Ingezonden

Drukbezochte 4 mei herdenking in Nieuwkoop

Na twee jaar in stilte herdenken kon dit jaar de herdenking weer “als vanouds” georganiseerd worden. De centrale gedachte voor 2022 was: Geef vrijheid door! Vrijheid in verbondenheid.

Dit jaar waren door de 4-meiwerkgroep de Scouting, muziekvereniging Eensgezind, de drie basisscholen en de middelbare school Ashram uitgenodigd om deel te nemen aan de herdenking. Daarnaast waren niet alleen Veteranen, de Nieuwkoopse brandweer, maar ook andere kerkelijke en maatschappelijke organisaties zoals Amnesty International en vluchtelingenwerk benaderd. 

Het was om 19:30 uur al druk bij het monument Anonieme Slachtoffers aan de Roerdomplaan. Het is fijn om te bemerken dat er na coronatijd zoveel belangstelling is voor de 4 mei-herdenking. Opvallend veel kinderen met hun ouders waren aanwezig om samen te herdenken en te laten zien dat vrijheid van alle generaties is.

Namens de gemeente Nieuwkoop sprak burgemeester Robbert-Jan van Duijn over het beleven van onze vrijheid en dat we onze vrijheid moeten we koesteren en blijven herdenken. Zeker nu oorlog dichterbij is dan ooit tevoren. De huidige oorlog in Oekraïne en de verbondenheid met de Oekraïense vluchtelingen liep als een rode draad door zijn toespraak. Om deze verbondenheid  te benadrukken speelde muziekvereniging Eensgezind aansluitend het Oekraïense volkslied.

Hierna mocht Otte Fien Couperus van basisschool De Zilveren Maan het gedicht De tijd van Ilja Boersma voordragen. In dit gedicht komt naar voren dat het eigenlijk niet voor te stellen is hoe het is om te leven in oorlogstijd. Je kunt proberen te begrijpen hoe het moet zijn, maar echt begrijpen kun je natuurlijk iet.

Na het spelen van de Taptoe en 2 minuten stilte volgde het zingen van het Wilhelmus.Vervolgens werden kransen en bloemstukken gelegd namens de Gemeente, de Nieuwkoopse scholen, de Veteranen, brandweer, Amnesty, afgevaardigden van de Gemeenschap van Kerken, Lions en SNOF. Hierna werden eerst alle kinderen uitgenodigd om een bloem te leggen bij het monument en tot slot konden alle volwassenen aan het defilé deel te nemen.


Meer nieuws

Advertorial Gezondheid en welzijn vandaag 16:25

“De ervaring in de thuiszorg heeft mij tot een betere arts gemaakt”

Joachim Kikomeko is internist-oncoloog in opleiding in het Amsterdam UMC. Tijdens zijn studententijd in Leiden was hij een aantal jaar thuiszorghulp voor ActiVite. “Ik kan iedere student geneeskunde een bijbaan in de thuiszorg aanraden. Je doet werk dat betekenis heeft en je leert ontzettend veel over je toekomstige patiënten.”

Sport vandaag 11:18

Rotary SUP-Event op Langeraarse plassen

Rotary Ter Aar is de plaatselijke afdeling van de internationale organisatie, waarvan de leden zich inspannen om vanuit een gedeelde passie en betrokkenheid het welzijn van mensen, overal in de wereld, te verbeteren. Een Rotary-club stelt zich ten doel om, met kennis en kunde van de leden, doelen in de plaatselijke of zelfs internationale samenleving te helpen met activiteiten en financiële middelen.

Overige gisteren 16:08

Schrijversdebuut Giel van Rijn

Wat doe je: nét met pensioen en je zoekt een leuke bezigheid? Dat vult iedereen zelf in maar Giel van Rijn uit Langeraar schreef gewoon een boek! “Tsja, zie het als een eerbetoon aan mijn voorouders, maar ook om iets van de geschiedenis van Langeraar en kennis van oude ambachten - uit de tijd zònder elektriciteit - vast te willen leggen voor de generaties ná ons!”

Advertorial Cultuur gisteren 12:53

Alles over de start van het nieuwe theaterseizoen

Het programma is klaar, de brochure wordt gedrukt en Castellum maakt zich op voor de verkoop van een nieuw en bruisend theaterseizoen. Er mag alvast verklapt worden dat Waylon, Peter Pannekoek en Van der Laan & Woe in 22/23 naar Castellum komen en er staat nog veel meer moois op stapel...