Ingezonden

Bridgeclub Nieuwkoop

De herkomst van bridge is niet geheel duidelijk, sommigen zeggen dat het spel is genoemd naar de Galata Bridge, de beroemde brug over de Gouden Hoorn in de haven van Istanbul. Engelse officieren zouden in het koffiehuis, aan de andere kant van de brug, het Turkse woord ’biritch’ hebben verbasterd tot Bridge een kaartspel dat zij veelvuldig speelden in de lege uren van de Krimoorlog (1853). De soldaten konden toen nog niet bevroeden, dat het spel op dit moment - ruim 150 jaar later - wordt gespeeld door ruim 100 miljoen mensen over de gehele wereld.

“BCN werd opgericht in 1971, maar door corona hebben we de viering van ons jubileum uitgesteld tot 2022. Corona heeft ons trouwens wel wat leden gekost; nu zijn er nog 98. Sommigen zijn afgehaakt in weerzin van alle maatregelen: de 1.5 meter-regel, mondkapjes etc. Met STEPbridge was het wel mogelijk om online te spelen. Zelf vond ik dat in het begin helemaal niet zo leuk, maar later toch wel weer. Dat geldt echter niet voor allemaal, niet iedereen is zo vaardig op een computer. We hebben ook onze interne competitie stil moeten leggen. Nu draaien we gelukkig weer; onze speelavond op maandag zit aardig vol, maar op dinsdagavond kunnen er nog wel ’n paar bij. Wie interesse heeft kan daarom gratis lid worden tot het einde van dit seizoen (eind mei),” zegt Co Falentijn, voorzitter van de Technische Commissie. 

“We spelen altijd in de Rank; op vrijdagmiddag hebben we daar bovendien nog een vrije inloop voor niet-leden. We geven dan niet echt cursus, maar nieuwe spelers worden wel geholpen in de beginselen van bridge. Het is een mooi spel, dat door iedereen kan worden gespeeld. Iedere speler wordt ingedeeld in lijnen van (ongeveer) gelijke sterkte en wie het beste presteert, promoveert aan het einde van ieder periode van 4 blokken (4 weken) naar een ’hogere lijn'. Je kunt dus ook degraderen. Om beter te leren spelen, is het verstandig om je goed in het spel te verdiepen en met je vaste partner veel oefenen op je biedsysteem. Aanleg en eenn beetje ’kaartgevoel’ helpt ook; ik heb zelf vroeger vaak geklaverjast."

"Mijn vrouw Ronnie is voorzitter van de Donderdagmorgengroep, destijds opgericht door C. Heetveld na zijn pensionering als docent Nederlands op de MAVO. Het is bedoeld voor mensen die liever overdag willen bridgen: iedere donderdag van 9.00 tot 12.00 uur in de Rank. Ook daar kunnen nog nieuwe leden bij, als men zich eerst aanmeldt: 0172-572739.

Gezelligheid (en gewoon lekker kaarten) staat bij ons voorop, daarom organiseren we ook meerdere keren per jaar een drive met een bijzonder thema: de Nieuwjaarsdrive, de Voorjaarsdrive (met buffet) etc.”

De volgende

In de rubriek ’Mijn Club’ geeft de geïnterviewde de beurt aan een andere vereniging in Nieuwkoop. Zo komt hopelijk het hele verenigingsleven in Nieuwkoop - belangrijk voor de leefbaarheid in een dorp -  aan bod. Falentijn (80) is  -  behalve aan de bridgetafel - ook actief op de tennisbaan en lid bij TVN. Wij gaan proberen daar een afspraak te maken en u leest het de volgende keer weer.

Loek Sassen


Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 16:11

Bij Toyota Van Ekris Alphen a/d Rijn zijn ze een beetje gek geworden!

Wordt het een vakantie in eigen land? Of misschien een roadtrip door Europa? Waar u deze zomer ook heen gaat, een goede voorbereiding begint met de zomercheck. De monteurs van Toyota van Ekris Alphen a/d Rijn controleren dan alle cruciale punten, zoals de accu, vloeistoffen en bandenspanning.

Overige gisteren 13:58

Van boer tot bord: Proef het Groene Hart

Steeds meer restaurants in het Groene Hart koken met ingrediënten en producten uit de streek. Om hun ‘van boer tot bord’-werkwijze onder de aandacht te brengen in deze tijd waarin veel te doen is over de boeren, is de campagnewebsite ‘Proef het Groene Hart’ gemaakt. Een platform voor horecaondernemers om zich te presenteren als echte streekproductenlocatie.

Evenementen 3 aug. 2022 11:09

Open Aarlanden 50+: "Gezelligheid is het belangrijkste"

“Het aantal deelnemers voor ons 50+-toernooi loopt wel iets terug. Dat is overal wel zo, horen wij… maar het was weer een geweldige week: mooi weer, geen blessures, leuke mensen en er wordt veel gelachen op de banen en op het terras”, zegt Rianne Ubink, lid van de ’50+- commissie’.