Eerste groene paal geslagen van het nieuwe, duurzame pand van WARP Systems

In bijzijn van wethouder Antoinette Ingwersen werd in Nieuwveen de eerste groene paal geslagen van het nieuwe pand van WARP Systems. Het bijzondere aan dit pand is dat het (samen met de andere panden op het terrein) als eerste gebruikt maakt van RioThermie. Hierbij wordt energie gewonnen uit een afvalwaterzuiveringsinstallatie. En er is meer.

Op de bouwplaats aan de Candelastraat 5 in Nieuwveen komt het nieuwe, duurzame pand van WARP Systems. Vorige week vrijdag werd het officiële startsein voor de bouw gegeven. Dit gebeurde met het slaan van de eerste paal, die als symbool voor duurzaamheid en de toekomst groen gemaakt was. Naast dat WARP gebruikmaakt van RioThermie, wordt het gasloos en stikstofarm gebouwd naar de eisen voor BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen).

RioThermie
Het pand van WARP Systems ligt op bedrijventerrein Schoterhoek II. Naast dit terrein ligt de afvalwaterzuiveringsinstallatie. Het RioThermie-systeem haalt energie uit gezuiverd rioolwater. De warmte die hierbij ontstaat kan rechtstreeks aan de bedrijven geleverd worden of worden opgeslagen in een warmte koude opslag. Doormiddel van een warmtepomp in elk bedrijfspand wordt de warmte of koeling verdeeld. In plaats dat de bedrijven alleen warmte uit het systeem onttrekken, kunnen ze het ook voeden met zelf opgewekte warmte van bijvoorbeeld zonnepanelen. De overblijvende warmte kan worden verdeeld over de gebouwen en in de toekomst mogelijk ook extern voor een naastgelegen wijk.

BENG
De term BENG staat voor ‘Bijna Energieneutrale Gebouwen’. Het is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat nieuwe gebouwen nóg energiezuiniger worden en stelt daarvoor een aantal bouweisen. Deze eisen gaan over het beperken van energieverbruik, zoveel mogelijk energie uit hernieuwbare bronnen gebruiken en hoe (eventuele) overige gedeelte fossiele energiebronnen worden ingezet.

WARP Systems
In het pand van WARP Systems wordt uiteraard ook gebruik gemaakt van hun eigen toekomstbestendige vloerverwarmingssysteem. Zij maken namelijk een veelzijdig systeem om iedere ruimte te verwarmen en te koelen. De systemen zijn de nieuwe generatie vloerverwarming met de kenmerken: Dun, Licht, en Snel. Door het aan te sluiten op een warmtepomp kan het elke ruimte op lage temperatuur verwarmen. Dit bespaart veel energie en kosten. Doordat het systeem ook aangesloten wordt op de RioThermie, is dit een enorm duurzame vorm van verwarmen en koelen.

Wethouder Antoinette Ingwersen: “Het pand van WARP Systems is een van de laatste dat op bedrijventerrein Schoterhoek II wordt gebouwd. Vandaag hebben we gezamenlijk de eerste groene paal geslagen en daarmee is het begin van de laatste fase ingegaan. Vanuit gemeente Nieuwkoop wilden we een aardgasvrij bedrijventerrein. Als warmtesysteem is gekozen voor het gebruik van restwarmte vanuit de afvalwater zuivering. We zijn er ontzettend trots op dat wij als eersten op deze schaal gebruikmaken van dit duurzame systeem. Zo komen we steeds een stap dichter bij een aardgasvrije toekomst.”

Marco Dekker van De Vries en Verburg Bouw: “Er komen steeds meer en betere duurzame oplossingen bij en het is fantastisch om daarmee te mogen werken. Voor het nieuwe pand van WARP Systems werkt iedereen samen om zo efficiënt en duurzaam mogelijk te bouwen. We kijken uit naar het hele proces en het uiteindelijke eindresultaat.”

Joop Voogt, directeur van WARP Systems: “Onze producten zijn innovatief en bieden een energiezuinige oplossing voor verwarming en koeling. We groeien snel, zijn continu in ontwikkeling en proberen daarbij zo duurzaam mogelijk te zijn. Met ons nieuwe pand kunnen we de benodigde capaciteit aan en maken we een mooie verduurzamingsslag waarmee we tevens toekomstgericht de groei kunnen doorzetten.”

De oplevering van het pand staat gepland voor eind 2024.


Meer nieuws

Cultuur 10 dec. 2023 12:17

Wordt Nederland preutser? Ontdek het zelf in de expositie BLOOTGEWOON-2

Vanwege het overweldigende succes van vorig jaar heeft de Modeltekengroep Nieuwkoop gemeend dit jaar een vervolgexpositie te maken met als titel BLOOTGEWOON-2. Heeft u vorig jaar gemist, kom dan nu kijken in de herkansing. En was u vorig jaar wel van de partij? Kom dan ook want er is weer veel nieuws te zien en te beleven.

Rechtszaak 9 dec. 2023 14:34

Gemeente Nieuwkoop zet beroep tegen natuurvergunning Schiphol door

De gemeenteraad van Nieuwkoop heeft besloten het beroep tegen de natuurvergunning van Schiphol voort te zetten. Schiphol kreeg de vergunning in september. De raad ziet dat er voldoende juridische gebreken zijn om de vergunning aan te vechten.

Maatschappij 8 dec. 2023 10:40

Kerstmarkt bij Ipse de Bruggen Nieuwveen

Niet vergeten: Op donderdag 14 december is de Kerstmarkt in tuincentrum de Olifant, achter op landgoed Ursula in Nieuwveen. “Klanten zijn welkom van 10:00 tot 17:00 uur, zegt dagbestedings-begeleider Joke Loos. “We verkopen van alles: kerststukjes, vogelvoerstukken, insectenhotels en nog véél meer. En alles zelf gemaakt door onze cliënten: vriendelijk geprijsd en van alles bestaat er maar één!”

Muziek 7 dec. 2023 13:25

Kerstsamenzang op zondag 17 december

“Ja, we mogen weer: op zondagmiddag om 15:00 uur in de H. Adrianuskerk in Langeraar!” zegt Louis Hoogervorst, lid van de werkgroep Kerstsamenzang, bestaande uit vertegenwoordigers van de hervormde-, gereformeerde- en katholieke kerk. “We kregen vorig jaar zoveel leuke reacties; veel oudere mensen blijken liever overdag nog op pad te gaan, dan in het donker en er waren trouwens ook heel wat gezinnen met jonge kinderen. Ondanks dat het overdag is, zorgen we tòch dat de kerk sfeervol wordt verlicht.”

Dieren 6 dec. 2023 21:57

Honden mogen weer los in deel park Buytenwech

Honden mogen weer loslopen in het noordelijke deel van park Buytenwech in Nieuwkoop. De gemeente had eerder bepaald dat dit niet meer mocht na meldingen van bezorgde inwoners over de combinatie loslopende honden en spelende kinderen. De gemeente draait dit besluit nu terug.