Gemeente Nieuwkoop

Een gezellig en toekomstbestendig Dorpshart van Ter Aar

“De afgelopen tijd heeft Gemeente Nieuwkoop met Kavel Vastgoed en diverse betrokkenen en geïnteresseerden intensief samengewerkt aan een plan voor Ter Aar. Wij zijn blij een plan voor te leggen aan de gemeenteraad waarmee het centrum van Ter Aar een gezellig en toekomstbestendig Dorpshart wordt", vertelt wethouder Ingwersen enthousiast.

Het college van burgemeester en wethouders stemde op 9 mei in met het masterplan. De gemeenteraad bespreekt het plan in de meningsvormende raadsvergaderingen van 6 of 8 juni.

De afgelopen maanden zijn er veel gesprekken gevoerd met onder andere ondernemers, vastgoedeigenaren, woningeigenaren in het Dorpshart, omwonenden en bewoners van Ter Aar over hun wensen voor en zorgen over het centrum. Er zijn ruim 55 1-op-1 gesprekken gevoerd, zes inloopavonden georganiseerd, op straat is er met veel belangstellenden gesproken en ook online konden inwoners reageren op het plan.

De wensen voor het Dorpshart

  1. Aantrekkelijk Dorpshart om gezellig samen te zijn
    De grootse wens is dat het centrum een centrale ontmoetingsplek is voor inwoners. Daarom zijn er in het plan twee pleinen opgenomen: een Marktplein en Horecaplein. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor evenementen, zoals de kermis, markt en braderie en komt er ruimte voor horeca met een zonnig terras aan het water.
  2. Betaalbare woningen
    De grote vraag naar betaalbare woningen voor jong en oud wordt ingevuld met circa 115 nieuwe appartementen van verschillende groottes en prijsklassen. De woningen komen zowel op de Vlinderlocatie, in een nieuw gebouw langs de Aardamseweg, als in drie nieuwe gebouwen langs de Essenlaan. 64% is middenhuur, goedkope koop en betaalbare koop en 36% is vrije invulling. Daarnaast onderzoeken we of we het gebouw van de voormalige bibliotheek kunnen transformeren naar woningen.
  3. Fijne sfeer
    De openbare ruimte is ingericht met aandacht voor spelen, groen en water. De inrichting krijgt een gezellige uitstraling en een dorpse sfeer, passend bij het karakter van Ter Aar. Zo worden er ook extra bomen toegevoegd aan het plein en groen in verrijdbare bakken zodat het plein flexibel ingezet kan worden met andere activiteiten.
  4. Grotere parkeerlocaties en meer parkeerplekken
    In het centrum zijn de parkeerplaatsen nu nog versnipperd over kleinere parkeerlocaties. Dit zorgt voor veel zoekverkeer naar een vrije parkeerplaats, vooral via de Essenlaan. Straks zijn er twee grotere parkeerlocaties bij de supermarkten. Naar aanleiding van de participatie is de wens doorgevoerd om 11 parkeerplekken op het Lindenplein in te tekenen in het verlengde van de parkeerplekken op het Beukenpad. Tijdens winkeltijden zal daar een blauwe zone gelden. De belangrijkste entree voor bezoekers met de auto is via de Westkanaalweg. Er komt ook een nieuwe toegang met eenrichtingsverkeer vanaf de Westkanaalweg naar het Beukenpad.

Uitvoering van het plan

De ontwikkeling van het Dorpshart leeft sterk onder inwoners en ondernemers. Het is een lang gekoesterde wens van inwoners en ondernemers in Ter Aar om van ‘hun’ centrum een gezellig, levendig, groen en toekomstbestendig Dorpshart te maken. Een Dorpshart waar iedereen ‘gewoon goed’ zijn dagelijkse boodschappen kan doen, met een goede bereikbaarheid en voldoende parkeerplaatsen, waar er ruimte is om een markt en evenementen te organiseren, met een terras om samen een gezellig hapje of drankje te doen en waar huidige en nieuwe bewoners met plezier wonen.

