Gemeente Nieuwkoop

Een gezellig en toekomstbestendig Dorpshart van Ter Aar

“De afgelopen tijd heeft Gemeente Nieuwkoop met Kavel Vastgoed en diverse betrokkenen en geïnteresseerden intensief samengewerkt aan een plan voor Ter Aar. Wij zijn blij een plan voor te leggen aan de gemeenteraad waarmee het centrum van Ter Aar een gezellig en toekomstbestendig Dorpshart wordt", vertelt wethouder Ingwersen enthousiast.

Het college van burgemeester en wethouders stemde op 9 mei in met het masterplan. De gemeenteraad bespreekt het plan in de meningsvormende raadsvergaderingen van 6 of 8 juni.

De afgelopen maanden zijn er veel gesprekken gevoerd met onder andere ondernemers, vastgoedeigenaren, woningeigenaren in het Dorpshart, omwonenden en bewoners van Ter Aar over hun wensen voor en zorgen over het centrum. Er zijn ruim 55 1-op-1 gesprekken gevoerd, zes inloopavonden georganiseerd, op straat is er met veel belangstellenden gesproken en ook online konden inwoners reageren op het plan.

De wensen voor het Dorpshart

 1. Aantrekkelijk Dorpshart om gezellig samen te zijn
  De grootse wens is dat het centrum een centrale ontmoetingsplek is voor inwoners. Daarom zijn er in het plan twee pleinen opgenomen: een Marktplein en Horecaplein. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor evenementen, zoals de kermis, markt en braderie en komt er ruimte voor horeca met een zonnig terras aan het water.
 2. Betaalbare woningen
  De grote vraag naar betaalbare woningen voor jong en oud wordt ingevuld met circa 115 nieuwe appartementen van verschillende groottes en prijsklassen. De woningen komen zowel op de Vlinderlocatie, in een nieuw gebouw langs de Aardamseweg, als in drie nieuwe gebouwen langs de Essenlaan. 64% is middenhuur, goedkope koop en betaalbare koop en 36% is vrije invulling. Daarnaast onderzoeken we of we het gebouw van de voormalige bibliotheek kunnen transformeren naar woningen.
 3. Fijne sfeer
  De openbare ruimte is ingericht met aandacht voor spelen, groen en water. De inrichting krijgt een gezellige uitstraling en een dorpse sfeer, passend bij het karakter van Ter Aar. Zo worden er ook extra bomen toegevoegd aan het plein en groen in verrijdbare bakken zodat het plein flexibel ingezet kan worden met andere activiteiten.
 4. Grotere parkeerlocaties en meer parkeerplekken
  In het centrum zijn de parkeerplaatsen nu nog versnipperd over kleinere parkeerlocaties. Dit zorgt voor veel zoekverkeer naar een vrije parkeerplaats, vooral via de Essenlaan. Straks zijn er twee grotere parkeerlocaties bij de supermarkten. Naar aanleiding van de participatie is de wens doorgevoerd om 11 parkeerplekken op het Lindenplein in te tekenen in het verlengde van de parkeerplekken op het Beukenpad. Tijdens winkeltijden zal daar een blauwe zone gelden. De belangrijkste entree voor bezoekers met de auto is via de Westkanaalweg. Er komt ook een nieuwe toegang met eenrichtingsverkeer vanaf de Westkanaalweg naar het Beukenpad.

Uitvoering van het plan

De ontwikkeling van het Dorpshart leeft sterk onder inwoners en ondernemers. Het is een lang gekoesterde wens van inwoners en ondernemers in Ter Aar om van ‘hun’ centrum een gezellig, levendig, groen en toekomstbestendig Dorpshart te maken. Een Dorpshart waar iedereen ‘gewoon goed’ zijn dagelijkse boodschappen kan doen, met een goede bereikbaarheid en voldoende parkeerplaatsen, waar er ruimte is om een markt en evenementen te organiseren, met een terras om samen een gezellig hapje of drankje te doen en waar huidige en nieuwe bewoners met plezier wonen.

