PI Alphen
Advertorial Overige

Dennis: “Gedetineerden willen waardering, die geef ik ook”

Dennis komt uit de sportwereld; hij was tennisleraar. Werken bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zag hij aanvankelijk als een tussenstation. Maar het bevalt hem zo goed dat hij niet uit de gevangenis is weg te slaan. In de Penitentiaire Inrichting (PI) Alphen aan den Rijn is Dennis medior arbeidsbegeleider. Hij is vastbesloten door te groeien naar een senior rol: “Ik werk graag met mensen – leren, stimuleren, motiveren. De gedetineerden hier willen waardering ontvangen, daarom benader ik ze positief.”

In de gevangenis doen sommige gedetineerden vakwerk. Andere komen bij Divers terecht. “Dat werk is op zich vrij simpel: samen producten in elkaar zetten. Maar waar het écht om draait, is het leren van basisvaardigheden, zodat mensen succesvol reïntegreren. Snappen hoe de lijntjes lopen op een werkzaal bijvoorbeeld. En ontdekken dat ze als mens belangrijk zijn. Dat ze een schakel zijn in het grotere geheel en zelf initiatief mogen nemen. Allemaal zaken die ze ook nodig hebben als ze – en dat is ons doel – straks de reguliere arbeidsmarkt opgaan.” Hoewel Dennis zich sterk maakt voor al ‘zijn’ jongens, is hij reëel genoeg om te beseffen dat niet bij iedereen het kwartje valt. “Als er van de tien gasten één of twee goed terugkeren in de maatschappij, geeft me dat al voldoening.”

Dichtbij staan

Dennis is constant bezig de gedetineerden de goede kant op te bewegen – net werk afleveren, je netjes gedragen. “Dat vind ik het mooie aan mijn werk: constant met de jongens aan de slag zijn. Die intentie moet je hier ook wel hebben. Ik vind het leuk om gedetineerden op te leiden en verantwoordelijkheid te geven. Coachen – dat moet je willen én kunnen. Een makkelijke baan is dit niet, het is allemaal mensenwerk. Ik zou het grotendeels van achter m’n bureau kunnen doen, maar zo zit ik niet in elkaar. Ik ben veel in de zaal, tussen de jongens. Zo sta je dichtbij en bereik je het meest.”

Wegsturen? Dat is te makkelijk

En wat te doen als een gedetineerde z’n kont tegen de krib gooit? Dennis: “Er is er altijd wel een die weigert te werken. Dan kun je hem wegsturen, maar dat vind ik te makkelijk. Veel liever ga ik dan het gesprek aan. Altijd één op één, want iemand in de groep op z’n donder geven, werkt averechts. Complimenten uitdelen, verantwoordelijkheid geven – dat werkt bij de meesten toch het best.”

Aan de bak?

Dat kan! Ontdek PI Alphen tijdens de wervingsdag op zaterdag 26 september! En ontmoet je toekomstige teamgenoten. Ben je 18+? Heb je een mbo-opleiding op zak? Of wil je bij PI Alphen een mbo-opleiding volgen? PI Alphen biedt volop kansen voor jouw ambities.

Meer weten? Dat kan! Stuur je vragen of je aanmelding voor onze wervingsdag naar aandebak@dji.minjus.nl, neem een kijkje op http://www.werkenbijpialphen.nl/ of bel tijdens kantooruren naar 06 25 70 25 26.

Belangrijk: je hebt uiteraard een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig.


Meer nieuws

Coronacrisis in Nieuwkoop vandaag 09:12

Aangepast bron- en contactonderzoek vanwege toename coronabesmettingen

Doordat het aantal personen dat positief test op corona hard oploopt, moet GGD Hollands Midden maatregelen nemen. Ze zijn overgeschakeld naar een risicogestuurd bron- en contactonderzoek, waarbij mensen zelf hun contacten dienen te informeren als blijkt dat ze besmet zijn.

Algemeen gisteren 16:51

Is een bijzondere begraafplaats mogelijk in Nieuwkoop?

Een inwoner van de gemeente Nieuwkoop heeft aangegeven familieleden, die nu elders zijn begraven, op een bijzondere begraafplaats te willen herbegraven om op die manier eeuwige grafrust te waarborgen. Maar is dit wel mogelijk in Nieuwkoop?

Voor Kinderen gisteren 12:53

Speeltuin de Zudde wordt opnieuw ingericht als openbare speeltuin

Speeltuin de Zudde werd begin april 2020 definitief gesloten, omdat de speeltoestellen niet meer voldeden aan de vereiste veiligheidseisen. De gemeente Nieuwkoop nam het beheer over en tovert de locatie om tot openbare speeltuin, wat toegankelijk is voor iedereen.