Er ligt nu een plan dat aansluit op deze wens. Het plan is een ontwikkelrichting, een maximaal droomplan. We kunnen het alleen uitvoeren in goede samenwerking met de winkeliers, vastgoedeigenaren en bewoners die in het centrum wonen. Vandaar dat iedereen vanaf het begin is betrokken en ook in de volgende fase goed betrokken blijft. Wethouder Ingwersen: “Wij zijn ons bewust dat de herontwikkeling van het centrum voor sommige inwoners een grote impact kan hebben, maar het leidt ook tot grote verbeteringen van het centrum. Het doel is om met het plan een echt Dorpshart te laten ontstaan dat past bij Ter Aar”.  

Het toekomstige Dorpshart:

  • Twee gezellige pleinen en ruimte voor horeca en terras (in de zon).
  • Een mooi winkelrondje, met aan twee kanten winkels.
  • Meer ruimte voor evenementen, zoals de kermis en de braderie.
  • Twee grote parkeerterreinen bij de supermarkten.
  • Sneller een parkeerplek vinden door slimme bewegwijzering naar vrije plekken.
  • 115 nieuwe appartementen om tegemoet te komen aan de woningvraag in de gemeente Nieuwkoop.

Kijk voor meer informatie op de pagina Dorpshart Ter Aar of download daar (de samenvatting van) het plan.

 


Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 11:03

Gemeenteraden buigen zich over Ziendeweg

De gemeenteraden van Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop bogen zich donderdagavond over het voornemen van Alphen om de Ziendeweg voor doorgaand verkeer te sluiten. In Alphen aan den Rijn werd de raad gevraagd wensen en bedenkingen tegen het voornemen te uiten. In Nieuwkoop kwam een motie op tafel.

Cultuur vandaag 09:10

Reis door Nederland Doeboek voor ouderen

Het Reis door Nederland Doeboek voor ouderen is uit. Het zesde doeboek dat speciaal voor senioren is ontwikkeld. “Al ligt het niveau in dit doeboekje wel iets hoger dan de voorgaande edities”, vertellen de makers Eske Beumkes en Anke Steffers.

Sport gisteren 21:56

Terugkijken zaterdag 23 maart

Aangezien er tijdens de paasdagen geen programma is voor "de onzen" kijken we vooral terug met diverse betrokkenen. Ook sprak Theo Leliveld met coach Arnout Okkinga van Hockeyvlub Nieuwkoop en Jop van der Pijl, speler van Novo Stars (basketbal) Vooral dat laatste interview is het horen meer dan waard...

Cultuur gisteren 14:28

Programma Kaleidoskoop

Het programma van Kaleidoskoop met deze keer: De Kindermuziekweek, Film: the Old Oak (ook mogelijk met buffet) en Theater: de Mannen van Naam met “Sterke verhalen en mooie liedjes.”

Sport gisteren 08:55

Geslaagde Waterlanders volleybalclinic voor team van Jumbo Bas Bobeldijk

Op donderdagavond 21 maart was Sporthal de Steupel in Nieuwkoop het toneel voor een energieke volleybalclinic, georganiseerd door de selectietrainers van Volleybalvereniging Waterlanders. De clinic trok de aandacht van acht enthousiaste medewerkers van Jumbo Bas Bobeldijk uit Nieuwkoop, die zich hadden ingeschreven voor dit sportieve uitje.

Sport 27 mrt. 2024 15:02

Eindelijk weer….!

“Jaaah…, want het is wel 7 jaar geleden dat we onze laatste onderlinge turnwedstrijden konden organiseren", zegt trainer Micha Esman (19) van sportvereniging Kwiek. "Sowieso kon dat tijdens de coronajaren niet en ook door de samenvoeging van Kwiek met gymnastiekvereniging de Zevensprong (Zevenhoven) en Advendo (Ter Aar) - resp. 2020 en 2022 - lukte het gewoon niet om dat óók nog te organiseren..! Maar het is voor de kinderen natuurlijk wel leuker om ergens naar toe te trainen en aan (groot-)ouders te laten zien, wat ze geleerd hebben.”