Ingezonden

Dorpsraad schoont Langeraarse Plassen

Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het bederft uitzicht op de natuur in en op het water. Bovendien is zwerfvuil slecht voor natuur, dier en mens: het kan de bodem vervuilen en dieren eten het op of raken er in verstrikt.

Dat was voor Dorpsraad ’Rondom de Plassen’ voldoende de aanleiding om op zaterdag 11 maart, de landelijke actiedag van NLdoet - met hulp van vele vrijwilligers - de Langeraarse Poel op te gaan en het water te reinigen van alle drijfvuil. De oogst was bijzonder: behalve heel wat plastic materiaal zoals kratten, flesjes en zakken, ook kunststof palen, boomstronken en heel wat wilgentakken, die blijkbaar zijn weggedreven van het nieuw te maken natuureiland in de Noordplas. Het meest opvallende ’vuiltje’, was een opgeblazen skippybal.

Arie Koops, coördinator van de opruimactie namens de werkgroep Natuur, Recreatie en Water (NWR) van de Dorpsraad is tevreden: “Het kostte niet zo veel moeite om voldoende mensen te vinden, die hierbij een handje wilden helpen; de meesten wonen dichtbij of aan het water en/of willen graag recreëren in schoon water. Vandaag hebben we de Noord- en Zuidplas gedaan en later komt de Geerplas nog aan de beurt!”

Ook wethouder Antoinette Ingwersen, met in haar portefeuille ’Milieu en Openbare Ruimte’ nam de gelegenheid te baat, de opruimers een hart onder de riem te steken en ook een handje te helpen om de boten te lossen bij Surfclub Ter Aar aan de Geerweg. Vrijwilliger John Wildenburg: “Wij vonden zelfs een opstaande ladder, die in de bodem was gestoken en wij niet los konden trekken. De eigenaar zag ons knoeien, kwam gelukkig helpen en heeft hem tenslotte zelf weggehaald.”

Arie Koops: ”Ik doe later met m’n kano nog een rondje om de laatste rommeltjes mee te nemen.” Dorpsraad ’Rondom de Plassen’ is een dorpsvereniging die zich bezighoudt met diverse onderwerpen c.q. verbeterpunten in de dorpskernen Langeraar en Papenveer in Gemeente Nieuwkoop en stelt zich ten doel: het behartigen en verdedigen van belangen van beide kernen bij het gemeentebestuur, het Waterschap en andere instanties, het bevorderen van samenwerking  tussen bewoners van beide kernen en het ondersteunen van initiatieven, die het algemeen belang dienen.

Secretaris van de Dorpsraad Michel Pieterse: “In het bestuur van de Dorpsraad zijn enkele vacatures; kandidaten kunnen zich aanmelden via: secretariaat@rondomdeplassen.nl. De algemene ledenvergadering 2023 van de Dorpsraad wordt gehouden op maandag 27 maart in Partycentrum Parola. Inloop vanaf 19:30 uur."


Meer nieuws

Gemeente vandaag 15:35

Gemeentehuis beklad tegen komst AZC

Het gemeentehuis van Nieuwkoop is afgelopen nacht beklad. De teksten zijn gericht tegen de mogelijke komst van een AZC. De gemeenteraad bespreek donderdagavond of samen met buurgemeente Kaag & Braassem naar een locatie wordt gezocht.

Cultuur vandaag 14:25

Programma Kaleidoskoop

Op het programma van Theater Kaleidoskoop in Nieuwkoop de komende week: Theater: Whisky proeverij, Gerard Alderliefste & Friends met “Une Belle Histoire” en Film: the Miracle Club.

Sport vandaag 13:04

YoLo Judo start in Nieuwkoop: Hajimé!

Vanaf half mei start een nieuwe Judoschool in Nieuwkoop: YoLo Judo. Op zowel 15 als 22 mei zijn er speciale introductiedagen in sporthal De Steupel om kennis te maken met dit nieuwe initiatief voor jeugd-judo.

Blog vandaag 11:11

Ernstige bedreigingen

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Deze keer over Ernstige bedreigingen.

Sport gisteren 19:48

Terugblikken op het afgelopen weekend

De meivakantie wordt geopend met Koningsdag in het weekend. Dus is er geen speelronde in de diverse competities, maar zijn er louter festiviteiten. Onze verslaggever Theo Leliveld keek terug op de sportieve prestaties...