Loek Sassen

Dode karpers in de Langeraarse Plassen

Begin mei verschenen de eerste berichten over opvallende karpersterfte in de Nederlandse binnenwateren. De eerste meldingen waren afkomstig uit de Osdorper Binnenpolder en Lutkemeerpolder, een poldergebied tussen Haarlem en Amsterdam. Hoe dat komt, is nog niet duidelijk, maar kan meerdere oorzaken hebben.

Aanvankelijk werd gedacht dat zuurstofgebrek de boosdoener zou kunnen zijn, maar toen bleek, dat alleen (schub-)karpers slachtoffer zijn, is deze optie uitgesloten, de onderzoekers denken nu vooral aan een bacterie of een virus in het water. Andere vissoorten, zoals snoek, zeelt, rietvoorn en brasem lijken (vooralsnog) niet vatbaar te zijn. In afwachting van de conclusie van het onderzoek, adviseert de Amsterdamse Hengelsport Vereniging om in deze wateren nu even niet te vissen, zodat overdracht van een kwaadaardige bacterie (of virus) door het gebruikte materiaal naar andere wateren zo veel mogelijk wordt voorkomen.

Ook in de Langeraarse Plassen drijven de laatste weken ook (te-)veel dode karpers. Jan van Tol, mede-initiatiefnemer tot aanleg van het Papeneiland, kenner van de Langeraarse Plassen en enthousiast hobby-visser, zegt: “Eind jaren ’50 zijn jonge karpers in de Poel uitgezet; voor die tijd zaten die er niet.

Hoogheemraadschap Rijnland is al een onderzoek begonnen en zorgt ook voor het opruimen van de dode vissen, tot nu toe al bijna 100! Zelf denk ik dat hier de aalscholvers de grootste boosdoener zijn; die vliegen over grote afstanden en brengen zo het virus (of bacterie) mee van een  besmet water naar ’onze’ Poel”.

Loek Sassen


Meer nieuws

Milieu en duurzaamheid gisteren 14:35

Dorpsraad schoont Langeraarse Plassen

Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het bederft uitzicht op de natuur in en op het water. Bovendien is zwerfvuil slecht voor natuur, dier en mens: het kan de bodem vervuilen en dieren eten het op of raken er in verstrikt.

Advertorial Cultuur gisteren 11:13

Tsjechovs wereldberoemde De Kersentuin komt naar Alphen

Anniek Pheifer en Jeroen Spitzenberger schitteren in één van de meest geliefde toneelstukken uit het wereldrepertoire: De Kersentuin van Anton Tsjechov. In deze nieuwe bewerking toont Toneelgroep Maastricht een hilarisch en droefgeestig portret van mensen die de wereld sneller zien veranderen dan ze aankunnen. De toneelklassieker is op 5 april te zien in Theater Castellum.

Overige 16 mrt. 2023 10:19

Inspraakavond 21 maart: aanleg zonnevelden Nieuwkoop

De taskforce RES van Dorpsraad ’Rondom de Plassen’ maakt zich ernstig zorgen over plannen van de gemeente, om de Vierambachtspolder (de polder ten zuiden van Langeraar) - als één van vier potentiële gebieden - aan te wijzen om daar eventueel 110 voetbalvelden aan zonnepanelen aan te leggen.

Politiek 15 mrt. 2023 22:01

Stembiljetten op bij meerdere stembureau’s

Op enkele stembureau's in de gemeente Nieuwkoop waren de stembiljetten voor de waterschapsverkiezingen op. Hierdoor konden meerdere mensen hun stem niet uitbrengen.