Theater Castellum
Advertorial Overige

Castellum biedt speciale filmavond op Dag van de Misofonie

Maandag 7 november is het de Dag van de Misofonie. Misofonen kunnen niet tegen bepaalde (omgevings)geluiden, zoals eet- en drinkgeluiden. Castellum sluit daarom op maandag 7 november de bar in de bioscoop, zodat er niet gegeten en gedronken wordt in de filmzaal. Zo kan iedereen genieten van een bioscoopbezoek.

De Dag van Misofonie is in het leven geroepen door de Vereniging Misofonie Nederland. De vereniging probeert aandacht te vragen voor de aandoening, die fonetisch letterlijk haat ('misos') voor geluid ('phónè') betekent. “Niemand houdt ervan als er iemand in de bioscoop met een zak chips loopt te kraken. En smakken is voor de meeste mensen een vervelend geluid", vertelt medeoprichter Tom Sondaar.

"Voor mensen die aan de aandoening misofonie lijden, gaat het echter veel verder dan gewoon wat irritatie. Iedereen vindt smakken irritant en de meeste mensen ergeren zich aan luide buren, maar bij misofonen gaat die irritatie veel verder. Zij worden daar veel bozer om en kunnen daardoor minder goed functioneren. Hierdoor kunnen zij bijvoorbeeld niet of nauwelijks een bioscoop bezoeken.”

Castellum werd benaderd door orthopedagoog en ervaringsdeskundige Kayleigh Hillebrand met de vraag of de bioscoop wellicht open zou staan voor een filmvertoning zonder eten en drinken in de zaal. Omdat Castellum – en de gemeente Alphen aan den Rijn – van mening is dat iedereen moet kunnen genieten van kunst en cultuur, was het besluit snel genomen.

Op maandag 7 november worden de films Ticket to Paradise, Top Gun en See How They Run vertoond zonder horeca. De bar blijft gesloten en vanzelfsprekend is meegebracht eten en drinken niet toegestaan. Kaarten voor de films zijn zoals altijd eenvoudig te bestellen via de website.

Meer informatie over misofonie


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn vandaag 09:29

Dorpsraad Rondom de Plassen organiseert Zorgmarkt

Vergrijzing is voor iedereen inmiddels een bekend begrip. De vergrijzing in Nederland neemt toe, omdat de gemiddelde leeftijd stijgt. Door het stijgende aantal ouderen moeten er ook steeds meer zorgvoorzieningen bijkomen. Tegelijkertijd is het zorgsysteem in Nederland nogal veranderd. De centrale overheid heeft de verantwoordelijkheid voor veel taken gedelegeerd aan de gemeenten en zorgverzekeraars, vanuit de gedachte dat deze de betreffende taken goedkoper en beter kunnen uitvoeren omdat zij de burgers en de thuissituatie beter kennen dan de landelijke overheid. Belangrijk bij de invulling van de zorg is de participatiesamenleving, waarin mensen actief deelnemen aan activiteiten die het welzijn van medeburgers bevorderen.

Sport gisteren 20:11

Terugblikken en Vooruitkijken 24 februari

Eindelijk zal er na twee inhaalronden weer een volledig programma worden gespeeld in de diverse voetbalcompetities. Toch hebben de diverse ploegen niet stilgezeten. Er is driftig doorgetraind in deze periode en ook heeft men wat oefenwedstrijden gespeeld. Onze verslaggever Theo Leliveld peilde de stemming in de diverse kampen... 

Levensbeschouwing gisteren 14:20

Wat is de zin van het leven? en Wie ben ik?

Als zulke vragen je bezighouden, is Alpha misschien iets voor jou!" zegt pastor Heleen van de Reep. "In een aantal bijeenkomsten (12 avonden en 1 weekend (vrijdagavond en zaterdagmorgen) praten we over zaken zoals geloof en zingeving. Alpha wordt in allerlei kerken in Nederland georganiseerd, maar wij werken vanuit de katholieke kerk. Alpha is gezellig, laagdrempelig en absoluut niet saai! De sfeer is open en ontspannen en om deel te nemen hoef je niet vroom of super gelovig te zijnHet is voor iedereen, of je nu een vaste kerkganger bent of iemand die er  maar af en toe eens komt. Ook mensen van een ander geloof en mensen die de kerk alleen maar van de buitenkant kennen, zijn van harte welkom.

Sport gisteren 00:00

Ben Heemskerk Toernooi 2024

Voor de twintigste keer in de zestigjarige geschiedenis van Biljartvereniging Harago uit Ter Aar zal het Ben Heemskerk Toernooi gaan plaatsvinden. Een evenement waaraan ieder zichzelf respecterende biljarter kan laten zien of hij de finaledag van dit toernooi kan gaan bereiken...

Gezondheid en welzijn 20 feb. 2024 15:51

ProMove voegt oefeningen toe aan website

Zoals velen inmiddels al weten, is de fysiotherapiepraktijk Bakker & de Vos per mei 2022 van naam veranderd. Door het pensioen van Teun Bakker en de intrede van Erik Ettema kreeg de praktijk de naam ProMove, bewegen & gezondheid. Hierbij is ook de website vernieuwd en daar is nu iets nieuws aan toegevoegd.