Ingezonden

Dorpsraad schoont Langeraarse Plassen

Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het bederft uitzicht op de natuur in en op het water. Bovendien is zwerfvuil slecht voor natuur, dier en mens: het kan de bodem vervuilen en dieren eten het op of raken er in verstrikt.

Dat was voor Dorpsraad ’Rondom de Plassen’ voldoende de aanleiding om op zaterdag 11 maart, de landelijke actiedag van NLdoet - met hulp van vele vrijwilligers - de Langeraarse Poel op te gaan en het water te reinigen van alle drijfvuil. De oogst was bijzonder: behalve heel wat plastic materiaal zoals kratten, flesjes en zakken, ook kunststof palen, boomstronken en heel wat wilgentakken, die blijkbaar zijn weggedreven van het nieuw te maken natuureiland in de Noordplas. Het meest opvallende ’vuiltje’, was een opgeblazen skippybal.

Arie Koops, coördinator van de opruimactie namens de werkgroep Natuur, Recreatie en Water (NWR) van de Dorpsraad is tevreden: “Het kostte niet zo veel moeite om voldoende mensen te vinden, die hierbij een handje wilden helpen; de meesten wonen dichtbij of aan het water en/of willen graag recreëren in schoon water. Vandaag hebben we de Noord- en Zuidplas gedaan en later komt de Geerplas nog aan de beurt!”

Ook wethouder Antoinette Ingwersen, met in haar portefeuille ’Milieu en Openbare Ruimte’ nam de gelegenheid te baat, de opruimers een hart onder de riem te steken en ook een handje te helpen om de boten te lossen bij Surfclub Ter Aar aan de Geerweg. Vrijwilliger John Wildenburg: “Wij vonden zelfs een opstaande ladder, die in de bodem was gestoken en wij niet los konden trekken. De eigenaar zag ons knoeien, kwam gelukkig helpen en heeft hem tenslotte zelf weggehaald.”

Arie Koops: ”Ik doe later met m’n kano nog een rondje om de laatste rommeltjes mee te nemen.” Dorpsraad ’Rondom de Plassen’ is een dorpsvereniging die zich bezighoudt met diverse onderwerpen c.q. verbeterpunten in de dorpskernen Langeraar en Papenveer in Gemeente Nieuwkoop en stelt zich ten doel: het behartigen en verdedigen van belangen van beide kernen bij het gemeentebestuur, het Waterschap en andere instanties, het bevorderen van samenwerking  tussen bewoners van beide kernen en het ondersteunen van initiatieven, die het algemeen belang dienen.

Secretaris van de Dorpsraad Michel Pieterse: “In het bestuur van de Dorpsraad zijn enkele vacatures; kandidaten kunnen zich aanmelden via: secretariaat@rondomdeplassen.nl. De algemene ledenvergadering 2023 van de Dorpsraad wordt gehouden op maandag 27 maart in Partycentrum Parola. Inloop vanaf 19:30 uur."


Meer nieuws

Mijn Club vandaag 12:14

Mijn Club: Stichting Jeugdwerk Noorden de Bun

“Vroeger was het voor kinderen in onze regio simpel: je gaat ’op’ de voetbal of naar scouting, Hier in Noorden was de keuze: NSV of de Bun. Maar vandaag de dag is er zòveel meer te doen, zodat de animo voor de Bun nu toch wel ’n beetje terugloopt, zegt penningmeester Frank Kalshoven van Stichting Jeugdwerk Noorden.

Natuur en recreatie gisteren 20:44

Infoavond Dorpsraad druk bezocht

Dorpsraad ’Rondom de Plassen' organiseerde op dinsdag 23 mei een informatieavond voor alle inwoners van Langeraar en Papenveer. Het draaide met name om alle werkzaamheden op de Langeraarse Plassen en vooral om de aanleg van nieuwe eilanden.

Verkeer en vervoer 29 mei 2023 11:00

Verkeersmaatregelen tijdens Triathlon van Nieuwkoop op zondag 4 juni

Zondag 4 juni organiseert Stichting Triathlon Nieuwkoop de 39e editie van de Triathlon Nieuwkoop. Om 10.30 uur starten de dames, om 11.04 uur de heren. De trio’s en Open Serie start drie minuten later. De eerste finisher verwachten we rond 14.30 uur op het Evenemententerrein. Er zal rond 17:00 uur live muziek zijn.

Gemeente 28 mei 2023 13:20

Een gezellig en toekomstbestendig Dorpshart van Ter Aar

“De afgelopen tijd heeft Gemeente Nieuwkoop met Kavel Vastgoed en diverse betrokkenen en geïnteresseerden intensief samengewerkt aan een plan voor Ter Aar. Wij zijn blij een plan voor te leggen aan de gemeenteraad waarmee het centrum van Ter Aar een gezellig en toekomstbestendig Dorpshart wordt", vertelt wethouder Ingwersen enthousiast.

Sport 27 mei 2023 18:17

SV Zevenhoven is kampioen!

SV Zevenhoven is kampioen geworden. De 4e klasser trad vandaag aan tegen Woubrugge. Met 1 punt voorsprong op de nummer 2 BSC '68 moest Zevenhoven winnen om het in eigen hand te houden. En dat lukte.

Gemeente 27 mei 2023 10:16

Lokale belastingen al betaald?

In februari verstuurde SVHW het aanslagbiljet lokale belastingen. Tot 31 mei 2023 hebben inwoners de tijd om de aanslag te betalen of om automatische incasso aan te vragen. Wanneer er op tijd betaald wordt, voorkomt dat een aanmaning met extra kosten.