Loek Sassen

Dode karpers in de Langeraarse Plassen

Begin mei verschenen de eerste berichten over opvallende karpersterfte in de Nederlandse binnenwateren. De eerste meldingen waren afkomstig uit de Osdorper Binnenpolder en Lutkemeerpolder, een poldergebied tussen Haarlem en Amsterdam. Hoe dat komt, is nog niet duidelijk, maar kan meerdere oorzaken hebben.

Aanvankelijk werd gedacht dat zuurstofgebrek de boosdoener zou kunnen zijn, maar toen bleek, dat alleen (schub-)karpers slachtoffer zijn, is deze optie uitgesloten, de onderzoekers denken nu vooral aan een bacterie of een virus in het water. Andere vissoorten, zoals snoek, zeelt, rietvoorn en brasem lijken (vooralsnog) niet vatbaar te zijn. In afwachting van de conclusie van het onderzoek, adviseert de Amsterdamse Hengelsport Vereniging om in deze wateren nu even niet te vissen, zodat overdracht van een kwaadaardige bacterie (of virus) door het gebruikte materiaal naar andere wateren zo veel mogelijk wordt voorkomen.

Ook in de Langeraarse Plassen drijven de laatste weken ook (te-)veel dode karpers. Jan van Tol, mede-initiatiefnemer tot aanleg van het Papeneiland, kenner van de Langeraarse Plassen en enthousiast hobby-visser, zegt: “Eind jaren ’50 zijn jonge karpers in de Poel uitgezet; voor die tijd zaten die er niet.

Hoogheemraadschap Rijnland is al een onderzoek begonnen en zorgt ook voor het opruimen van de dode vissen, tot nu toe al bijna 100! Zelf denk ik dat hier de aalscholvers de grootste boosdoener zijn; die vliegen over grote afstanden en brengen zo het virus (of bacterie) mee van een  besmet water naar ’onze’ Poel”.

Loek Sassen


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn 13 jul. 2024 16:32

Ontdek moleculaire waterstof en hyperbare zuurstof-sessie

Je verwacht het niet, als je op de bel drukt bij een garagedeur op Wagnerstraat 8 in Nieuwkoop. Maar als de vriendelijke Ewelina Worszylo (42) (Ewela Woro voor vrienden en bekenden) je binnenlaat, gaat een wereld voor je open.

Milieu en duurzaamheid 11 jul. 2024 09:44

Actieplan circulaire economie Groene Hart bekrachtigd

Tijdens het jaarevenement van het Bestuurlijk Platform Groene Hart hebben Jacques Rozendaal en Frank Rijkaart namens elf gemeenten in het Groene Hart en de provincie Zuid-Holland het Actieplan Circulaire Economie Groene Hart bekrachtigd. Provincie Zuid-Holland en Platform Groene Hart Werkt! hebben begin 2024 het initiatief genomen om een Circulair Actieplan op te stellen samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Dit regionale plan is nu gereed. De elf bij het platform aangesloten gemeenten hebben het plan omarmd en steunen de initiatieven.

Calamiteiten 10 jul. 2024 17:23

Broodje veroorzaakt brand in Nieuwkoop

Aan de Waterleliestraat in Nieuwkoop werd woensdagmiddag een woningbrand gemeld. Het liep gelukkig met een sisser af.

Sport 10 jul. 2024 14:35

Strooplikkerstoernooi weer succesvol afgesloten

Als vanouds was het Strooplikkerstoernooi (41e editie) weer een oer-gezellige week met veel tennisplezier voor de spelers èn publiek uit de wijde omgeving (Zoetermeer, Den Haag, Oude Wetering, Rotterdam etc.).

Mijn Club 10 jul. 2024 09:12

Mijn Club: Postduivenvereniging De Witpen

Het eerste wat opvalt bij binnenkomst in clubgebouw de WenS: géén oude(re) mannen in ’n grijze stofjas, maar in plaats daarvan: jonge mannen met een biertje aan de bar. ”Nee, dat was misschien vroeger wel zo, maar nu echt niet meer".

Natuur en recreatie 9 jul. 2024 13:43

40 jaar 4Daagse Nijmegen

Het was in 1984 een groepje collega’s, die bij de Raad van Arbeid in Leiderdorp werkten en zin kregen om samen aan de Vierdaagse mee te gaan doen. Zoveel jaar na het begin is het  onduidelijk of zij indertijd méér zin hadden om daar te gaan stappen òf echt te gaan te lopen?! Het werd uiteindelijk: Wandelen èn stappen!