Culturele Vereniging ’t Reghthuys - Positief blijven, dat is de kunst!

Er is weer een nieuwe ''Mijn Club'' van onze verslaggever Loek Sassen. Deze keer is Culturele Vereniging 't Regthuys aan de beurt. Waarom er juist in Nieuwkoop zoveel aandacht is voor de kunst? Lees het hier!

[Nieuwkoop] Thea Alders, voorzitter van de culturele Vereniging: “Een groepje Nieuwkoopse notabelen, onder aanvoering van huisarts Geert Bremer, richtte in 1963 aan het college van B&W van Nieuwkoop een verzoek, om het ’Oude Raadhuis’, zoals het Reghthuys (1628) toen ook wel werd genoemd, vanwege de bijzonder historische betekenis, te bestemmen voor culturele doeleinden.” Toen B&W daarmee akkoord ging, werd op 5 maart 1964 ’Kunstgenootschap ’t Reghthuys’ opgericht. Vanaf dat moment werd het Kunstgenootschap officieel huurder van het karakteristieke pand aan het Reghthuysplein in Nieuwkoop. Het pand is sinds 1949 eigendom van monumentenvereniging Hendrick de Keyser, een landelijke vereniging die zich inzet voor behoud van  architectonisch of historisch belangrijke gebouwen èn hun interieur.

Al vóór de oprichting van het Kunstgenootschap werd het Reghthuys gebruikt voor culturele evenementen. Door de plaatselijke VVV werden in de vakantietijd - vooral om toeristen te trekken - exposities van lokale kunstenaars georganiseerd. En in de wintermaanden organiseerde Bremer ook culturele avonden met oa. lezingen en voordrachten.

Al in het oprichtingsjaar werden vijf exposities gehouden van met naam en faam bekende kunstenaars.  Een echte publiekstrekker in 1967(1500 bezoekers) was de groots opgezette tentoonstelling 'Vijf eeuwen Nieuwkoop’ met archeologische voorwerpen, oude handschriften, kaarten, prenten en schilderijen. Alders: “En daar is het niet bij gebleven: vele prachtige tentoonstellingen trokken in de loop van jaren tienduizenden bezoekers. De maandelijks wisselende exposities zijn inmiddels een niet meer weg te denken onderdeel van ’t Reghthuys geworden. En daar is sinds een jaar of 20 ook Zomerkunst bij gekomen. In de zomerperiode (juni-augustus) is het Reghthuys 13 weken lang dagelijks open (behalve op maandag). 13 kunstenaarkoppels uit Nieuwkoop en omgeving tonen dan hun werk in wekelijks wisselende exposities.

Ook op muzikaal gebied was altijd veel te beleven: van de muziekavonden met 17e eeuwse barokmuziek, ’licht klassiek’, ’moderne twintigste eeuw-muziek’ en de  kamermuziekconcerten,

tot de zgn.’muziek-doe-het-zelf-avonden’; waarvoor iedere muziekliefhebber die graag iets ten gehore wilde brengen, zichzelf kon aanmelden. Alders: “En muziek is er nog steeds in het Reghthuys: regelmatig worden er zaterdagavond concerten verzorgd: chansons, tango, klezmer, licht klassiek. Sinds een paar jaar is hier ’Muziek op dinsdag’ bijgekomen: iedere 1e dinsdagmiddag van de maand spelen enkele Reghthuys-leden, al of niet met gastspelers, hun gezellige muziek voor ieder, die dat horen wil: Altijd volle bak!”

In het Regthuys werden, al sinds het begin af, veel cursussen georganiseerd. In de jaren-60 stonden er schilder-,ets- en tekencursussen op het programma, door oa mede-oprichter Henricus Rol en -vanaf de ’70-er jaren’ - ook door tekenaar en etser Han van Hagen. Daaruit is de inmiddels al 40 jaar bestaande Grafiekgroep van het Reghthuys ontstaan. Ook Modeltekenen bestaat nu nog steeds.

Het cursusaanbod op creatief en educatief gebied was door de jaren groot en zeer uiteenlopend: muziek, literatuur, bloemschikken, edelsmeden, boetseren en pottenbakken, houtsnijden, glas graveren, fotograferen etc. Ook de cursussen Luisteren naar Muziek, Filosofie en Literair Lezen zijn er nog steeds en altijd volgeboekt, maar de ’workshop-achtige’ cursussen worden nauwelijks meer gegeven, wèl de Poëzie-avonden en de lezingen (vorig jaar nog ’n paar over niet-alledaagse onderwerpen, zoals de Oerknal en Immunotherapie). Ook voor de maandelijkse excursies naar musea, kerken, kastelen en andere culturele instellingen in Nederland bestaat steeds veel belangstelling!

Ook de filmavonden zijn van begin af aan een vast onderdeel van het Reghthuys-programma geweest. Eens per maand verandert het Reghthuys in ’Filmhuys Nieuwkoop’: iedere 1e vrijdag van de maand (niet in de zomer!) komen liefhebbers van bijzondere kwaliteitsfilms uit het arthouse-circuit om, na een interessante inleiding, te genieten van de film in een intieme sfeer, met een hapje en een drankje na afloop.”

