Drie weken langer in lockdown: "Er was geen andere keuze"

Nederland gaat drie weken langer in lockdown. Tot en met dinsdag 9 februari blijven niet-essentiële winkels en horecagelegenheden gesloten. Ook scholen blijven voorlopig nog dicht. Wel is al aangekondigd dat leerlingen op middelbare scholen weer 1,5 meter afstand moeten gaan houden. Een avondklok wordt nog niet ingevoerd. 

Het effect van de lockdown begint zichtbaar te worden, maar de toon van de persconferentie was somber. Het aantal nieuwe besmettingen daalt, maar niet zo snel als gehoopt. Ook is er veel vrees over de Britse variant van het coronavirus. Een verlenging van de lockdown is daarom volgens het kabinet noodzakelijk. "Er was geen andere keuze", zei premier Rutte tijdens de persconferentie. De beelden uit Groot-Brittannië en Ierland van overvolle ziekenhuizen door de vele besmettingen, noemt hij alarmerend.

"Met het vaccin is er licht aan het einde van de tunnel, maar dat duurt nog een paar maanden. Als kabinet hebben we opnieuw gekeken wat we extra kunnen doen om de ergste negatieve gevolgen van de lockdown op te vangen." Hij noemt de verhalen van ondernemers hartverscheurend. "We kunnen nu niet alle pijn wegnemen. Maar zeker nu we licht zien, is het belangrijk dat we zo veel mogelijk bedrijven en banen door deze crisis heen trekken." Er komt dan ook meer steun voor bedrijven om hun hoofd boven water te houden.

Weer 1,5 meter afstand in het onderwijs

Het onderwijs was ook een punt van aandacht. "Het langer sluiten van scholen brengt grote problemen met zich mee. Voor leraren, ouders en studenten zelf, maar vooral de kwetsbare kinderen." De regels blijven zoals ze zijn, maar uit voorzorg moeten leerlingen op de middelbare school opnieuw 1,5 meter afstand gaan houden van elkaar. Er wordt gekeken of basisscholen en kinderopvangen eerder open kunnen, op 25 januari, maar dat hangt wel af van de besmettelijkheid van de Britse variant onder jongere kinderen.

Mogelijk een avondklok

De mogelijkheid van een avondklok, waarbij je 's avonds en 's nachts niet zonder geldige reden op straat mag komen, ligt op tafel. Het zou een effectief middel kunnen zijn om besmettingen achter de voordeur te voorkomen, evenals groepsvorming op straat door jongeren. "Een avondklok is een ingrijpende maatregel waar niemand op zit te wachten. Het OMT-advies, dat dit noemt, moeten we serieus nemen. De huidige lockdown is verschrikkelijk voor ons allemaal. Daarom is er veel voor te zeggen om het maximale te doen." Het Outbreak Management Team (OMT) wordt daarom met spoed gevraagd om hierover een advies uit te brengen

Reizen wordt afgeraden

Het wordt sterk afgeraden om te gaan reizen. Iedereen wordt verzocht om tot en met maart in Nederland te blijven. "Boek geen reizen, tenzij het vanwege enorm economisch belang of ernstige familieomstandigheden is."

Rutte sluit af met: "We zien gelukkig prachtige initiatieven, professioneel en vrijwillig. Ga daarmee door. Zo halen we samen de eindstreep op de best mogelijke manier."


Meer nieuws

Advertorial Gezondheid en welzijn vandaag 15:29

Last van eczeem: Hoe kan dat en wat kun je eraan doen?

Heb jij veel last van eczeem of ben je langdurig verkouden? En hoe komt dat dan? Waarom uiten problemen zich via de huid, longen of slijmvliezen? Hoe kan het dat mensen met huidproblemen langdurig verkouden zijn, en vaak ook een laag energie niveau hebben en/of chronische pijn?

Coronacrisis in Nieuwkoop vandaag 14:50

Kogel is door de kerk: avondklok gaat zaterdag in

Na een kleine wijziging heeft de Tweede Kamer toch ingestemd met de avondklok. Vanaf zaterdag 23 januari is het tussen 21:00 uur ’s avonds en 04:30 uur ’s ochtends verboden om buiten te zijn. Burgemeester Robbert-Jan van Duijn reageert.

Gemeente vandaag 10:02

Locatiekeuze IKC Langeraar

Ook in Langeraar komt een Integraal Kindcentrum (IKC). De gemeente heeft in de afgelopen periode onderzoek gedaan naar de meest geschikte locatie. Op basis van dit onderzoekt stelt het college de gemeenteraad voor om het IKC in Langeraar te bouwen op de huidige locatie van basisschool Aeresteijn.

Wonen en bouwen vandaag 08:30

De Zevensprong naar Kwiek

Het begin van 2021 betekende ook officieel het einde van gymnastiekvereniging De Zevensprong. De club is echter niet uit beeld verdwenen en sporten in Zevenhoven kan nog steeds. Buurclub SV Kwiek bracht uitkomst.