Theater Castellum
Advertorial Cultuur

Dansen als(of) je leven ervan afhangt

Het is alweer meer dan een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel en duizenden mensen op de vlucht sloegen. In moordend tempo dreigt een complete cultuur te worden weggevaagd. Gelukkig vond een aantal Oekraïense dansers een veilig heenkomen in het oude Conservatorium in Den Haag en verenigden zij zich als ‘The United Ukrainian Ballet’ onder artistieke leiding van Igone de Jongh.

Vanuit hier vechten zij samen terug met schoonheid, discipline, liefde, muziek en natuurlijk... dans. Op vrijdag 10 maart geven zij hun antwoord op het geweld in hun thuisland in ‘Dancing in Defiance’, met werk van de meest toonaangevende choreografen van dit moment. Net als het succesvolle Giselle is ook de tweede voorstelling van het gezelschap voor het eerst in Alphen a/d Rijn te zien!

Carmina Burana - Nationale Opera en Ballet van Oekraïne, Odessa

Het klinkt onvoorstelbaar, maar er komt nog meer kunst van Oekraïne naar Theater Castellum. Het is choreograaf en regisseur Gerard Mosterd in oorlogstijd gelukt om zijn versie van Carl Orffs beroemde Carmina Burana uit Odessa naar Nederland te halen. Op tweede paasdag brengen 140 musici, dansers en zangers van het ‘Nationale Opera en Ballet van Oekraïne’ een nieuwe, interdisciplinaire uitvoering. Dit grandioze muziekspektakel met schitterende projecties is in slechts zeven steden te zien, waaronder Alphen a/d Rijn op maandag 10 april.

De Carmina Burana is van origine een grootse, totalitaire muziekcompositie met allemaal verwijzingen naar Griekse mythologie, Romeinse liefdesgedichten en middeleeuwse liederen. “De tekst van het meest beroemde lied uit de Carmina Burana, ‘O Fortuna’, over dat lot en geluk niet beïnvloedbaar zijn, is denk ik toepasselijker dan ooit”, alsdus Mosterd. “Het is mijn ode aan Odessa, een samensmelting van zo veel culturen en geschiedenissen.”

Tickets

Beide voorstellingen hebben een aanvangstijd van 20:15 uur. Kaarten zijn te koop via www.theatercastellum.nl.


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn 13 jul. 2024 16:32

Ontdek moleculaire waterstof en hyperbare zuurstof-sessie

Je verwacht het niet, als je op de bel drukt bij een garagedeur op Wagnerstraat 8 in Nieuwkoop. Maar als de vriendelijke Ewelina Worszylo (42) (Ewela Woro voor vrienden en bekenden) je binnenlaat, gaat een wereld voor je open.

Milieu en duurzaamheid 11 jul. 2024 09:44

Actieplan circulaire economie Groene Hart bekrachtigd

Tijdens het jaarevenement van het Bestuurlijk Platform Groene Hart hebben Jacques Rozendaal en Frank Rijkaart namens elf gemeenten in het Groene Hart en de provincie Zuid-Holland het Actieplan Circulaire Economie Groene Hart bekrachtigd. Provincie Zuid-Holland en Platform Groene Hart Werkt! hebben begin 2024 het initiatief genomen om een Circulair Actieplan op te stellen samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Dit regionale plan is nu gereed. De elf bij het platform aangesloten gemeenten hebben het plan omarmd en steunen de initiatieven.

Calamiteiten 10 jul. 2024 17:23

Broodje veroorzaakt brand in Nieuwkoop

Aan de Waterleliestraat in Nieuwkoop werd woensdagmiddag een woningbrand gemeld. Het liep gelukkig met een sisser af.

Sport 10 jul. 2024 14:35

Strooplikkerstoernooi weer succesvol afgesloten

Als vanouds was het Strooplikkerstoernooi (41e editie) weer een oer-gezellige week met veel tennisplezier voor de spelers èn publiek uit de wijde omgeving (Zoetermeer, Den Haag, Oude Wetering, Rotterdam etc.).

Mijn Club 10 jul. 2024 09:12

Mijn Club: Postduivenvereniging De Witpen

Het eerste wat opvalt bij binnenkomst in clubgebouw de WenS: géén oude(re) mannen in ’n grijze stofjas, maar in plaats daarvan: jonge mannen met een biertje aan de bar. ”Nee, dat was misschien vroeger wel zo, maar nu echt niet meer".

Natuur en recreatie 9 jul. 2024 13:43

40 jaar 4Daagse Nijmegen

Het was in 1984 een groepje collega’s, die bij de Raad van Arbeid in Leiderdorp werkten en zin kregen om samen aan de Vierdaagse mee te gaan doen. Zoveel jaar na het begin is het  onduidelijk of zij indertijd méér zin hadden om daar te gaan stappen òf echt te gaan te lopen?! Het werd uiteindelijk: Wandelen èn stappen!