De Zonnebloem

De Zonnebloem: hoe werkt dat eigenlijk?

“Wij hadden ook een kraampje op de zorgmarkt, die op 9 maart werd georganiseerd door Dorpsraad ’Rondom de Plassen’. Dat was ’n heel mooie manier om in contact te komen met mensen van onze doelgroep!" zegt Carolien de Bruin, voorzitter van afdeling Zonnebloem Ter Aar-Langeraar. "En in die gesprekken bleek eigenlijk steeds, dat veel mensen niet precies weten, wat men precies van een lokale Zonnebloemafdeling kan verwachten en stelden vragen zoals of je eerst lid moet worden en jaarlijks contributie betalen? Het antwoord daarop is simpel: men hoeft geen lid te worden; de Zonnebloem is voor iedereen, die bijvoorbeeld door verminderde mobiliteit in een isolement terecht kan komen.”

De lokale afdelingen organiseren leuke, sociale en recreatieve activiteiten voor de deelnemers. Afdeling Ter Aar-Langeraar - waar ook Papenveer en Korteraar onder vallen - organiseerde afgelopen jaar onder andere een stamppotmaaltijd, een bustocht, spelletjesmiddagen, een pubquiz, een kerstbrunch en nog enkele andere activiteiten.

Carolien: “Men kan zich als nieuwe deelnemer eenvoudig aanmelden bij een lokale afdeling. De ’coördinator bezoekwerk’ komt vervolgens kennismaken en bespreken wat de verwachtingen en mogelijkheden zijn. De nieuwe deelnemer wordt daarna gekoppeld aan een van onze vrijwilligers. Als de nieuwe deelnemer dat wenst, krijgt hij of zij regelmatig bezoek van die vrijwillig(st)er. Hij of zij zorgt ook dat de nieuwe deelnemer de uitnodigingen voor alle activiteiten ontvangt.”

Om alle activiteiten te kunnen financieren, zijn we afhankelijk van donaties en de opbrengst van de jaarlijkse lotenactie. Soms wordt van de deelnemers bij een activiteit een kleine eigen bijdrage gevraagd.

Zonnebloemafdelingen draaien volledig op vrijwilligers. Sommige van hen helpen de activiteiten te organiseren, maar er zijn ook vrijwilligers, die alleen deelnemers bezoeken. Iedere vrijwilliger kan zich inzetten op een manier die hem of haar het beste past…Omdat enkele van onze vrijwilligers zijn afgehaakt, door verhuizing of problemen met eigen gezondheid, is afdeling Ter Aar-Langeraar steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Geïnteresseerden (zowel nieuwe deelnemers als vrijwilligers) kunnen vragen stellen (en aanmelden) door een e-mail te sturen aan: zonnebloem.teraar.langeraar@gmail.com


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn 13 jul. 2024 16:32

Ontdek moleculaire waterstof en hyperbare zuurstof-sessie

Je verwacht het niet, als je op de bel drukt bij een garagedeur op Wagnerstraat 8 in Nieuwkoop. Maar als de vriendelijke Ewelina Worszylo (42) (Ewela Woro voor vrienden en bekenden) je binnenlaat, gaat een wereld voor je open.

Milieu en duurzaamheid 11 jul. 2024 09:44

Actieplan circulaire economie Groene Hart bekrachtigd

Tijdens het jaarevenement van het Bestuurlijk Platform Groene Hart hebben Jacques Rozendaal en Frank Rijkaart namens elf gemeenten in het Groene Hart en de provincie Zuid-Holland het Actieplan Circulaire Economie Groene Hart bekrachtigd. Provincie Zuid-Holland en Platform Groene Hart Werkt! hebben begin 2024 het initiatief genomen om een Circulair Actieplan op te stellen samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Dit regionale plan is nu gereed. De elf bij het platform aangesloten gemeenten hebben het plan omarmd en steunen de initiatieven.

Calamiteiten 10 jul. 2024 17:23

Broodje veroorzaakt brand in Nieuwkoop

Aan de Waterleliestraat in Nieuwkoop werd woensdagmiddag een woningbrand gemeld. Het liep gelukkig met een sisser af.

Sport 10 jul. 2024 14:35

Strooplikkerstoernooi weer succesvol afgesloten

Als vanouds was het Strooplikkerstoernooi (41e editie) weer een oer-gezellige week met veel tennisplezier voor de spelers èn publiek uit de wijde omgeving (Zoetermeer, Den Haag, Oude Wetering, Rotterdam etc.).

Mijn Club 10 jul. 2024 09:12

Mijn Club: Postduivenvereniging De Witpen

Het eerste wat opvalt bij binnenkomst in clubgebouw de WenS: géén oude(re) mannen in ’n grijze stofjas, maar in plaats daarvan: jonge mannen met een biertje aan de bar. ”Nee, dat was misschien vroeger wel zo, maar nu echt niet meer".

Natuur en recreatie 9 jul. 2024 13:43

40 jaar 4Daagse Nijmegen

Het was in 1984 een groepje collega’s, die bij de Raad van Arbeid in Leiderdorp werkten en zin kregen om samen aan de Vierdaagse mee te gaan doen. Zoveel jaar na het begin is het  onduidelijk of zij indertijd méér zin hadden om daar te gaan stappen òf echt te gaan te lopen?! Het werd uiteindelijk: Wandelen èn stappen!