Iris Versteeg - 2019: Een groot deel van de crew van Sint Nicolaas (Alleen Simon Slof ontbreekt op de foto: te druk voor zijn verjaardag)

De echte Sint blijft dit jaar thuis

Dit jaar is alles anders: door Covid-19 wordt de gezelligheid in ons leven voor een groot deel in de war geschopt. Dat geldt ook de feestelijkheden rondom de viering van Sinterklaas. Waar gewoonlijk de aankomst van de Sint royaal wordt gevierd op een zaterdag in november, kwam hij nu in alle stilte aan op een geheime plek in Nederland. 

Ook de intocht van Nieuwkoop is deze keer heel anders gelopen. Simon Slof, secretaris van ’De Echte Sint’ in Langeraar: “Al in de zomer gaf burgemeester Robert-Jan van Duijn aan, dat dit jaar in géén van de woonkernen van gemeente Nieuwkoop een intocht kon plaatsvinden: in de drukte van kinderen met hun ouders op de kade, was het onmogelijk om 1.5 meter afstand van elkaar te bewaren.’’ Maar de leden van de verschillende ’Sinterklaas-comités’ in Nieuwkoop, Nieuwveen, Ter Aar en Langeraar hebben samen snel een plan gemaakt: Hoe dan wel? Want het kan toch niet zo zijn, dat Sint Nicolaas gemeente Nieuwkoop zou overslaan? Zij bedachten daarom het ’Nieuwkoops Sinterklaas-journaal’, dat op verschillende locaties binnen Nieuwkoop wordt opgenomen en sinds 16 november wordt uitgezonden op maandag-, woensdag- en zaterdagmiddag via www.nieuwkoops.nl. Op zondag 6 december is de laatste, waarin een kleine reportage van het afscheid van de Sint en zijn Pieten…

De Langeraarse Sint, die al sinds 1965 in het gebouw van scouting Welverro verblijft werd gevraagd de hoofdrol op zich te nemen. ‘’En dat doen we natuurlijk heel graag, want veel andere Sint-activiteiten kunnen dit jaar niet doorgaan…’’ en dat betekent voor de scoutingvereniging een behoorlijke aderlating, “Maar dat is het natuurlijk voor bijna alle bedrijven in Nederland…’’, zegt Simon. ‘’Want ja, we kunnen alle activiteiten rondom de Sint gerust met een klein bedrijf vergelijken: in vorige jaren waren we op ’n dag in de Sinterklaasperiode soms wel met meer dan 50 personen actief: als Zwarte Piet, Sinterklaas of als hun begeleider: hulp bij het aankleden, wassen of herstellen van de kleding, de planning of in de catering…Wij zeggen wel eens gekscherend: “Er bestaat maar één echte Sinterklaas en daar hebben wij er 13 van.”

Nu is alles anders: Waar vorig jaar de agenda vol stond met afspraken voor de Sint: huisbezoeken, bedrijven, winkels en scholen etc, bleef het dit jaar vrij stil. ‘’We kunnen ook niet veel, want met alle beperkingen zijn we snel uitgepraat: als de Sint komt met 3 Pieten en met vader en moeder erbij, zit een huis al (te) vol. Maar de grootste verandering voor ons is toch wel de kleur van onze Pieten: In navolging op het landelijke Sinterklaasjournaal hebben wij nu ook Roetveeg-pieten.’’

Hij vervolgt: ‘’En alle beperkingen nemen niet weg, dat we toch ons uiterste best blijven doen om kinderen blij te maken: we gaan naar verschillende scholen, waarbij de ouders, die gewoonlijk graag even komen kijken op het schoolplein, dit jaar helaas niet welkom zijn.’’ Ook is het mogelijk om Sint Nicolaas toch uit te nodigen; hij komt dan weliswaar niet op huisbezoek, maar eventueel online. Informeren naar de mogelijkheden kan via: deechtesint@hotmail.com.

Hij vervolgt: “Toch hopen we wel, dat we volgend jaar weer ’gewoon’ kunnen draaien, want het gaat ons toch vooral om de gezelligheid rondom alle drukte: blije kinderen en bij ’thuiskomst’ met elkaar even lekker eten, ’n biertje of glaasje wijn erbij, en luisteren naar die mooie grappen en verhalen van wat ieder nu weer heeft meegemaakt…”.

De volgende

Simon: ik ken diverse mensen, die lid zijn bij popkoor Happiness in Langeraar. Ik ben benieuwd hoe het hen nu vergaat en welke actie zij hebben ondernomen om toch te kunnen zingen ondanks alle corona-beperkingen.

 


Meer nieuws

Gemeente vandaag 15:35

Gemeentehuis beklad tegen komst AZC

Het gemeentehuis van Nieuwkoop is afgelopen nacht beklad. De teksten zijn gericht tegen de mogelijke komst van een AZC. De gemeenteraad bespreek donderdagavond of samen met buurgemeente Kaag & Braassem naar een locatie wordt gezocht.

Cultuur vandaag 14:25

Programma Kaleidoskoop

Op het programma van Theater Kaleidoskoop in Nieuwkoop de komende week: Theater: Whisky proeverij, Gerard Alderliefste & Friends met “Une Belle Histoire” en Film: the Miracle Club.

Sport vandaag 13:04

YoLo Judo start in Nieuwkoop: Hajimé!

Vanaf half mei start een nieuwe Judoschool in Nieuwkoop: YoLo Judo. Op zowel 15 als 22 mei zijn er speciale introductiedagen in sporthal De Steupel om kennis te maken met dit nieuwe initiatief voor jeugd-judo.

Blog vandaag 11:11

Ernstige bedreigingen

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Deze keer over Ernstige bedreigingen.

Sport gisteren 19:48

Terugblikken op het afgelopen weekend

De meivakantie wordt geopend met Koningsdag in het weekend. Dus is er geen speelronde in de diverse competities, maar zijn er louter festiviteiten. Onze verslaggever Theo Leliveld keek terug op de sportieve prestaties...