De Nieuwkoopse Plassen - Pieter Musterd

Gastvrij met eigen kernwaarden

De prachtige natuur- en recreatiegebieden zijn voor ons als inwoners fijn en misschien ook wel heel gewoon, voor toeristen is het vaak bijzonder. Daar moeten we meer mee doen.

In het onlangs opgestelde Beleidsplan Recreatie en Toerisme gemeente Nieuwkoop spreken we daarom ook over nieuwe impulsen. Er is veel meer mogelijk. Dat vindt niet alleen de gemeente, maar ook de ondernemers die in deze sector werken vinden dat Nieuwkoop meer toeristen kan aantrekken. Verantwoordelijk wethouder Antoinette Ingwersen: “We leven inderdaad in een prachtige omgeving en veel inwoners genieten daarvan. We vinden het vaak bijna gewoon. Op bescheiden schaal zien we dat toeristen ons waterrijke gebied weten te vinden, maar er is zoveel meer als water. Het is heerlijk toeven in of op het water van onze plassen, maar je kan ook een wandel- of fietstocht maken door de prachtige polders. In combinatie met een bezoekje aan een galerie of museum en een ontspannen lunch of diner is een meerdaags verblijf in Nieuwkoop superleuk. Uitbreiding van de verblijfsaccommodatie is daarom echt belangrijk.”

Er zijn in onze gemeente ongeveer 25 verblijfsaccommodaties, variërend van hotel tot caravanpark. Daarnaast worden in de particuliere sector ook kamers en soms hele woningen verhuurd als de bewoners/eigenaren zelf op vakantie zijn.

Als er voldoende bedden zijn, kunnen toeristen ook verleid worden om langer te blijven. Vanuit onze gemeente is het heel gemakkelijk om uitstapjes te maken in het Groene Hart en de steden om ons heen. Zeker met een elektrische fiets zijn zelfs de grote steden makkelijk bereikbaar. Wie een meerdaags verblijf boekt kan de ene dag een fietstripje naar Themapark Archeon maken, de andere dag heerlijk met een bootje de plas op en vervolgens nog Leiden of Amsterdam aan doen.

Een dergelijk insteek betekent dat recreatieondernemers naar alle mogelijkheden willen kijken en met elkaar willen samenwerken, waarbij ook onze eigen inwoners kunnen profiteren van meer recreatieve mogelijkheden.

Moet het hier wel drukker worden?

Joke Pelser (Nieuwkoop Marketing) heeft er een duidelijke mening over: ”Onze prachtige natuur, rust en ruimte is een kostbaar bezit, daar moeten we verantwoordelijk mee omgaan. Daarnaast willen we ook een leefbaar Nieuwkoop voor onszelf. Met onder meer voldoende recreatieve faciliteiten, winkelaanbod en werkgelegenheid. Laten we daarom kijken hoe dat elkaar versterken kan.

Het is belangrijk dat er bij het aantrekken van bezoekers en het ontwikkelen van nieuwe recreatieve initiatieven rekening wordt gehouden met wat bij dit gebied past. Dat betekent dat we ons richten op bepaalde doelgroepen, met name wandelaars, fietsers en mensen die op het water komen genieten. Nieuwe of meer bezoekers ondersteunen met hun bezoek aan winkels, horeca en kleinschalige evenementen wél de lokale economie. En indien ze hier langer verblijven, nemen de uitgaven ook toe.

Dat er uitbreiding van de overnachtingsmogelijkheden in de visie is opgenomen is een goede stap. Nieuwkoop heeft veel te bieden, zeker in combinatie met het aanbod van het Groene Hart. Zo kun je niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door hier met gemak een paar dagen doorbrengen. De verblijven mogen overigens ook best een beetje luxe en hip zijn. We zien dat er veel vraag is naar bijzondere plekken om te overnachten. Inspelen op die trend kan hier volgens mij heel goed, het gebied leent zich er prima voor.”

Gastvrije beleving

Wethouder Antoinette Ingwersen is tevreden over hoe nu alles samenkomt. “Met een nieuwe detailhandelsvisie hebben we een soort kapstok, waaraan we een aantal zaken kunnen ophangen. Dat zijn de centrumplannen voor Nieuwkoop en Ter Aar, het instellen van een ondernemersfonds en nu ook de nota Recreatie en Toerisme.

