van de gebouwen en de inrichting van de openbare ruimte van het Weteringplein in Nieuwveen op 25 januari waren veel positieve reacties te horen: ‘Het is mooi om te zien dat er echt gewerkt is met onze ideeën’, en ‘Het zijn mooie gebouwen, passend bij het dorpse karakter van Nieuwveen’.