Loek Sassen

Fotogroep-Nieuw perspectief!

Nieuwkoop - Jan Kranenburg is initiatiefnemer en medeoprichter van fotogroep Nieuw Perspectief!

“Na het opheffen van fotogroep ’Open Oog’ in 2017, heb ik met John Timmerman in oktober van dat jaar een informatieavond georganiseerd voor belangstellenden en  daartoe sowieso alle oud-leden van ’Open Oog’ uitgenodigd, maar er kwamen ook anderen: van de 25 aanwezigen, hadden we al direct 16 aanmeldingen. De volgende stap was om samen de lijnen uit te zetten: wat gaan we doen en hoe pakken we dat aan? John vult aan: “Jan is ’n echt ’verenigingsdier, een echte ’doener’ en wil graag organiseren. Ik ben beter in het schrijfwerk en doe alle administratie. We hebben nu 32 deelnemers met soms wel drie generaties uit één familie: oma, moeder en dochter.”

Jan: “Fotogroep Nieuw Perspectief! is een gezelschap van enthousiaste amateurfotografen, die informeel en gezellig samen foto’s nemen, die we daarna bespreken met als doel, van elkaar te leren. Bij ’Open Oog’ was het nog gewoon om steeds, - middels een stemming  - de beste foto’s te kiezen, maar wij hebben direct gezegd: “Dat gaan we niet doen; het gaat om plezier in het maken van foto’s voor allemaal, het gaat niet om ’n onderlinge competitie…”

Leden betalen géén contributie, maar wèl een bijdrage voor de bespreekavond die, gewoonlijk, na iedere fototrip (2e zaterdag van de maand), wordt gehouden. Men betaalt dan €  2,00 en krijgt daarvoor ook koffie of thee met een koekje. De opbrengst is voor  IVN  en in ruil daarvoor mogen we dan ’de Stal’ op de Heemtuin gebruiken. Een afspraak is ook, dat hun leden mee mogen, als we op pad gaan voor natuurfotografie, maar dat is tot nu toe weinig gebeurd. Ik help de IVN ook met het beheer van de fotocollectie in ’de Stal’ door deze bij wisseling van het seizoen te wijzigen. Daarvoor gebruiken we (ook) foto’s van onze deelnemers. Ook maakte ik voor hen een fotoboek, toen IVN-Nieuwkoop 40 jaar bestond.

 “Zelf ben ik serieus met fotografie begonnen, nadat ik een expositie van de toenmalige fotogroep ’Open Oog’ in  ’t Reghthuys had bezocht. Ik had al 5 jaar een camera in de kast liggen, maar deed er tot dan toe niks mee. ’Open Oog’ heeft mij op weg geholpen en zo ben ik begonnen met de fotografie.

Ieder lid heeft natuurlijk zelf een camera. Camera’s kun je zo duur kopen als je zelf wilt, want er is voor iedere portemonnee wel ’n geschikte te koop; je kunt met een standaard digitale camera, voorzien van een kitlens (standaard) eigenlijk direct aan de slag en al aardig goede foto’s maken. Want behalve ’n camera met alle toebehoren, is vooral je eigen creativiteit belangrijk. Sommige leden maken ’n heel verrassende foto, terwijl anderen dan zeggen: “Ik heb dáár ook gelopen, maar niet gezien…..” Met Photoshop, een fotobewerkingsprogramma, maar ook met Gimp of Luminar (beide gratis), kun je later je foto’s nog wat verbeteren. In de fotogroep helpen we elkaar met advies en goede raad.

Het mooiste blijft wel om met ’n groepje naar buiten te gaan. Soms blijven we in de Heemtuin of  gaan we bijvoorbeeld naar een stad: Amersfoort, Alphen aan den Rijn of de Amsterdamse Waterleidingduinen. Vaak werken we met een thema, bijvoorbeeld architectuur, emotie in de sport, natuur of juist ’vrij werk’. Ideeën zat, maar door corona is er veel niet door gegaan…”

Van alle deelnemers staan inspirerende foto’s op onze website: www.fotogroep-nieuwperspectief.nl". En we hebben ook een eigen Facebook-pagina.


De volgende

Jan: Ik wil de volgende beurt aan Schaaksociëteit Nieuwkoop geven; ik kan zelf niet schaken, maar wil er weleens wat over weten. Dat komt goed; ik ga voor méér informatie naar hun vaste schaakavond op maandag en u leest het over 2 weken.

Loek Sassen


Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 16:11

Bij Toyota Van Ekris Alphen a/d Rijn zijn ze een beetje gek geworden!

Wordt het een vakantie in eigen land? Of misschien een roadtrip door Europa? Waar u deze zomer ook heen gaat, een goede voorbereiding begint met de zomercheck. De monteurs van Toyota van Ekris Alphen a/d Rijn controleren dan alle cruciale punten, zoals de accu, vloeistoffen en bandenspanning.

Overige gisteren 13:58

Van boer tot bord: Proef het Groene Hart

Steeds meer restaurants in het Groene Hart koken met ingrediënten en producten uit de streek. Om hun ‘van boer tot bord’-werkwijze onder de aandacht te brengen in deze tijd waarin veel te doen is over de boeren, is de campagnewebsite ‘Proef het Groene Hart’ gemaakt. Een platform voor horecaondernemers om zich te presenteren als echte streekproductenlocatie.

Evenementen 3 aug. 2022 11:09

Open Aarlanden 50+: "Gezelligheid is het belangrijkste"

“Het aantal deelnemers voor ons 50+-toernooi loopt wel iets terug. Dat is overal wel zo, horen wij… maar het was weer een geweldige week: mooi weer, geen blessures, leuke mensen en er wordt veel gelachen op de banen en op het terras”, zegt Rianne Ubink, lid van de ’50+- commissie’.