Juriaan van Leeuwen, Natuurmonumenten

Grote zilverreiger broedt voor het eerst in Nieuwkoop

Boswachter Juriaan van Leeuwen van Natuurmonumenten meldt dat voor het eerst in de geschiedenis de grote Zilverreiger broedt op de Nieuwkoopse Plassen.

De broedende zilverreigers werden gespot met een drone die wordt gebruikt voor het tellen van de diverse vogelsoorten op de plassen. Op de beelden waren maar liefst acht broedende paren te zien. Doordat de reigers bovenin de bomen broeden zijn ze goed zichtbaar van bovenaf. Er zijn zelfs drie eieren zichtbaar in een van de nesten.

De reigers broeden in De Pot in Noorden. Het gebied is niet toegankelijk voor recreanten. De Zilverreigers kunnen wel in de omgeving gespot worden als ze langs de slootkant staan op zoek naar een maaltijd.


Meer nieuws

Milieu en duurzaamheid gisteren 14:35

Dorpsraad schoont Langeraarse Plassen

Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het bederft uitzicht op de natuur in en op het water. Bovendien is zwerfvuil slecht voor natuur, dier en mens: het kan de bodem vervuilen en dieren eten het op of raken er in verstrikt.

Advertorial Cultuur gisteren 11:13

Tsjechovs wereldberoemde De Kersentuin komt naar Alphen

Anniek Pheifer en Jeroen Spitzenberger schitteren in één van de meest geliefde toneelstukken uit het wereldrepertoire: De Kersentuin van Anton Tsjechov. In deze nieuwe bewerking toont Toneelgroep Maastricht een hilarisch en droefgeestig portret van mensen die de wereld sneller zien veranderen dan ze aankunnen. De toneelklassieker is op 5 april te zien in Theater Castellum.

Overige 16 mrt. 2023 10:19

Inspraakavond 21 maart: aanleg zonnevelden Nieuwkoop

De taskforce RES van Dorpsraad ’Rondom de Plassen’ maakt zich ernstig zorgen over plannen van de gemeente, om de Vierambachtspolder (de polder ten zuiden van Langeraar) - als één van vier potentiële gebieden - aan te wijzen om daar eventueel 110 voetbalvelden aan zonnepanelen aan te leggen.

Politiek 15 mrt. 2023 22:01

Stembiljetten op bij meerdere stembureau’s

Op enkele stembureau's in de gemeente Nieuwkoop waren de stembiljetten voor de waterschapsverkiezingen op. Hierdoor konden meerdere mensen hun stem niet uitbrengen.