Kroes en Partners
Blog Opinie

De langstlevende trekt toch aan het kortste eind?

Vaste vraag aan klanten: heb je het wel goed geregeld? Antwoord: wat? Dan zeg ik: de erfenis!

Veel mensen weten niet of ze iets geregeld hebben en als ze iets hebben geregeld dan kunnen ze zich herinneren dat bij de geboorte van het eerste kind of het kopen van het eerste huis ze “iets” van een langstlevende testament hebben gemaakt. Anderen, die niks hebben geregeld, denken dat het nu niet meer nodig zou zijn want het is nou toch in de wet geregeld?!

In beide gevallen frons ik mijn wenkbrauwen. Weet je dat er veel verschillende langstlevende testamenten in omloop zijn? Veel van die langstlevende testamenten zijn tikkende tijdbommen! Of ze werken niet goed en beschermen de langstlevende juist helemaal niet tegen aanspraken van de kinderen (of zoals je wilt de schoonkinderen) of ze hebben uitermate vervelende fiscale gevolgen.

En die nieuwe wet dan? Nou, die wet is al weer vele jaren oud en biedt in veel gevallen niet een goede oplossing! Oude testamenten hielden ook na de invoering van die wet hun werking. Hoe slecht ook, ze blijven gelden. Niks bescherming langstlevende, niks belastingbesparing!

Inmiddels is voor veel mensen de situatie na het maken van het testament gewijzigd en zijn die testamenten meer probleemveroorzakers dan probleemoplossers geworden.

Onlangs kreeg ik in mijn praktijk weer te maken met verschillende gevallen waarin men dacht dat het allemaal wel goed geregeld was. Jaren geleden hadden de ouders een testament gemaakt. Nooit meer naar om gekeken. Pa was inmiddels overleden en of de nalatenschap was afgewikkeld wisten ze ook niet meer. Er was toch een langstlevende testament?

Heel vervelend was het toen ik de weduwe, die inmiddels haar intrek had genomen in een verzorgingshuis, en haar kinderen moest mededelen dat als gevolg van het oude testament nu een aanzienlijke fiscale schade ontstond. Met een up to date testament had niet alleen deze fiscale schade voorkomen kunnen worden, maar had ook mogelijkerwijs een hogere eigen bijdrage aan het verzorgingshuis voorkomen kunnen worden. Moeder moest nu maar liefst € 2.506,00 per maand gaan betalen. En in 2023 bedraagt deze eigen bijdrage zelfs € 2.652,40.

Heb je al een testament of niet. Laat je goed informeren. Er zijn mogelijkheden genoeg, ook om die gevreesde hoge eigen bijdrage wellicht te verminderen of te voorkomen. En onthoudt: geen één situatie is hetzelfde. Regel het en zorg dat de langstlevende niet aan het kortste eind trekt!


Meer nieuws

Cultuur 10 dec. 2023 12:17

Wordt Nederland preutser? Ontdek het zelf in de expositie BLOOTGEWOON-2

Vanwege het overweldigende succes van vorig jaar heeft de Modeltekengroep Nieuwkoop gemeend dit jaar een vervolgexpositie te maken met als titel BLOOTGEWOON-2. Heeft u vorig jaar gemist, kom dan nu kijken in de herkansing. En was u vorig jaar wel van de partij? Kom dan ook want er is weer veel nieuws te zien en te beleven.

Rechtszaak 9 dec. 2023 14:34

Gemeente Nieuwkoop zet beroep tegen natuurvergunning Schiphol door

De gemeenteraad van Nieuwkoop heeft besloten het beroep tegen de natuurvergunning van Schiphol voort te zetten. Schiphol kreeg de vergunning in september. De raad ziet dat er voldoende juridische gebreken zijn om de vergunning aan te vechten.

Maatschappij 8 dec. 2023 10:40

Kerstmarkt bij Ipse de Bruggen Nieuwveen

Niet vergeten: Op donderdag 14 december is de Kerstmarkt in tuincentrum de Olifant, achter op landgoed Ursula in Nieuwveen. “Klanten zijn welkom van 10:00 tot 17:00 uur, zegt dagbestedings-begeleider Joke Loos. “We verkopen van alles: kerststukjes, vogelvoerstukken, insectenhotels en nog véél meer. En alles zelf gemaakt door onze cliënten: vriendelijk geprijsd en van alles bestaat er maar één!”

Muziek 7 dec. 2023 13:25

Kerstsamenzang op zondag 17 december

“Ja, we mogen weer: op zondagmiddag om 15:00 uur in de H. Adrianuskerk in Langeraar!” zegt Louis Hoogervorst, lid van de werkgroep Kerstsamenzang, bestaande uit vertegenwoordigers van de hervormde-, gereformeerde- en katholieke kerk. “We kregen vorig jaar zoveel leuke reacties; veel oudere mensen blijken liever overdag nog op pad te gaan, dan in het donker en er waren trouwens ook heel wat gezinnen met jonge kinderen. Ondanks dat het overdag is, zorgen we tòch dat de kerk sfeervol wordt verlicht.”

Dieren 6 dec. 2023 21:57

Honden mogen weer los in deel park Buytenwech

Honden mogen weer loslopen in het noordelijke deel van park Buytenwech in Nieuwkoop. De gemeente had eerder bepaald dat dit niet meer mocht na meldingen van bezorgde inwoners over de combinatie loslopende honden en spelende kinderen. De gemeente draait dit besluit nu terug.