Pieter Musterd

Gastvrij met eigen kernwaarden

De prachtige natuur- en recreatiegebieden zijn voor ons als inwoners fijn en misschien ook wel heel gewoon, voor toeristen is het vaak bijzonder. Daar moeten we meer mee doen.

In het onlangs opgestelde Beleidsplan Recreatie en Toerisme gemeente Nieuwkoop spreken we daarom ook over nieuwe impulsen. Er is veel meer mogelijk. Dat vindt niet alleen de gemeente, maar ook de ondernemers die in deze sector werken vinden dat Nieuwkoop meer toeristen kan aantrekken. Verantwoordelijk wethouder Antoinette Ingwersen: “We leven inderdaad in een prachtige omgeving en veel inwoners genieten daarvan. We vinden het vaak bijna gewoon. Op bescheiden schaal zien we dat toeristen ons waterrijke gebied weten te vinden, maar er is zoveel meer als water. Het is heerlijk toeven in of op het water van onze plassen, maar je kan ook een wandel- of fietstocht maken door de prachtige polders. In combinatie met een bezoekje aan een galerie of museum en een ontspannen lunch of diner is een meerdaags verblijf in Nieuwkoop superleuk. Uitbreiding van de verblijfsaccommodatie is daarom echt belangrijk.”

Er zijn in onze gemeente ongeveer 25 verblijfsaccommodaties, variërend van hotel tot caravanpark. Daarnaast worden in de particuliere sector ook kamers en soms hele woningen verhuurd als de bewoners/eigenaren zelf op vakantie zijn.

Als er voldoende bedden zijn, kunnen toeristen ook verleid worden om langer te blijven. Vanuit onze gemeente is het heel gemakkelijk om uitstapjes te maken in het Groene Hart en de steden om ons heen. Zeker met een elektrische fiets zijn zelfs de grote steden makkelijk bereikbaar. Wie een meerdaags verblijf boekt kan de ene dag een fietstripje naar Themapark Archeon maken, de andere dag heerlijk met een bootje de plas op en vervolgens nog Leiden of Amsterdam aan doen.

Een dergelijk insteek betekent dat recreatieondernemers naar alle mogelijkheden willen kijken en met elkaar willen samenwerken, waarbij ook onze eigen inwoners kunnen profiteren van meer recreatieve mogelijkheden.

Moet het hier wel drukker worden?

Joke Pelser (Nieuwkoop Marketing) heeft er een duidelijke mening over: ”Onze prachtige natuur, rust en ruimte is een kostbaar bezit, daar moeten we verantwoordelijk mee omgaan. Daarnaast willen we ook een leefbaar Nieuwkoop voor onszelf. Met onder meer voldoende recreatieve faciliteiten, winkelaanbod en werkgelegenheid. Laten we daarom kijken hoe dat elkaar versterken kan.

Het is belangrijk dat er bij het aantrekken van bezoekers en het ontwikkelen van nieuwe recreatieve initiatieven rekening wordt gehouden met wat bij dit gebied past. Dat betekent dat we ons richten op bepaalde doelgroepen, met name wandelaars, fietsers en mensen die op het water komen genieten. Nieuwe of meer bezoekers ondersteunen met hun bezoek aan winkels, horeca en kleinschalige evenementen wél de lokale economie. En indien ze hier langer verblijven, nemen de uitgaven ook toe.

Dat er uitbreiding van de overnachtingsmogelijkheden in de visie is opgenomen is een goede stap. Nieuwkoop heeft veel te bieden, zeker in combinatie met het aanbod van het Groene Hart. Zo kun je niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door hier met gemak een paar dagen doorbrengen. De verblijven mogen overigens ook best een beetje luxe en hip zijn. We zien dat er veel vraag is naar bijzondere plekken om te overnachten. Inspelen op die trend kan hier volgens mij heel goed, het gebied leent zich er prima voor.”

Gastvrije beleving

Wethouder Antoinette Ingwersen is tevreden over hoe nu alles samenkomt. “Met een nieuwe detailhandelsvisie hebben we een soort kapstok, waaraan we een aantal zaken kunnen ophangen. Dat zijn de centrumplannen voor Nieuwkoop en Ter Aar, het instellen van een ondernemersfonds en nu ook de nota Recreatie en Toerisme.

De nota is een uitnodiging aan inwoners en toeristen, de titel luidt niet voor niets ’Gastvrije beleving van Hollands cultuur en natuur’. We zetten duidelijk in op onze kernwaarden, ons DNA: we hebben een uniek Hollands landschap, historie met een verhaal, prachtige plassen en watergangen en we zijn buitgewoon leefbaar.”

Op donderdag 15 oktober bespreekt de raad de Nota recreatie en Toerisme in de meningsvormende raad en de vaststelling wordt op donderdag 5 november verwacht.


Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 11:41

Huurders Driekoppenland Noorden plaatsen tijdcapsule

Op 27 oktober 2020 hebben de twaalf nieuwe bewoners van Waterhoen in Noorden een tijdcapsule, met specifieke dingen van 2020, geplaatst in het nieuwbouwproject. Deze tijdcapsules worden ingemetseld en komen pas weer tevoorschijn bij de sloop over vele jaren. Woningstichting Nieuwkoop (WSN) en Vergeer Bouw hebben op deze manier samen met de huurders stilgestaan bij de ‘sprong in de toekomst’ die de nieuwe bewoners gaan maken in deze hypermoderne gasloze woningen.

Advertorial Overige vandaag 10:01

ONNA Letselschade: kosteloos letselschade claimen

Veel mensen weten niet dat je bij letselschade recht hebt op een schadevergoeding. Als je een ongeval overkomt is dat al vervelend genoeg, het is dan fijn als je hulp krijgt bij de afwikkeling van de schade. Je wilt immers niet met de kosten blijven zitten. ONNA Letselschade kan jou hierbij helpen.

Overige gisteren 16:20

Café Freddy’s wordt Sportsbar Ter Aar

De afgelopen tijd was het onzeker wat er met café de Freddy’s in Ter Aar zou gaan gebeuren. Toen kwamen Alphenaren Richard de Knegt en Thomas Runhart met het idee hun concept uit Alphen aan den Rijn ook uit te draaien in Ter Aar.  

Advertorial Overige gisteren 15:30

Prima Systems’ haal- en breng service voor computerreparaties

We blijven en werken op het moment allemaal zo veel mogelijk thuis. Niet vreemd dus dat we véél meer tijd doorbrengen achter de computer of laptop. Maar ineens is je computer of laptop zó traag, of werkt hij niet meer zoals je dat gewend bent. Wat doe je dan?