Gemeente Nieuwkoop

Een gezellig en toekomstbestendig Dorpshart van Ter Aar

“De afgelopen tijd heeft Gemeente Nieuwkoop met Kavel Vastgoed en diverse betrokkenen en geïnteresseerden intensief samengewerkt aan een plan voor Ter Aar. Wij zijn blij een plan voor te leggen aan de gemeenteraad waarmee het centrum van Ter Aar een gezellig en toekomstbestendig Dorpshart wordt", vertelt wethouder Ingwersen enthousiast.

Het college van burgemeester en wethouders stemde op 9 mei in met het masterplan. De gemeenteraad bespreekt het plan in de meningsvormende raadsvergaderingen van 6 of 8 juni.

De afgelopen maanden zijn er veel gesprekken gevoerd met onder andere ondernemers, vastgoedeigenaren, woningeigenaren in het Dorpshart, omwonenden en bewoners van Ter Aar over hun wensen voor en zorgen over het centrum. Er zijn ruim 55 1-op-1 gesprekken gevoerd, zes inloopavonden georganiseerd, op straat is er met veel belangstellenden gesproken en ook online konden inwoners reageren op het plan.

De wensen voor het Dorpshart

 1. Aantrekkelijk Dorpshart om gezellig samen te zijn
  De grootse wens is dat het centrum een centrale ontmoetingsplek is voor inwoners. Daarom zijn er in het plan twee pleinen opgenomen: een Marktplein en Horecaplein. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor evenementen, zoals de kermis, markt en braderie en komt er ruimte voor horeca met een zonnig terras aan het water.
 2. Betaalbare woningen
  De grote vraag naar betaalbare woningen voor jong en oud wordt ingevuld met circa 115 nieuwe appartementen van verschillende groottes en prijsklassen. De woningen komen zowel op de Vlinderlocatie, in een nieuw gebouw langs de Aardamseweg, als in drie nieuwe gebouwen langs de Essenlaan. 64% is middenhuur, goedkope koop en betaalbare koop en 36% is vrije invulling. Daarnaast onderzoeken we of we het gebouw van de voormalige bibliotheek kunnen transformeren naar woningen.
 3. Fijne sfeer
  De openbare ruimte is ingericht met aandacht voor spelen, groen en water. De inrichting krijgt een gezellige uitstraling en een dorpse sfeer, passend bij het karakter van Ter Aar. Zo worden er ook extra bomen toegevoegd aan het plein en groen in verrijdbare bakken zodat het plein flexibel ingezet kan worden met andere activiteiten.
 4. Grotere parkeerlocaties en meer parkeerplekken
  In het centrum zijn de parkeerplaatsen nu nog versnipperd over kleinere parkeerlocaties. Dit zorgt voor veel zoekverkeer naar een vrije parkeerplaats, vooral via de Essenlaan. Straks zijn er twee grotere parkeerlocaties bij de supermarkten. Naar aanleiding van de participatie is de wens doorgevoerd om 11 parkeerplekken op het Lindenplein in te tekenen in het verlengde van de parkeerplekken op het Beukenpad. Tijdens winkeltijden zal daar een blauwe zone gelden. De belangrijkste entree voor bezoekers met de auto is via de Westkanaalweg. Er komt ook een nieuwe toegang met eenrichtingsverkeer vanaf de Westkanaalweg naar het Beukenpad.

Uitvoering van het plan

De ontwikkeling van het Dorpshart leeft sterk onder inwoners en ondernemers. Het is een lang gekoesterde wens van inwoners en ondernemers in Ter Aar om van ‘hun’ centrum een gezellig, levendig, groen en toekomstbestendig Dorpshart te maken. Een Dorpshart waar iedereen ‘gewoon goed’ zijn dagelijkse boodschappen kan doen, met een goede bereikbaarheid en voldoende parkeerplaatsen, waar er ruimte is om een markt en evenementen te organiseren, met een terras om samen een gezellig hapje of drankje te doen en waar huidige en nieuwe bewoners met plezier wonen.

Er ligt nu een plan dat aansluit op deze wens. Het plan is een ontwikkelrichting, een maximaal droomplan. We kunnen het alleen uitvoeren in goede samenwerking met de winkeliers, vastgoedeigenaren en bewoners die in het centrum wonen. Vandaar dat iedereen vanaf het begin is betrokken en ook in de volgende fase goed betrokken blijft. Wethouder Ingwersen: “Wij zijn ons bewust dat de herontwikkeling van het centrum voor sommige inwoners een grote impact kan hebben, maar het leidt ook tot grote verbeteringen van het centrum. Het doel is om met het plan een echt Dorpshart te laten ontstaan dat past bij Ter Aar”.  

Het toekomstige Dorpshart:

 • Twee gezellige pleinen en ruimte voor horeca en terras (in de zon).
 • Een mooi winkelrondje, met aan twee kanten winkels.
 • Meer ruimte voor evenementen, zoals de kermis en de braderie.
 • Twee grote parkeerterreinen bij de supermarkten.
 • Sneller een parkeerplek vinden door slimme bewegwijzering naar vrije plekken.
 • 115 nieuwe appartementen om tegemoet te komen aan de woningvraag in de gemeente Nieuwkoop.

Kijk voor meer informatie op de pagina Dorpshart Ter Aar of download daar (de samenvatting van) het plan.

 


Meer nieuws

Calamiteiten 28 sep. 2023 22:08

Huiszoeking in Ter Aar in zaak plofkraken

In een groot onderzoek van de Nederlandse en Duitse politie zijn vier personen aangehouden die worden verdacht van een serie plofkraken. In onder andere Ter Aar werden huiszoekingen verricht.

Calamiteiten 27 sep. 2023 22:19

Passanten redden bestuurster uit auto te water in Vrouwenakker

Woensdagmiddag rukten de hulpdiensten massaal uit voor een voertuig te water aan de Ruigekade in Vrouwenakker. Aldaar was een bestuurster met haar auto de Amstel ingereden. Enkele toevallige passanten redden haar uit het voertuig. (Foto: Politie Kaag & Braassem)

Dieren 27 sep. 2023 15:44

Blauwtong vastgesteld in Ter Aar

In Ter Aar is blauwtong vastgesteld. Deze niet besmettelijke ziekte onder herkauwers, vooral schapen, runderen en geiten, wordt vooral verspreid door knutten (meurzen zoals wij ze noemen) en muggen.

Gezondheid en welzijn 27 sep. 2023 08:40

Voldoet u aan de Beweegrichtlijn?

Beweegt u wel genoeg? Veel mensen zijn geneigd deze vraag met “Ja” te beantwoorden maar in de praktijk blijkt dat slechts 4 van de 10 volwassenen voldoet aan de beweegrichtlijn.

Cultuur 26 sep. 2023 19:46

Naar de Kaleidoskoop

Wat staat er de komende week op het programma bij Kaleidoscoop? In dit bericht de agenda voor de komende week.

Sport 26 sep. 2023 16:38

5 jaar wandelvoetbal bij Altior

Waar en wanneer kun je zo’n 80 grijze (en kale) mannen bij elkaar in een voetbalkantine zien? Welnu, dat kon afgelopen vrijdag (22 september) bij Altior, dat een Walking Football-toernooi organiseerde met deelnemers, afkomstig uit alle windstreken van Nederland: Monnickendam, Voorschoten, Dordrecht, Maarssen, Amstelveen, Hoofddorp, Kamerik en natuurlijk van Altior zelf, met twee teams: Tikkietrug en Effe Breed.