Theater Castellum
Advertorial Cultuur

Dansen als(of) je leven ervan afhangt

Het is alweer meer dan een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel en duizenden mensen op de vlucht sloegen. In moordend tempo dreigt een complete cultuur te worden weggevaagd. Gelukkig vond een aantal Oekraïense dansers een veilig heenkomen in het oude Conservatorium in Den Haag en verenigden zij zich als ‘The United Ukrainian Ballet’ onder artistieke leiding van Igone de Jongh.

Vanuit hier vechten zij samen terug met schoonheid, discipline, liefde, muziek en natuurlijk... dans. Op vrijdag 10 maart geven zij hun antwoord op het geweld in hun thuisland in ‘Dancing in Defiance’, met werk van de meest toonaangevende choreografen van dit moment. Net als het succesvolle Giselle is ook de tweede voorstelling van het gezelschap voor het eerst in Alphen a/d Rijn te zien!

Carmina Burana - Nationale Opera en Ballet van Oekraïne, Odessa

Het klinkt onvoorstelbaar, maar er komt nog meer kunst van Oekraïne naar Theater Castellum. Het is choreograaf en regisseur Gerard Mosterd in oorlogstijd gelukt om zijn versie van Carl Orffs beroemde Carmina Burana uit Odessa naar Nederland te halen. Op tweede paasdag brengen 140 musici, dansers en zangers van het ‘Nationale Opera en Ballet van Oekraïne’ een nieuwe, interdisciplinaire uitvoering. Dit grandioze muziekspektakel met schitterende projecties is in slechts zeven steden te zien, waaronder Alphen a/d Rijn op maandag 10 april.

De Carmina Burana is van origine een grootse, totalitaire muziekcompositie met allemaal verwijzingen naar Griekse mythologie, Romeinse liefdesgedichten en middeleeuwse liederen. “De tekst van het meest beroemde lied uit de Carmina Burana, ‘O Fortuna’, over dat lot en geluk niet beïnvloedbaar zijn, is denk ik toepasselijker dan ooit”, alsdus Mosterd. “Het is mijn ode aan Odessa, een samensmelting van zo veel culturen en geschiedenissen.”

Tickets

Beide voorstellingen hebben een aanvangstijd van 20:15 uur. Kaarten zijn te koop via www.theatercastellum.nl.


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn vandaag 09:29

Dorpsraad Rondom de Plassen organiseert Zorgmarkt

Vergrijzing is voor iedereen inmiddels een bekend begrip. De vergrijzing in Nederland neemt toe, omdat de gemiddelde leeftijd stijgt. Door het stijgende aantal ouderen moeten er ook steeds meer zorgvoorzieningen bijkomen. Tegelijkertijd is het zorgsysteem in Nederland nogal veranderd. De centrale overheid heeft de verantwoordelijkheid voor veel taken gedelegeerd aan de gemeenten en zorgverzekeraars, vanuit de gedachte dat deze de betreffende taken goedkoper en beter kunnen uitvoeren omdat zij de burgers en de thuissituatie beter kennen dan de landelijke overheid. Belangrijk bij de invulling van de zorg is de participatiesamenleving, waarin mensen actief deelnemen aan activiteiten die het welzijn van medeburgers bevorderen.

Sport gisteren 20:11

Terugblikken en Vooruitkijken 24 februari

Eindelijk zal er na twee inhaalronden weer een volledig programma worden gespeeld in de diverse voetbalcompetities. Toch hebben de diverse ploegen niet stilgezeten. Er is driftig doorgetraind in deze periode en ook heeft men wat oefenwedstrijden gespeeld. Onze verslaggever Theo Leliveld peilde de stemming in de diverse kampen... 

Levensbeschouwing gisteren 14:20

Wat is de zin van het leven? en Wie ben ik?

Als zulke vragen je bezighouden, is Alpha misschien iets voor jou!" zegt pastor Heleen van de Reep. "In een aantal bijeenkomsten (12 avonden en 1 weekend (vrijdagavond en zaterdagmorgen) praten we over zaken zoals geloof en zingeving. Alpha wordt in allerlei kerken in Nederland georganiseerd, maar wij werken vanuit de katholieke kerk. Alpha is gezellig, laagdrempelig en absoluut niet saai! De sfeer is open en ontspannen en om deel te nemen hoef je niet vroom of super gelovig te zijnHet is voor iedereen, of je nu een vaste kerkganger bent of iemand die er  maar af en toe eens komt. Ook mensen van een ander geloof en mensen die de kerk alleen maar van de buitenkant kennen, zijn van harte welkom.

Sport gisteren 00:00

Ben Heemskerk Toernooi 2024

Voor de twintigste keer in de zestigjarige geschiedenis van Biljartvereniging Harago uit Ter Aar zal het Ben Heemskerk Toernooi gaan plaatsvinden. Een evenement waaraan ieder zichzelf respecterende biljarter kan laten zien of hij de finaledag van dit toernooi kan gaan bereiken...

Gezondheid en welzijn 20 feb. 2024 15:51

ProMove voegt oefeningen toe aan website

Zoals velen inmiddels al weten, is de fysiotherapiepraktijk Bakker & de Vos per mei 2022 van naam veranderd. Door het pensioen van Teun Bakker en de intrede van Erik Ettema kreeg de praktijk de naam ProMove, bewegen & gezondheid. Hierbij is ook de website vernieuwd en daar is nu iets nieuws aan toegevoegd.