Rob Spaans

Feestelijke opening postcoderoosprojecten: rondrit in elektrische autobus

Wat zonnekracht betreft, had het bestuur van de Gebiedscoöperatie Nieuwkoop (GCN) geen betere dag kunnen kiezen dan zaterdag 9 oktober om de verschillende postcoderoosprojecten officieel te openen. Hoewel alle projecten (6) inmiddels allang in productie zijn, moesten de openingen worden uitgesteld vanwege alle regelgeving rondom corona.

Zaterdag werden ruim 30 leden van GCN, in een 100% elektrische bus van Arriva, rondgereden langs de verschillende projecten. Voor de meesten de eerste keer, dat zij een beeld kregen van de projecten, waarop ’hun’ zonnepanelen zijn gelegd.

De eerste stop is bij de bedrijfshal van Hans & Emmy van den Berg op Bovenland in Ter Aar. Trots vertelt Van den Berg over hun dak, waarop 186 panelen van de coöperatie zijn gelegd, in eigendom van 16 participanten (leden). Het meest bijzondere hier is het gegeven, dat hij op de zuid-oostgevel ook zonnepanelen heeft laten aanbrengen. Die opgewekte stroom wordt opgeslagen in 2 (gebruikte) heftruck-batterijen. Voor zijn eigen stroombehoefte, maar ook genoeg om beide buren van elektriciteit te voorzien. Van den Berg zegt: “Zelfs bij volle maan zie ik dat de panelen hun werk doen en nog wat stroom opleveren."

Namens GCN overhandigt projectleider Cor ’t Hooft een fraaie drone-foto van zijn dak; aanleiding voor sommige participanten nog ’ns goed te kijken, waar die van hen precies liggen… Dan gaat de reis naar ’t Anker (de gemeenschapsruimte van de protestante kerk) in Nieuwveen. Kerkrentmeester Jan de Vries vertelt hoe zij in overleg met GCN gekomen zijn tot het vijfde project: “Met 56 panelen niet zo veel, maar net genoeg om toch rendabel te zijn.” Ook in ’t Anker komt een fraaie foto te hangen.

Rob Hilgevoord (Langeraar) is één van de participanten en zegt: “Rendement en milieu zijn voor mij belangrijk en ik vind het wel boeiend om eens te zien en te horen, hoe dat allemaal werkt. Op mijn eigen dak passen geen zonnepanelen, maar dit is ook veel gemakkelijker: je tekent een formulier en hebt er verder geen omkijken meer naar!”

Op de daken van tentenverhuurbedrijf A. Kuijf BV (Noorden en Nieuwkoop) liggen 394 panelen van ieder 335 Wp. Aad Kuijf: “Kijk, ieder bedrijf wordt geacht stappen te zetten op het gebied van klimaat en milieu en dat ondersteunen wij. Daarbij, dit gaat wel gemakkelijk zo; alle zorgen en extra werk wordt je uit handen genomen; op een volgend dak komen er nog 352 bij.”

In de Vakgarage van Van der Laan aan de Transportweg in Nieuwkoop staat voor alle passagiers een hapje en een drankje klaar en wordt wethouder Gerben van Duin voorgesteld. Hij zegt geen spijt te hebben, dat hij zijn vrije zaterdag- cq. voetbalmiddag (“Het is nog 0-0”) moest opofferen om nu eens zelf te zien, wat er allemaal binnen Nieuwkoop gebeurt op het gebied van milieu en duurzaamheid. “En: Mensen te leren kennen, die zich daarvoor - vrijwillig en met heel veel vrije tijd - inzetten.” Hij nam de gelegenheid te baat om de twee nieuwe energiecoaches (Geert Martens en Arjan de Geus) die namens GCN de cursus hebben gevolgd, hun behaalde certificaat uit te reiken. Energiecoaches zijn op termijn door bewoners van Nieuwkoop, die eerste stappen willen zetten in het verduurzamen van hun woning (en verlagen van de energierekening…), gratis te raadplegen.

Wie kan lid worden van GebiedsCoöperatie Nieuwkoop?

GCN streeft ernaar steeds nieuwe postcodeprojecten te starten en zoekt daartoe nieuwe leden en bovendien geschikte daken. Zowel particulieren als bedrijven kunnen lid worden van GCN. Voor particuliere leden bedraagt de jaarlijkse contributie € 12 en bedrijven betalen € 120. Alle informatie, antwoorden op je vragen en de mogelijkheid om in te schrijven vind je op www.gcnieuwkoop.nl.

Op de foto vlnr: Jan Dirven, John vd Laan en Gerben van Duin proosten op de goede samenwerking.

Loek Sassen


Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 09:21

Goed nieuws voor jongeren die een woning zoeken

WSN wil dat er voldoende woningen beschikbaar komen voor jongeren met een lager inkomen. Dat is lastig omdat je lang ingeschreven moet staan voor een woning. Daarom gaat WSN een aantal woningen aanbieden speciaal voor jongeren. De woningen worden aangeboden via de website Huren in Holland Rijnland.

Gemeente gisteren 10:13

‘We blijven in beweging'

De maand september werd uitgeroepen tot 'Nieuwkoop on the Move'-maand. Omdat er eindelijk veel meer mocht, konden de verenigingen het nieuwe seizoen weer opstarten. Dat is op veel plaatsen ook goed van de grond gekomen.

Advertorial Gezondheid en welzijn 26 okt. 2021 15:20

Fysiotherapie bij kaakklachten

Nieuwkoop/Ter Aar - Veel mensen ervaren wel eens klachten in het kaakgebied. Vaak worden deze niet herkend. Nog veel minder bekend is de rol die fysiotherapie bij dit soort klachten kan spelen.

Verkeer en vervoer 26 okt. 2021 12:52

Fietsverlichtingsactie zaterdag 6 november

Het is belangrijk dat de verlichting op de fiets het doet. Zeker nu het weer vroeger en langer donker wordt. Ook dit jaar is er daarom weer de fietsverlichtingsactie. Bij vijf rijwielhandelaren uit de gemeente kunt u op zaterdag 6 november gratis uw fietsverlichting laten controleren.

Wonen en bouwen 26 okt. 2021 09:45

Zelfbewoningsplicht nieuwbouwwoningen

Het college van burgemeester en wethouders heeft beleidsregels vastgesteld voor de zelfbewoningsplicht en een anti-speculatiebeding.