Kroes en Partners
Blog Opinie

De langstlevende trekt toch aan het kortste eind?

Vaste vraag aan klanten: heb je het wel goed geregeld? Antwoord: wat? Dan zeg ik: de erfenis!

Veel mensen weten niet of ze iets geregeld hebben en als ze iets hebben geregeld dan kunnen ze zich herinneren dat bij de geboorte van het eerste kind of het kopen van het eerste huis ze “iets” van een langstlevende testament hebben gemaakt. Anderen, die niks hebben geregeld, denken dat het nu niet meer nodig zou zijn want het is nou toch in de wet geregeld?!

In beide gevallen frons ik mijn wenkbrauwen. Weet je dat er veel verschillende langstlevende testamenten in omloop zijn? Veel van die langstlevende testamenten zijn tikkende tijdbommen! Of ze werken niet goed en beschermen de langstlevende juist helemaal niet tegen aanspraken van de kinderen (of zoals je wilt de schoonkinderen) of ze hebben uitermate vervelende fiscale gevolgen.

En die nieuwe wet dan? Nou, die wet is al weer vele jaren oud en biedt in veel gevallen niet een goede oplossing! Oude testamenten hielden ook na de invoering van die wet hun werking. Hoe slecht ook, ze blijven gelden. Niks bescherming langstlevende, niks belastingbesparing!

Inmiddels is voor veel mensen de situatie na het maken van het testament gewijzigd en zijn die testamenten meer probleemveroorzakers dan probleemoplossers geworden.

Onlangs kreeg ik in mijn praktijk weer te maken met verschillende gevallen waarin men dacht dat het allemaal wel goed geregeld was. Jaren geleden hadden de ouders een testament gemaakt. Nooit meer naar om gekeken. Pa was inmiddels overleden en of de nalatenschap was afgewikkeld wisten ze ook niet meer. Er was toch een langstlevende testament?

Heel vervelend was het toen ik de weduwe, die inmiddels haar intrek had genomen in een verzorgingshuis, en haar kinderen moest mededelen dat als gevolg van het oude testament nu een aanzienlijke fiscale schade ontstond. Met een up to date testament had niet alleen deze fiscale schade voorkomen kunnen worden, maar had ook mogelijkerwijs een hogere eigen bijdrage aan het verzorgingshuis voorkomen kunnen worden. Moeder moest nu maar liefst € 2.506,00 per maand gaan betalen. En in 2023 bedraagt deze eigen bijdrage zelfs € 2.652,40.

Heb je al een testament of niet. Laat je goed informeren. Er zijn mogelijkheden genoeg, ook om die gevreesde hoge eigen bijdrage wellicht te verminderen of te voorkomen. En onthoudt: geen één situatie is hetzelfde. Regel het en zorg dat de langstlevende niet aan het kortste eind trekt!


Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 15:45

NeuroFitGym

Dat ProMove, bewegen & gezondheid diverse beweegactiviteiten zoals de FysioSport, Pilates en wandelgroepen aanbiedt is bij velen bekend. Maar ook de NeuroFitGym valt onder het beweegaanbod van ProMove.

Gemeente gisteren 12:50

Veel reacties op enquĂȘte flexwoningen

In december heeft de gemeente een enquête uitgezet om de behoefte aan flexwoningen onder de inwoners te onderzoeken. Ruim 400 inwoners hebben gereageerd. Meer dan de helft gaf aan zelf interesse te hebben in een flexwoning of iemand te kennen die interesse heeft.     

Advertorial Overige 30 jan. 2023 13:35

Hendrik Groen komt voor de laatste keer naar het theater

In 2020 verscheen een nieuw boek: ‘Het laatste geheime dagboek van Hendrik Groen, 90 jaar’. En een nieuw boek betekent een nieuw toneelstuk waarin Beau Schneider voor de derde keer in de huid kruipt van lievelingsbejaarde Hendrik Groen. Op 18 februari is de voorstelling ‘Opgewekt naar de eindstreep’, waarin dementie een grote rol speelt, te zien in Theater Castellum.

Wonen en bouwen 27 jan. 2023 15:25

Positieve reacties op ontwerp Weteringplein

Op de goed bezochte inloopavond over het ontwerp van de gebouwen en de inrichting van de openbare ruimte van het Weteringplein in Nieuwveen op 25 januari waren veel positieve reacties te horen: ‘Het is mooi om te zien dat er echt gewerkt is met onze ideeën’, en ‘Het zijn mooie gebouwen, passend bij het dorpse karakter van Nieuwveen’.