Ingezonden

Mijn club: DN-IJszeilvereniging Nieuwkoop

“Maar we zijn geen échte vereniging zoals de meeste anderen: met bijbehorend clubgevoel en gezelligheid vóór, tijdens en na onze activiteiten", zegt voorzitter Leendert Lekkerkerker (69). "Wij zijn eigenlijk opgericht, omdat je in Nieuwkoop - als enige gemeente in Nederland - een vergunning nodig hebt om te mogen ijszeilen."

"Aan die vergunning is de belangrijkste voorwaarde gehangen: je moet beschikken over een WA-verzekering met een dekking van tenminste € 1 miljoen. Want op mooie ijsdagen kan het op de Nieuwkoopse Plassen best druk zijn met schaatsers  en andere wintersporters. Daarom dachten we; we richten een vereniging op en gaan met de gemeente in overleg over de voorwaarden en de afspraken, die nuttig en nodig zijn. We hebben nu zo’n 15 actieve leden en rekenen geen contributie."

"Als wij iemand op de Noordeinderplas zien gaan, waarvan we denken: die kennen we niet, dan gaan we er even naar toe om uit te leggen dat je hier een vergunning nodig hebt en wijzen hem op de voorwaarden. Kijk, wij zijn geen handhavers of van de politie, maar het laatste wat wij willen, is onze vergunning kwijtraken en we hier géén van allen meer mogen ijszeilen! Want het is echt gewèldig: lekker hard (LSa: 80 tot 100 km. pu) over het ijs, in strijd met de elementen (kou en wind) en je materiaal. Als je het één keer hebt gedaan, hou je nooit meer op."

“We gaan ook één keer per jaar naar het buitenland; het is meestal Edwin Tijsterman van jachthaven Plaszicht, die daarvoor alle voorbereidingen treft; dat is niet zo eenvoudig, want eigenlijk is het nergens zo mooi als hier. Om lekker te kunnen ijszeilen, zoeken we ruim water, geen sneeuw en goede wind. Maar op meren tussen bergen, heb je meestal geen constante wind. Goede ijszeil-plekken kun je wel vinden in Zweden, Polen, Letland, Oost-Duitsland, Tsechië en Noord-Italië."

"Wij hebben met elkaar afgesproken: we nemen pas een borrel als we thuis zijn: we breken onze ijszeilers op het ijs af en gaan dan lopend naar de wal of naar huis; Dat is vooral eigenbelang, want als er ongelukken gebeuren, mogen wij volgend jaar niet meer ijszeilen!"

De volgende

Lekkerkerker: “Een kennis van mij (Herma Bouwman) zingt in koor ’Min Ghesellen’. Dat lijkt mij een mooie voor de volgende keer: ik zoek contact met Marian van Meurs, die verantwoordelijk is voor PR en communicatie.

Loek Sassen


Meer nieuws

Sport vandaag 13:04

YoLo Judo start in Nieuwkoop: Hajimé!

Vanaf half mei start een nieuwe Judoschool in Nieuwkoop: YoLo Judo. Op zowel 15 als 22 mei zijn er speciale introductiedagen in sporthal De Steupel om kennis te maken met dit nieuwe initiatief voor jeugd-judo.

Blog vandaag 11:11

Ernstige bedreigingen

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Deze keer over Ernstige bedreigingen.

Sport gisteren 19:48

Terugblikken op het afgelopen weekend

De meivakantie wordt geopend met Koningsdag in het weekend. Dus is er geen speelronde in de diverse competities, maar zijn er louter festiviteiten. Onze verslaggever Theo Leliveld keek terug op de sportieve prestaties...  

Sport gisteren 15:09

Jongste leden van Volleybalvereniging Waterlanders genieten van feestelijk kampeerweekend

De jongste leden van Volleybalvereniging Waterlanders gingen in het weekend van 19, 20 en 21 april op volleybalkamp. Een enthousiaste groep van zo'n dertig kinderen vertrok op vrijdagavond op de fiets onder begeleiding naar Boerderij Verhaar in Nieuwkoop. Onder het thema "feestdagen" verkenden de jonge sporters een scala aan feestelijke activiteiten, zorgvuldig georganiseerd door de enthousiaste leden van de Waterlanders Evenementen Commissie.