Ingezonden

Dorpsraad schoont Langeraarse Plassen

Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het bederft uitzicht op de natuur in en op het water. Bovendien is zwerfvuil slecht voor natuur, dier en mens: het kan de bodem vervuilen en dieren eten het op of raken er in verstrikt.

Dat was voor Dorpsraad ’Rondom de Plassen’ voldoende de aanleiding om op zaterdag 11 maart, de landelijke actiedag van NLdoet - met hulp van vele vrijwilligers - de Langeraarse Poel op te gaan en het water te reinigen van alle drijfvuil. De oogst was bijzonder: behalve heel wat plastic materiaal zoals kratten, flesjes en zakken, ook kunststof palen, boomstronken en heel wat wilgentakken, die blijkbaar zijn weggedreven van het nieuw te maken natuureiland in de Noordplas. Het meest opvallende ’vuiltje’, was een opgeblazen skippybal.

Arie Koops, coördinator van de opruimactie namens de werkgroep Natuur, Recreatie en Water (NWR) van de Dorpsraad is tevreden: “Het kostte niet zo veel moeite om voldoende mensen te vinden, die hierbij een handje wilden helpen; de meesten wonen dichtbij of aan het water en/of willen graag recreëren in schoon water. Vandaag hebben we de Noord- en Zuidplas gedaan en later komt de Geerplas nog aan de beurt!”

Ook wethouder Antoinette Ingwersen, met in haar portefeuille ’Milieu en Openbare Ruimte’ nam de gelegenheid te baat, de opruimers een hart onder de riem te steken en ook een handje te helpen om de boten te lossen bij Surfclub Ter Aar aan de Geerweg. Vrijwilliger John Wildenburg: “Wij vonden zelfs een opstaande ladder, die in de bodem was gestoken en wij niet los konden trekken. De eigenaar zag ons knoeien, kwam gelukkig helpen en heeft hem tenslotte zelf weggehaald.”

Arie Koops: ”Ik doe later met m’n kano nog een rondje om de laatste rommeltjes mee te nemen.” Dorpsraad ’Rondom de Plassen’ is een dorpsvereniging die zich bezighoudt met diverse onderwerpen c.q. verbeterpunten in de dorpskernen Langeraar en Papenveer in Gemeente Nieuwkoop en stelt zich ten doel: het behartigen en verdedigen van belangen van beide kernen bij het gemeentebestuur, het Waterschap en andere instanties, het bevorderen van samenwerking  tussen bewoners van beide kernen en het ondersteunen van initiatieven, die het algemeen belang dienen.

Secretaris van de Dorpsraad Michel Pieterse: “In het bestuur van de Dorpsraad zijn enkele vacatures; kandidaten kunnen zich aanmelden via: secretariaat@rondomdeplassen.nl. De algemene ledenvergadering 2023 van de Dorpsraad wordt gehouden op maandag 27 maart in Partycentrum Parola. Inloop vanaf 19:30 uur."


Meer nieuws

Cultuur vandaag 16:08

Programma Kaleidoskoop

Een nieuw seizoen, met nieuwe sterren en oude bekenden. Vorige week konden we melden dat het programma voor het eerste halfjaar rond is. Daar waren we al trots op. We zijn inmiddels al weer twee stappen verder. Het tweede halfjaar is nu ook bijna helemaal gevuld. Maar het allerleukste nieuws is natuurlijk dat onze website is bijgewerkt en dat je vanaf nu al tickets kunt kopen voor het nieuwe seizoen.

Blog Blog vandaag 15:12

Uit het (Groene) hart gegrepen: SUCCES

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Deze keer over: Succes.

Sport vandaag 12:00

Kale Kenners ontvangen trainersgilde

Aanstaande vrijdag 24 mei is de laatste Kale Kenners van dit seizoen. Zoals de traditie al jaren geldt zijn de traienrs van "onze" clubs uitgenodigd om met de heren het seizoen af te sluiten.

Natuur en recreatie vandaag 09:28

D66 Groene Hart presenteert fietsroute over Europese Unie

De D66 afdeling in het Groene Hart heeft voor de Europese verkiezingen een fietsroute uitgezet door het Groene Hart. De route gaat langs enkele plekken in het Groene Hart waar de Europese Unie invloed op heeft gehad. Bijvoorbeeld met subsidies. Zo ook een aantal locaties in de gemeente Nieuwkoop.

Sport vandaag 06:00

Terugblikken en Vooruitkijken 25 mei

De laatste ronde is aanstaande en daaraan gekoppeld vallen de beslissingen voor de teams. Zeker voor enkele van hen, op Sportief na want zij zijn klaar, zit de spanning er nog vol op...

Cultuur gisteren 15:47

Ga mee op een rockreis met EigenWijs' nieuwste musicalproductie: "Rock School, de musical"

Musicalgroep EigenWijs, een geliefde naam in de theaterwereld van het Groene Hart, presenteert met trots hun nieuwste en meest dynamische productie tot nu toe: "Rock School, de musical". Deze energieke voorstelling zal op zaterdag 22 en zondag 23 juni te zien zijn in Theater Castellum en belooft een echte rock ervaring te worden voor alle leeftijden.