De nota is een uitnodiging aan inwoners en toeristen, de titel luidt niet voor niets ’Gastvrije beleving van Hollands cultuur en natuur’. We zetten duidelijk in op onze kernwaarden, ons DNA: we hebben een uniek Hollands landschap, historie met een verhaal, prachtige plassen en watergangen en we zijn buitgewoon leefbaar.”

Op donderdag 15 oktober bespreekt de raad de Nota recreatie en Toerisme in de meningsvormende raad en de vaststelling wordt op donderdag 5 november verwacht.


Meer nieuws

Sport vandaag 08:55

Geslaagde Waterlanders volleybalclinic voor team van Jumbo Bas Bobeldijk

Op donderdagavond 21 maart was Sporthal de Steupel in Nieuwkoop het toneel voor een energieke volleybalclinic, georganiseerd door de selectietrainers van Volleybalvereniging Waterlanders. De clinic trok de aandacht van acht enthousiaste medewerkers van Jumbo Bas Bobeldijk uit Nieuwkoop, die zich hadden ingeschreven voor dit sportieve uitje.

Sport gisteren 15:02

Eindelijk weer….!

“Jaaah…, want het is wel 7 jaar geleden dat we onze laatste onderlinge turnwedstrijden konden organiseren", zegt trainer Micha Esman (19) van sportvereniging Kwiek. "Sowieso kon dat tijdens de coronajaren niet en ook door de samenvoeging van Kwiek met gymnastiekvereniging de Zevensprong (Zevenhoven) en Advendo (Ter Aar) - resp. 2020 en 2022 - lukte het gewoon niet om dat óók nog te organiseren..! Maar het is voor de kinderen natuurlijk wel leuker om ergens naar toe te trainen en aan (groot-)ouders te laten zien, wat ze geleerd hebben.”

Maatschappij gisteren 09:57

Initiatief ’Langeraar fietst op tegen kanker’ krijgt opvolging

Sportcentrum Nieuwkoop (Nieuwveenseweg 39a) organiseert op vrijdag 5 april een zogenoemde ’Spinning Marathon’. Doel is om zoveel mogelijk geld bijeen te brengen voor het team van Richard Servaas (team 2), één van de drie teams die op 6 juni meedoen aan Alpe d’Huzes, hèt sportieve evenement in Frankrijk om geld in te zamelen voor kankeronderzoek door KWF.

Politie 26 mrt. 2024 21:26

Inbraken in de gemeente Nieuwkoop vaak succesvol

Inbraken in de gemeente Nieuwkoop zijn vaak succesvoller dan in andere Zuid Hollandse gemeenten. Het aantal inbraken valt relatief mee, maar bij maar liefst 84,4% is de inbraak geslaagd. Hiermee staat Nieuwkoop op de 3e plek in de provincie Zuid Holland.

Natuur en recreatie 26 mrt. 2024 13:33

Fietsgroep Langeraar io.

Bart van Poppel en zijn vrouw Rita wonen sinds 4 jaar in Langeraar en zijn enthousiaste fietsers; in binnen- en buitenland maakten zij al vele mooie tochten. Bart: “Eén van de redenen om in Langeraar te willen wonen is de prachtige omgeving, waarin je heerlijk kunt fietsen. Mijn vrouw is meer van het tour-fietsen. Zelf ben ik vooral een wielrenner met een wat hoger gemiddelde om daarna weer lekker bij te komen.”

Milieu en duurzaamheid 26 mrt. 2024 08:13

Inwoners kunnen reageren op beleidskader zonne-energie

Gemeente Nieuwkoop werkt aan de opwek van duurzame energie. In de regio zijn hierover afspraken gemaakt in de Regionale Energie Strategie (RES). Nieuwkoop zet in op zonne-energie. Voor (middel)grote windturbines zijn vooralsnog geen mogelijkheden. Dat komt door hoogtebeperkingen vanuit Schiphol en bescherming van de natuurgebieden. Voor de opwek zijn naast zonnepanelen op (grote) daken ook zonnepanelen in veldopstelling nodig. Om daar regie op te houden, heeft de gemeente een beleidskader zonne-energie opgesteld. Het concept beleidskader is klaar en inwoners en andere belanghebbenden mogen daar nu op reageren.