Kroes en Partners
Blog Opinie

De langstlevende trekt toch aan het kortste eind?

Vaste vraag aan klanten: heb je het wel goed geregeld? Antwoord: wat? Dan zeg ik: de erfenis!

Veel mensen weten niet of ze iets geregeld hebben en als ze iets hebben geregeld dan kunnen ze zich herinneren dat bij de geboorte van het eerste kind of het kopen van het eerste huis ze “iets” van een langstlevende testament hebben gemaakt. Anderen, die niks hebben geregeld, denken dat het nu niet meer nodig zou zijn want het is nou toch in de wet geregeld?!

In beide gevallen frons ik mijn wenkbrauwen. Weet je dat er veel verschillende langstlevende testamenten in omloop zijn? Veel van die langstlevende testamenten zijn tikkende tijdbommen! Of ze werken niet goed en beschermen de langstlevende juist helemaal niet tegen aanspraken van de kinderen (of zoals je wilt de schoonkinderen) of ze hebben uitermate vervelende fiscale gevolgen.

En die nieuwe wet dan? Nou, die wet is al weer vele jaren oud en biedt in veel gevallen niet een goede oplossing! Oude testamenten hielden ook na de invoering van die wet hun werking. Hoe slecht ook, ze blijven gelden. Niks bescherming langstlevende, niks belastingbesparing!

Inmiddels is voor veel mensen de situatie na het maken van het testament gewijzigd en zijn die testamenten meer probleemveroorzakers dan probleemoplossers geworden.

Onlangs kreeg ik in mijn praktijk weer te maken met verschillende gevallen waarin men dacht dat het allemaal wel goed geregeld was. Jaren geleden hadden de ouders een testament gemaakt. Nooit meer naar om gekeken. Pa was inmiddels overleden en of de nalatenschap was afgewikkeld wisten ze ook niet meer. Er was toch een langstlevende testament?

Heel vervelend was het toen ik de weduwe, die inmiddels haar intrek had genomen in een verzorgingshuis, en haar kinderen moest mededelen dat als gevolg van het oude testament nu een aanzienlijke fiscale schade ontstond. Met een up to date testament had niet alleen deze fiscale schade voorkomen kunnen worden, maar had ook mogelijkerwijs een hogere eigen bijdrage aan het verzorgingshuis voorkomen kunnen worden. Moeder moest nu maar liefst € 2.506,00 per maand gaan betalen. En in 2023 bedraagt deze eigen bijdrage zelfs € 2.652,40.

Heb je al een testament of niet. Laat je goed informeren. Er zijn mogelijkheden genoeg, ook om die gevreesde hoge eigen bijdrage wellicht te verminderen of te voorkomen. En onthoudt: geen één situatie is hetzelfde. Regel het en zorg dat de langstlevende niet aan het kortste eind trekt!


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn vandaag 14:10

Gratis sportspreekuur ProMove voorziet in behoefte

Het gratis sportspreekuur bij ProMove bewegen & gezondheid, op locatie de Vijverhof in Nieuwkoop en bij AnyTime Fitness in Ter Aar, voorziet al jaren in de behoefte voor het laagdrempelig beoordelen van een klacht of blessure.

Overige vandaag 10:41

Oud Papenveer komt tot leven

Misschien is het weleens opgevallen dat op diverse plekken in Langeraar info-bordjes hangen waarop een deel van de geschiedenis van de woonkern te lezen is; oa. over het St. Antonius Rustoord, de kerk en over verschillende andere markante plekken (zoals de Grote brug). Sinds kort hangt er ook een in Papenveer: aan het hek van het speeltuintje over de brug bij driesprong Bloemenstraat/Sluispad.

Muziek gisteren 21:00

Dixieland Jubilee in Kaleidoskoop 28 april

Na een buitengewoon geslaagd Nieuwkoop Jazzfestival met meer dan 400 bezoekers, is er aanstaande zondag weer een swingende Dixieland Jubilee in het restaurant van Theater Kaleidoskoop. Het huisorkest Dixie Six All Stars speelt van 15.00 tot 17.30 uur en staat garant, zo is ruimschoots gebleken, voor een gezellige middag van dixieland, swing en New Orleans jazz. Lekkere, dansbare oude stijl jazz en vaak is de dansvloer pal voor de band dan ook druk bezet.