Loek Sassen

Dode karpers in de Langeraarse Plassen

Begin mei verschenen de eerste berichten over opvallende karpersterfte in de Nederlandse binnenwateren. De eerste meldingen waren afkomstig uit de Osdorper Binnenpolder en Lutkemeerpolder, een poldergebied tussen Haarlem en Amsterdam. Hoe dat komt, is nog niet duidelijk, maar kan meerdere oorzaken hebben.

Aanvankelijk werd gedacht dat zuurstofgebrek de boosdoener zou kunnen zijn, maar toen bleek, dat alleen (schub-)karpers slachtoffer zijn, is deze optie uitgesloten, de onderzoekers denken nu vooral aan een bacterie of een virus in het water. Andere vissoorten, zoals snoek, zeelt, rietvoorn en brasem lijken (vooralsnog) niet vatbaar te zijn. In afwachting van de conclusie van het onderzoek, adviseert de Amsterdamse Hengelsport Vereniging om in deze wateren nu even niet te vissen, zodat overdracht van een kwaadaardige bacterie (of virus) door het gebruikte materiaal naar andere wateren zo veel mogelijk wordt voorkomen.

Ook in de Langeraarse Plassen drijven de laatste weken ook (te-)veel dode karpers. Jan van Tol, mede-initiatiefnemer tot aanleg van het Papeneiland, kenner van de Langeraarse Plassen en enthousiast hobby-visser, zegt: “Eind jaren ’50 zijn jonge karpers in de Poel uitgezet; voor die tijd zaten die er niet.

Hoogheemraadschap Rijnland is al een onderzoek begonnen en zorgt ook voor het opruimen van de dode vissen, tot nu toe al bijna 100! Zelf denk ik dat hier de aalscholvers de grootste boosdoener zijn; die vliegen over grote afstanden en brengen zo het virus (of bacterie) mee van een  besmet water naar ’onze’ Poel”.

Loek Sassen


Meer nieuws

Verkeer en vervoer gisteren 15:12

Borden met de tekst ‘Houd rekening met elkaar’, wat houdt het in?

Op verschillende locaties in Nieuwkoop hangen sinds enige tijd borden met de tekst ‘Houd rekening met elkaar’. Onder de tekst zijn afbeeldingen te zien van een hond, een fiets en een voetganger. Maar wat betekenen deze borden nou precies?

Sport 2 aug. 2021 16:23

Open Aarlanden 50+

In navolging op het succes van vorig jaar, organiseerde TennisVereniging Ter Aar (TVTA-’70) weer een mooi Open Aarlandentoernooi: overdag voor de 50-plussers en ’s avonds voor iedereen vanaf 17 jaar.

Gemeente 2 aug. 2021 14:46

Milieustraat Nieuwveen: vanaf 23 augustus welkom op afspraak

Bezoekt u vanaf maandag 23 augustus 2021 de Milieustraat in Nieuwveen dan ben je welkom op afspraak. Vooraf maak je eenvoudig online een afspraak voor een moment dat het jou uitkomt. Met het reserveringssysteem wordt het aantal bezoekers verdeeld over de dag en ben je altijd verzekerd van een plek, zonder lange wachttijden.

Werken 2 aug. 2021 12:01

’Postkampioen’ met pensioen

De post kwam in Langeraar, op zaterdag 31 juli voor één keer later, dan men gewend is. Allemaal het gevolg van het feestelijk onthaal bij de Strooplikker - door familieleden en (oud-)collega’s georganiseerd - alwaar postbode René Hoogervorst (64) - na een dienstverband van 39 jaar - nog één keer zijn (brom-)fietstas kwam laden, alvorens aan zijn laatste rondje te beginnen.

Advertorial Verkeer en vervoer 31 jul. 2021 15:59

Een aankoopkeuring is zo gek nog niet...

De afgelopen maand is volgens de BOVAG weer een recordmaand als het gaat om verkoop van occasions. Dit betekent ook weer een stijging in miskopen en verborgen gebreken. Ondanks dat Toyota het beste merk ter wereld is, hoeft dit niet te betekenen dat jouw occasion dat ook is...