Eerste groene paal geslagen van het nieuwe, duurzame pand van WARP Systems

In bijzijn van wethouder Antoinette Ingwersen werd in Nieuwveen de eerste groene paal geslagen van het nieuwe pand van WARP Systems. Het bijzondere aan dit pand is dat het (samen met de andere panden op het terrein) als eerste gebruikt maakt van RioThermie. Hierbij wordt energie gewonnen uit een afvalwaterzuiveringsinstallatie. En er is meer.

Op de bouwplaats aan de Candelastraat 5 in Nieuwveen komt het nieuwe, duurzame pand van WARP Systems. Vorige week vrijdag werd het officiële startsein voor de bouw gegeven. Dit gebeurde met het slaan van de eerste paal, die als symbool voor duurzaamheid en de toekomst groen gemaakt was. Naast dat WARP gebruikmaakt van RioThermie, wordt het gasloos en stikstofarm gebouwd naar de eisen voor BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen).

RioThermie
Het pand van WARP Systems ligt op bedrijventerrein Schoterhoek II. Naast dit terrein ligt de afvalwaterzuiveringsinstallatie. Het RioThermie-systeem haalt energie uit gezuiverd rioolwater. De warmte die hierbij ontstaat kan rechtstreeks aan de bedrijven geleverd worden of worden opgeslagen in een warmte koude opslag. Doormiddel van een warmtepomp in elk bedrijfspand wordt de warmte of koeling verdeeld. In plaats dat de bedrijven alleen warmte uit het systeem onttrekken, kunnen ze het ook voeden met zelf opgewekte warmte van bijvoorbeeld zonnepanelen. De overblijvende warmte kan worden verdeeld over de gebouwen en in de toekomst mogelijk ook extern voor een naastgelegen wijk.

BENG
De term BENG staat voor ‘Bijna Energieneutrale Gebouwen’. Het is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat nieuwe gebouwen nóg energiezuiniger worden en stelt daarvoor een aantal bouweisen. Deze eisen gaan over het beperken van energieverbruik, zoveel mogelijk energie uit hernieuwbare bronnen gebruiken en hoe (eventuele) overige gedeelte fossiele energiebronnen worden ingezet.

WARP Systems
In het pand van WARP Systems wordt uiteraard ook gebruik gemaakt van hun eigen toekomstbestendige vloerverwarmingssysteem. Zij maken namelijk een veelzijdig systeem om iedere ruimte te verwarmen en te koelen. De systemen zijn de nieuwe generatie vloerverwarming met de kenmerken: Dun, Licht, en Snel. Door het aan te sluiten op een warmtepomp kan het elke ruimte op lage temperatuur verwarmen. Dit bespaart veel energie en kosten. Doordat het systeem ook aangesloten wordt op de RioThermie, is dit een enorm duurzame vorm van verwarmen en koelen.

Wethouder Antoinette Ingwersen: “Het pand van WARP Systems is een van de laatste dat op bedrijventerrein Schoterhoek II wordt gebouwd. Vandaag hebben we gezamenlijk de eerste groene paal geslagen en daarmee is het begin van de laatste fase ingegaan. Vanuit gemeente Nieuwkoop wilden we een aardgasvrij bedrijventerrein. Als warmtesysteem is gekozen voor het gebruik van restwarmte vanuit de afvalwater zuivering. We zijn er ontzettend trots op dat wij als eersten op deze schaal gebruikmaken van dit duurzame systeem. Zo komen we steeds een stap dichter bij een aardgasvrije toekomst.”

Marco Dekker van De Vries en Verburg Bouw: “Er komen steeds meer en betere duurzame oplossingen bij en het is fantastisch om daarmee te mogen werken. Voor het nieuwe pand van WARP Systems werkt iedereen samen om zo efficiënt en duurzaam mogelijk te bouwen. We kijken uit naar het hele proces en het uiteindelijke eindresultaat.”

Joop Voogt, directeur van WARP Systems: “Onze producten zijn innovatief en bieden een energiezuinige oplossing voor verwarming en koeling. We groeien snel, zijn continu in ontwikkeling en proberen daarbij zo duurzaam mogelijk te zijn. Met ons nieuwe pand kunnen we de benodigde capaciteit aan en maken we een mooie verduurzamingsslag waarmee we tevens toekomstgericht de groei kunnen doorzetten.”

De oplevering van het pand staat gepland voor eind 2024.


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn 13 jul. 2024 16:32

Ontdek moleculaire waterstof en hyperbare zuurstof-sessie

Je verwacht het niet, als je op de bel drukt bij een garagedeur op Wagnerstraat 8 in Nieuwkoop. Maar als de vriendelijke Ewelina Worszylo (42) (Ewela Woro voor vrienden en bekenden) je binnenlaat, gaat een wereld voor je open.

Milieu en duurzaamheid 11 jul. 2024 09:44

Actieplan circulaire economie Groene Hart bekrachtigd

Tijdens het jaarevenement van het Bestuurlijk Platform Groene Hart hebben Jacques Rozendaal en Frank Rijkaart namens elf gemeenten in het Groene Hart en de provincie Zuid-Holland het Actieplan Circulaire Economie Groene Hart bekrachtigd. Provincie Zuid-Holland en Platform Groene Hart Werkt! hebben begin 2024 het initiatief genomen om een Circulair Actieplan op te stellen samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Dit regionale plan is nu gereed. De elf bij het platform aangesloten gemeenten hebben het plan omarmd en steunen de initiatieven.

Calamiteiten 10 jul. 2024 17:23

Broodje veroorzaakt brand in Nieuwkoop

Aan de Waterleliestraat in Nieuwkoop werd woensdagmiddag een woningbrand gemeld. Het liep gelukkig met een sisser af.

Sport 10 jul. 2024 14:35

Strooplikkerstoernooi weer succesvol afgesloten

Als vanouds was het Strooplikkerstoernooi (41e editie) weer een oer-gezellige week met veel tennisplezier voor de spelers èn publiek uit de wijde omgeving (Zoetermeer, Den Haag, Oude Wetering, Rotterdam etc.).

Mijn Club 10 jul. 2024 09:12

Mijn Club: Postduivenvereniging De Witpen

Het eerste wat opvalt bij binnenkomst in clubgebouw de WenS: géén oude(re) mannen in ’n grijze stofjas, maar in plaats daarvan: jonge mannen met een biertje aan de bar. ”Nee, dat was misschien vroeger wel zo, maar nu echt niet meer".

Natuur en recreatie 9 jul. 2024 13:43

40 jaar 4Daagse Nijmegen

Het was in 1984 een groepje collega’s, die bij de Raad van Arbeid in Leiderdorp werkten en zin kregen om samen aan de Vierdaagse mee te gaan doen. Zoveel jaar na het begin is het  onduidelijk of zij indertijd méér zin hadden om daar te gaan stappen òf echt te gaan te lopen?! Het werd uiteindelijk: Wandelen èn stappen!