De Ter Aarse winkel(h)ier vertelt: Het Fruitpaleis
Om extra aandacht te vestigen op het winkelcentrum van Ter Aar, waarbij de ondernemers verenigd zijn in de Bedrijfs Investerings Zone (BIZ), nemen we iedere twee weken één van de winkels in het commerciële hart onder de loep: deze keer Het Fruitpaleis.
“Het grootste verschil in een groente- en fruitwinkel wordt gemaakt door de medewerkers achter de toonbank", zegt Rob Vaneman, die samen met z’n broer Marcel en diens zoon Dennis aan de leiding staat van het Fruitpaleis. "Mensen die ook verstand hebben van de producten en klanten kunnen vertellen hoe je iets klaar moet maken. Daarom heeft ook een deel van onze 30 medewerkers de cursus ’voedingsadviseur’ gevolgd." "Als iemand appeltaart wil bakken, kunnen wij precies vertellen, welke soort appels daarvoor op dàt moment het beste zijn,” zegt Ada van ’t Kruis, al 25 jaar in dienst van de gebroeders.
Behalve de winkel in Ter Aar hebben de gebroeders iedere week ook diverse standplaatsen en markten in de wijde omgeving: Nieuwveen, de Kwakel, Oude Wetering, Breukelen en Alphen aan den Rijn.
”Onze kracht is dan ook", vervolgt Rob, “dat we - mede dankzij onze standplaatsen - een hoge omloopsnelheid hebben. En omdat we iedere dag weer geleverd krijgen, hebben we altijd 100% verse handel! We streven niet om altijd de goedkoopste te zijn, maar wel de beste: wij weten precies welke aardbeien de beste zijn (Hollandse Lambada). Kersen kopen we ook altijd in bij dezelfde kweker: maximaal biologisch geteeld en voor mandarijnen is het belangrijk te weten, welke soorten je - in welke tijd van het jaar - moet hebben en wat het land van herkomst is; China, Marokko of Spanje."
"Op sommige dagen beginnen we al om 4:00 uur met het bereiden van onze verse salades. Alles maken we zelf vers in onze grote snijkeuken aan het Lindenplein, het centrale punt van ons bedrijf, waar we ook beschikken over een grote koelcel. Dat doen we allemaal zelf, want als ik wel eens zie dat anderen salades maken die tenminste één week houdbaar zijn, dan weet ik al: die zijn te vet, te zout of hebben veel te veel suiker!"
"En onze manier van werken is niet onopgemerkt gebleven, want we werden al 2 keer (2011 en 2014) verkozen tot Beste Ambulante Groenteman van Nederland. Die competitie bestaat helaas niet meer, dus we zijn eigenlijk nu nóg regerend kampioen!"
"Een apart onderdeel binnen ons bedrijf is ’FruitToday’'. We leveren dan een display met een ingebouwde koelkast aan bedrijven, verzorgingshuizen en kinderdagverblijven in het Groene Hart, gevuld met drie verschillende pakketten: seizoensfruit, verse fruitsalades of een gezonde mix van verschillende snoepgroenten, zoals tomaatjes, komkommer, radijs en wortels. We vullen de display drie keer per week opnieuw aan, zodat bezoekers en medewerkers altijd een gezond (en vers) appeltje of iets anders kunnen pakken. Zo dragen we bij aan een hogere productiviteit, lager ziekteverzuim en hogere arbeidstevredenheid op de werkvloer. En als het weleens voorkomt, dat we wat fruit overhouden, geven we die - voordat het overrijp wordt - weg aan een klant, die daarvan zelf goede jam kan maken."
Loek Sassen