Er ligt nu een plan dat aansluit op deze wens. Het plan is een ontwikkelrichting, een maximaal droomplan. We kunnen het alleen uitvoeren in goede samenwerking met de winkeliers, vastgoedeigenaren en bewoners die in het centrum wonen. Vandaar dat iedereen vanaf het begin is betrokken en ook in de volgende fase goed betrokken blijft. Wethouder Ingwersen: “Wij zijn ons bewust dat de herontwikkeling van het centrum voor sommige inwoners een grote impact kan hebben, maar het leidt ook tot grote verbeteringen van het centrum. Het doel is om met het plan een echt Dorpshart te laten ontstaan dat past bij Ter Aar”.  

Het toekomstige Dorpshart:

 • Twee gezellige pleinen en ruimte voor horeca en terras (in de zon).
 • Een mooi winkelrondje, met aan twee kanten winkels.
 • Meer ruimte voor evenementen, zoals de kermis en de braderie.
 • Twee grote parkeerterreinen bij de supermarkten.
 • Sneller een parkeerplek vinden door slimme bewegwijzering naar vrije plekken.
 • 115 nieuwe appartementen om tegemoet te komen aan de woningvraag in de gemeente Nieuwkoop.

Kijk voor meer informatie op de pagina Dorpshart Ter Aar of download daar (de samenvatting van) het plan.

 


Meer nieuws

Voor Kinderen gisteren 14:20

Coach4you Nieuwkoop zoekt dringend nieuwe coaches m/v

Coach4you werkt al op 22 plaatsen in Nederland, waaronder: Nieuwkoop, Alphen aan den Rijn, Kaag & Braassem. Coach4you helpt kinderen die dat nodig hebben, als zij van basisonderwijs overstappen naar de brugklas in het voortgezet onderwijs.

Mijn Club 11 jun. 2024 14:59

Mijn Club: Stichting Historische Kring Liemeer

“Je vooraankondiging van dit stukje alsof het zou gaan over St Historische Kring Nieuwveen’ klopt niet", begint secretaris Frits Mesman. "Ooit werd St. Historische Kring Zevenhoven opgericht, toen de collectie bodemvondsten (scherven en aardewerk) van Dirk van den Bosch, die hij vond op zijn land aan de Kousweg, werd tentoongesteld in de toenmalige RK Basisschool Johannes de Doper."

Politie 11 jun. 2024 12:54

Opnieuw babbeltruc, nu in Nieuwkoop

De politie waarschuwt voor babbeltrucs in Nieuwkoop. Eerder werden de oplichtingspraktijken al in Woubrugge en Leimuiden toegepast. Wijkagent Angelique roept op om ouders, ooms, tantes enzovoort te waarschuwen.

Natuur en recreatie 11 jun. 2024 08:46

Bijenoase in park Buytewech in Nieuwkoop

In Park Buytewech in Nieuwkoop is een gebied aangewezen welke mag worden omgetoverd tot een bijenoase. Een nieuwe plek waar wilde bijen, hommels, vlinders, andere insecten, amfibieën, vissen en andere (zoog-)dieren kunnen leven.

Gezondheid en welzijn 10 jun. 2024 13:06

Jong in beweging met diverse leuke activiteiten

Tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd van 10 tot en met 16 juni organiseren we vrijdag 14 juni 'Jong in Beweging'. Dit is een evenement voor alle jeugd (tot 23 jaar) in onze gemeente. 14 juni is er vanaf 15.00 uur van alles te doen bij Nicolaas Boys in Nieuwveen. Je kunt gamen, voetballen, springen, meewerken aan een groot spandoek en een speur-kleurtocht doen. Ook is er kinderyoga, een drumworkshop, bijen en vlinders knutselen, tekenen en kunst maken met tegeltjes. Voor de allerkleinsten is er een mini hindernisbaantje.