Alders: “Waarom juist in Nieuwkoop zoveel aandacht is voor de kunst? Nou…, Nieuwkoop/Noorden is eigenlijk al van oudsher een kunstenaarsdorp. Denk maar aan de plein air schilders van de Haagse School. Ook daardoor hebben altijd veel kunstenaars in Nieuwkoop gewoond en gewerkt. Maar ook simpel door het bestaan van het Reghthuys en de oprichting destijds van het Kunstgenootschap door Geert Bremer. De naam is overigens in 2015 gewijzigd in het meer ’de lading dekkende’: Culturele Vereniging 't Reghthuys. Bovendien zjjn er in Nieuwkoop heel wat activiteiten op het gebied van kunst": zoals: Kunst op de Plas, Slootkunst, de Kunstroute (altijd met Pinksteren), de jaarlijkse Haagse School-dag en ook de Groene Hart Kunstprijs.

Reghthuys-DNA

Alders: “ De ambitie van de Culturele Vereniging? Nou ja…, het is overduidelijk, dat er bij een bepaalde groep mensen ( met name 60-plussers) een grote behoefte bestaat aan ons kleinschalige (in het Reghthuys passen immers niet meer dan 50 bezoekers tegelijkertijd….) aanbod van kunst en cultuur. Dat kun je eigenlijk het ’Reghthuys-DNA’: het op een kleinschalige manier onder de mensen brengen van kunst en cultuur. Films en concerten zijn vrijwel altijd vol, de maandelijkse exposities en ook Zomerkunst trekken veel bezoekers uit Nieuwkoop en de hele regio (in 2019 ruim 7000 bezoekers!), de cursussen zijn volgeboekt en ook de lezingen en excursies zijn zeer in trek! Het ’Reghthuys-DNA’: Kwaliteit, toegankelijkheid en laagdrempeligheid zijn daarbij de uitgangspunten. Het motto van ’t Reghthuys is niet voor niets: ’het zijn van een huys, waar kunst, cultuur en mensen samen zijn. Daar zijn we goed in en gaan we dus gewoon mee door!

“Onze vereniging heeft nu ca. 350 leden …grotendeels 65-plussers, want, zoals ook bij andere verenigingen het geval is, kampt ’t Reghthuys met het ’spook van de vergrijzing’. Daarom hebben we nu als speerpunt benoemd: het werven van nieuwe leden in de doelgroep 55 tot 60. Een ander belangrijk punt is  afstemming en samenwerking met andere culturele organisaties in Nieuwkoop.

“We hadden voor dit voorjaar bijzondere dingen op de agenda, bijvoorbeeld: - in het kader van Nieuwkoop Tulpenfestival -een expositie van keramiek en foto’s van tulpen, een lezing over de geschiedenis van tulpenvazen etc. En in mei een expositie van kunst over vogels en een lezing van een vogelkenner. Ook diverse excursies naar oa. Doesburg, concerten en films.

Tot nader order gesloten

Maar helaas: de corona-crisis gooide ook hier roet in het eten: Het Reghthuys is tot nader order gesloten voor alle activiteiten. Helaas zal dus ook Zomerkunst dit jaar geen doorgang kunnen vinden: het is allemaal te onzeker: voor de kunstenaars, maar ook voor de Zomerkunst-commissie: er moet immers altijd veel geregeld worden”!

Zij besluit: Maar we zien wel wat er nog op ons culturele pad komt. Positief blijven, dat is de kunst!

Na heropening vind je alle informatie over nieuwe exposities en activiteiten op: www.reghthuys-nieuwkoop.nl

De volgende

 ’Mijn Club’ is een serie verhalen over hert verenigingsleven in de gemeente Nieuwkoop. Juist nu in deze bizarre tijd wordt weer duidelijk, hoe belangrijk het rijke verenigingsleven is voor de leefbaarheid in onze dorpen. Als het normale leven zich eens herstelt, zal weer blijken dat de vele verenigingen ongeacht hun doelstelling: sport, hobby of anderszins, onmisbaar zijn voor de sociale factor in de lokale gemeenschap; daar moeten we erg zuinig mee zijn! In deze serie wordt steeds de beurt gegeven aan een voorzitter of andere gezichtsbepalende figuur binnen de club; op diens beurt geeft hij/zij het stokje door aan de volgende. Alders: Ik geef ’m aan de voorzitter van Stichting Muziektent Nieuwkoop: Jelle Moraal. SMN bestaat sinds de heropening van de muziektent op het Reghthuysplein (2013) en heeft zich in een paar jaar al ontwikkeld tot een belangrijke organisatie in de Nieuwkoopse samenleving.

 

Loek Sassen

 


Meer nieuws

Advertorial Voor Kinderen gisteren 17:02

Lichaam betrekken bij behandeling binnen de jeugdhulpverlening

Er komt steeds meer aandacht voor het betrekken van het lichaam bij behandelingen binnen de hulpverlening. Niet alleen meer praten of uit een werkboek werken tijdens behandeling, maar ook doen met het lichaam. Op deze manier komt een meer integrale behandeling tot stand en kunnen soms patronen worden doorbroken die al jarenlang gaande zijn. In deze blog wordt stilgestaan bij hoe De Praktijk4Kids het lichaam integreert in behandelingen en waarom!

Advertorial Sport gisteren 13:50

Een webshop ingericht voor jouw voetbalvereniging

Sinds kort is het mogelijk om bij Plutosport een clubwebshop in te richten voor jouw eigen club! En dat is niet alleen heel interessant voor de club, maar ook heel handig voor de leden.

Politie 21 sep. 2021 16:09

Wapeninleveractie #DropIt

In de Week van de Veiligheid van 11 tot en met 17 oktober doet de gemeente Nieuwkoop mee aan de landelijke inleveractie van wapens. In deze week kan iedereen ongestraft zijn wapen inleveren.