Een feestje voor de Heer!

Eigenlijk ontbreekt alleen de biertap op het altaar. Enige alcohol, die vandaag wordt geschonken is de miswijn voor de priester tijdens de Offerande. Verder lijkt de aankleding van de Adrianuskerk in Langeraar tijdens de eucharistieviering van cv De Plasduikers op zondag 4 februari, wel op een ’gewone’ feestzaal: kleurige ballonnen, vaandels en andere versieringen.

Kapelaan van Paassen is vandaag de voorganger en zei tijdens zijn voorbereiding al: “Ja… vorig jaar werd ik voor de carnavalsmis in Langeraar gevraagd door het toenmalige prinsenpaar. Blijkbaar is dat goed bevallen, want ik mag nu op herhaling! En ik sta bij veel parochianen misschien te boek als erg serieus, maar ik vind: Carnavalsliturgie is óók liturgie en ik zie wel kans om het ’serieuze’ te verenigen met het vreugdevolle van Carnaval. Maar ik zeg er wèl bij: als je carnaval viert, dan moet je ook beseffen dat woensdag as. (Aswoensdag) de Vastentijd (40 dagen tot Pasen) begint. En ik doe niks af van de inhoud van een gewone mis! Maar ik hoop op een feestelijke viering, want dat kunnen mensen in deze roerige tijden best goed gebruiken!”

De kapelaan, zelf geboren in het Westland, kreeg meer gevoel bij carnaval in die periode, die hij diende als kapelaan in Reeuwijk.

Terwijl de kapelaan - ’gewoon’ gekleed als priester - en de misdienaars naar het altaar lopen speelt Drum & Showband Dice Musica’83 vanaf het hoge koor de vrolijke klanken van ’Het dorp’ (Wim Sonneveld) en ’So schön ist die Blasmusik’. “Ja, zegt de kapelaan, in Reeuwijk ben ik de kerk weleens binnengekomen met een masker op, maar sommige mensen in de kerk schrokken daar nogal van, omdat zij dachten dat een terrorist binnenkwam. Dus dat doen we maar niet meer!”

Tijdens de viering zingt kinderkoor ’De Vrolijke Noot’ onder leiding van Chantal Keijzer - verkleed als boswachter - vrolijke meezingers.

Na de zegen komt ook burgemeester van Duijn op het altaar en overhandigt de sleutel van gemeente Nieuwkoop aan de drie prinsessen (Mascha, Marian en Bianca, samengevoegd als MaMaBi3) van cv De Plasduikers, en zegt daarbij: “Doe er voorzichtig mee en ik zie ’m wel weer een keer terug?!”

Na de eucharistieviering lopen de kerkgangers, in polonaise voorgegaan door de Raad van 11 (de Senaat) achter Dice Musica aan, naar buiten om te zien hoe op het kerkplein de carnavalskar wordt gezegend door de kapelaan. De kar, die volgende week meerijdt in maar liefst 5 carnavalsoptochten, te beginnen met de verlichte optocht in Noordwijk op vrijdagavond 9 februari.


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn vandaag 09:29

Dorpsraad Rondom de Plassen organiseert Zorgmarkt

Vergrijzing is voor iedereen inmiddels een bekend begrip. De vergrijzing in Nederland neemt toe, omdat de gemiddelde leeftijd stijgt. Door het stijgende aantal ouderen moeten er ook steeds meer zorgvoorzieningen bijkomen. Tegelijkertijd is het zorgsysteem in Nederland nogal veranderd. De centrale overheid heeft de verantwoordelijkheid voor veel taken gedelegeerd aan de gemeenten en zorgverzekeraars, vanuit de gedachte dat deze de betreffende taken goedkoper en beter kunnen uitvoeren omdat zij de burgers en de thuissituatie beter kennen dan de landelijke overheid. Belangrijk bij de invulling van de zorg is de participatiesamenleving, waarin mensen actief deelnemen aan activiteiten die het welzijn van medeburgers bevorderen.

Sport gisteren 20:11

Terugblikken en Vooruitkijken 24 februari

Eindelijk zal er na twee inhaalronden weer een volledig programma worden gespeeld in de diverse voetbalcompetities. Toch hebben de diverse ploegen niet stilgezeten. Er is driftig doorgetraind in deze periode en ook heeft men wat oefenwedstrijden gespeeld. Onze verslaggever Theo Leliveld peilde de stemming in de diverse kampen... 

Levensbeschouwing gisteren 14:20

Wat is de zin van het leven? en Wie ben ik?

Als zulke vragen je bezighouden, is Alpha misschien iets voor jou!" zegt pastor Heleen van de Reep. "In een aantal bijeenkomsten (12 avonden en 1 weekend (vrijdagavond en zaterdagmorgen) praten we over zaken zoals geloof en zingeving. Alpha wordt in allerlei kerken in Nederland georganiseerd, maar wij werken vanuit de katholieke kerk. Alpha is gezellig, laagdrempelig en absoluut niet saai! De sfeer is open en ontspannen en om deel te nemen hoef je niet vroom of super gelovig te zijnHet is voor iedereen, of je nu een vaste kerkganger bent of iemand die er  maar af en toe eens komt. Ook mensen van een ander geloof en mensen die de kerk alleen maar van de buitenkant kennen, zijn van harte welkom.

Sport gisteren 00:00

Ben Heemskerk Toernooi 2024

Voor de twintigste keer in de zestigjarige geschiedenis van Biljartvereniging Harago uit Ter Aar zal het Ben Heemskerk Toernooi gaan plaatsvinden. Een evenement waaraan ieder zichzelf respecterende biljarter kan laten zien of hij de finaledag van dit toernooi kan gaan bereiken...

Gezondheid en welzijn 20 feb. 2024 15:51

ProMove voegt oefeningen toe aan website

Zoals velen inmiddels al weten, is de fysiotherapiepraktijk Bakker & de Vos per mei 2022 van naam veranderd. Door het pensioen van Teun Bakker en de intrede van Erik Ettema kreeg de praktijk de naam ProMove, bewegen & gezondheid. Hierbij is ook de website vernieuwd en daar is nu iets nieuws aan toegevoegd.