De Ter Aarse winkel(h)ier vertelt: Bakker de Kruijf
Om extra aandacht te vestigen op het winkelcentrum van Ter Aar, waarbij de ondernemers verenigd zijn in de Bedrijfs Investerings Zone (BIZ), nemen we iedere twee weken één van de winkels in het commerciële hart onder de loep: dit keer Bakker de Kruijf.
“Als telg uit een roemruchte bakkersfamilie in Langeraar, is Kitty (Otto) al 18 jaar echt hèt gezicht in deze winkel”, zegt hoofd verkoop Annoeska Domburg. “Trouwens, ik heb zelf ook al een lange geschiedenis in het vak, want mijn opa startte zijn eerste bakkerij zo’n 80 jaar geleden in Hazerswoude. Opa en oma verhuisden in 1959 met hun gezin naar Zevenhoven en namen daar de zaak van bakker de Gier over. Mijn ooms Jan en Piet hebben van hieruit de zaak verder opgebouwd.”
Ze vervolgt: “De winkel stelde toen niet zoveel voor, maar ze hadden wel een grote ventwijk. Sinds 2002 is Peter, zoon van Piet, de directeur. Hij geeft nu leiding aan een team van ongeveer 20 bakkers, die in onze bakkerij in Woerdense Verlaat werken. In totaal werken - als we iedereen meetellen, inpakkers, chauffeurs ook alle zaterdaghulpen enzo - zo’n 80 mensen bij ons. We hebben nu 9 winkels: in Zevenhoven, Nieuwveen, Noorden, 2 in Nieuwkoop, Wilnis, Mijdrecht, Vinkeveen en deze in Ter Aar.
We zijn een èchte warme bakker: dagvers, ambachtelijk gemaakt dus er is in principe geen één baksel hetzelfde. We maken alles zelf: bruin-, volkoren-, meergranen-, desem- en krentenbrood, harde en zachte broodjes, stokbrood en ’thuis-afbakbroodjes’. Maar ook het ’duinenbrood’, dat bakkerij van Maanen destijds bakte voor de DIGROS. Toen die daar mee stopte, zagen we ’een gat in de markt’, zodat we besloten, deze erbij te doen.”
Kitty: ”Maar natuurlijk ook hartige broodjes: kaas- en saucijzenbroodjes. Bovendien hebben we een ’speciaal’ brood: glutenvrij of koolhydraatarm enzo; die liggen niet altijd in de toonbank, maar hebben we wel. En natuurlijk een groot assortiment banketproducten: taart, gebak en koek etc.” “Mijn favoriet is het aardbeischelpje; die hebben we alleen in de zomertijd, met verse aardbeien”, vult Annoeska aan. “En niet te vergeten: onze gevulde koeken!” zegt Kitty. “Maar ik heb zelf het liefst marsepeintaart. Ik ben een echte zoetekauw en bak, als ik ’s avonds thuis kom, nog graag iets lekkers voor onszelf. Behalve appeltaart, want daar ben ik niet zo van!”
Annoeska: “Iedere maand hebben we overleg en komen alle ideeën van ons en de bakkers op tafel: bijna iedereen heeft tijdens vakantie of vrije tijd wel iets nieuws gezien of geproefd en kijken we of we dat ook willen (en kunnen) maken.”
Loek Sassen