Loek Sassen

Dode karpers in de Langeraarse Plassen

Begin mei verschenen de eerste berichten over opvallende karpersterfte in de Nederlandse binnenwateren. De eerste meldingen waren afkomstig uit de Osdorper Binnenpolder en Lutkemeerpolder, een poldergebied tussen Haarlem en Amsterdam. Hoe dat komt, is nog niet duidelijk, maar kan meerdere oorzaken hebben.

Aanvankelijk werd gedacht dat zuurstofgebrek de boosdoener zou kunnen zijn, maar toen bleek, dat alleen (schub-)karpers slachtoffer zijn, is deze optie uitgesloten, de onderzoekers denken nu vooral aan een bacterie of een virus in het water. Andere vissoorten, zoals snoek, zeelt, rietvoorn en brasem lijken (vooralsnog) niet vatbaar te zijn. In afwachting van de conclusie van het onderzoek, adviseert de Amsterdamse Hengelsport Vereniging om in deze wateren nu even niet te vissen, zodat overdracht van een kwaadaardige bacterie (of virus) door het gebruikte materiaal naar andere wateren zo veel mogelijk wordt voorkomen.

Ook in de Langeraarse Plassen drijven de laatste weken ook (te-)veel dode karpers. Jan van Tol, mede-initiatiefnemer tot aanleg van het Papeneiland, kenner van de Langeraarse Plassen en enthousiast hobby-visser, zegt: “Eind jaren ’50 zijn jonge karpers in de Poel uitgezet; voor die tijd zaten die er niet.

Hoogheemraadschap Rijnland is al een onderzoek begonnen en zorgt ook voor het opruimen van de dode vissen, tot nu toe al bijna 100! Zelf denk ik dat hier de aalscholvers de grootste boosdoener zijn; die vliegen over grote afstanden en brengen zo het virus (of bacterie) mee van een  besmet water naar ’onze’ Poel”.

Loek Sassen


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn vandaag 09:29

Dorpsraad Rondom de Plassen organiseert Zorgmarkt

Vergrijzing is voor iedereen inmiddels een bekend begrip. De vergrijzing in Nederland neemt toe, omdat de gemiddelde leeftijd stijgt. Door het stijgende aantal ouderen moeten er ook steeds meer zorgvoorzieningen bijkomen. Tegelijkertijd is het zorgsysteem in Nederland nogal veranderd. De centrale overheid heeft de verantwoordelijkheid voor veel taken gedelegeerd aan de gemeenten en zorgverzekeraars, vanuit de gedachte dat deze de betreffende taken goedkoper en beter kunnen uitvoeren omdat zij de burgers en de thuissituatie beter kennen dan de landelijke overheid. Belangrijk bij de invulling van de zorg is de participatiesamenleving, waarin mensen actief deelnemen aan activiteiten die het welzijn van medeburgers bevorderen.

Sport gisteren 20:11

Terugblikken en Vooruitkijken 24 februari

Eindelijk zal er na twee inhaalronden weer een volledig programma worden gespeeld in de diverse voetbalcompetities. Toch hebben de diverse ploegen niet stilgezeten. Er is driftig doorgetraind in deze periode en ook heeft men wat oefenwedstrijden gespeeld. Onze verslaggever Theo Leliveld peilde de stemming in de diverse kampen... 

Levensbeschouwing gisteren 14:20

Wat is de zin van het leven? en Wie ben ik?

Als zulke vragen je bezighouden, is Alpha misschien iets voor jou!" zegt pastor Heleen van de Reep. "In een aantal bijeenkomsten (12 avonden en 1 weekend (vrijdagavond en zaterdagmorgen) praten we over zaken zoals geloof en zingeving. Alpha wordt in allerlei kerken in Nederland georganiseerd, maar wij werken vanuit de katholieke kerk. Alpha is gezellig, laagdrempelig en absoluut niet saai! De sfeer is open en ontspannen en om deel te nemen hoef je niet vroom of super gelovig te zijnHet is voor iedereen, of je nu een vaste kerkganger bent of iemand die er  maar af en toe eens komt. Ook mensen van een ander geloof en mensen die de kerk alleen maar van de buitenkant kennen, zijn van harte welkom.

Sport gisteren 00:00

Ben Heemskerk Toernooi 2024

Voor de twintigste keer in de zestigjarige geschiedenis van Biljartvereniging Harago uit Ter Aar zal het Ben Heemskerk Toernooi gaan plaatsvinden. Een evenement waaraan ieder zichzelf respecterende biljarter kan laten zien of hij de finaledag van dit toernooi kan gaan bereiken...

Gezondheid en welzijn 20 feb. 2024 15:51

ProMove voegt oefeningen toe aan website

Zoals velen inmiddels al weten, is de fysiotherapiepraktijk Bakker & de Vos per mei 2022 van naam veranderd. Door het pensioen van Teun Bakker en de intrede van Erik Ettema kreeg de praktijk de naam ProMove, bewegen & gezondheid. Hierbij is ook de website vernieuwd en daar is nu iets nieuws aan toegevoegd.