’Boerderijschool’ leidt tot markt op schoolplein Aeresteijn

De eerste keer, dat we de Boerderijschool organiseerden was al in 2019. Tijdens coronajaren kon het niet, dus dit jaar was het de vierde keer, dat we wekelijks met kinderen van groep 6 op bezoek gaan bij Manege Vosseburch", zegt meester Barend van 6A van IKC De Poel in Langeraar.

"Beide groepen 6 gaan - om en om - de ene week naar de boerderij en de volgende week behandelen we hetgeen we op de boerderij gezien hebben in de klas, in de vorm van verschillende opdrachten. De ene week dus praktijk- en de volgende week klassikaal onderwijs."

Chris (9 uit 6A) zegt: In het begin vond ik het niet zo leuk, maar toen ik n beetje was gewend aan die stank, vond ik het wel leuker.

Pawel (11): we mochten kaasmaken en de koeienstal schoonmaken, ik vond vooral de kunstmatige inseminatie wel interessant. Ik mocht ook met mn arm in de koe."

Chris; Ik niet, dat vind ik vies! Ik vond werken in de moestuin, plantjes zaaien enzo, veel leuker. Zelf lust ik het liefst komkommers en paprika, maar die hadden we niet. Of ik later ook boer wil worden? Nee, Youtuber.Pawel: "ik ook of voetballer!

Femke (9), die later kinderarts wil worden, heeft vooral geleerd dat kaas wordt gemaakt van de melk van een koe. Ik dacht dat kaas gewoon uit een fabriek kwam.Thijmen (10, bijna 11) vult aan: We hoefden niet zelf de koeien te melken, maar moesten wel de koeien naar de melkrobot sturen, gewoon door ze op hun kont te slaan!

Barend: Op de boerderij helpen de kinderen dus bij allerlei werkjes, zoals het maken van vlechtjes bij de paarden en schoonmaken van hun hoeven, eieren rapen, kaasmaken en natuurlijk: poep scheppen. En wie durfde, mocht ook n rondje paardrijden. Ze hebben ook de geboorte van een lammetje meegemaakt en gezien hoe een koe kunstmatig werd geïnsemineerd. Het blijkt al jaren een hele mooie combi, waardoor het theoretische onderwijs in de klas meer betekenis en waarde krijgt omdat ze veel zelf ook eerst gezien en ervaren hebben. Bovendien leren ze dat het handig is om samen te werken, als een bepaald klusje gedaan moet worden of n oplossing bedacht voor problemen. De praktijkochtenden zijn alleen mogelijk met medewerking van hulpouders.

Meester Eric (6B) vult hem aan: De boerderijschool is echt de Parel van Aeresteijn’. Ontzettend leuk om te doen en het brengt bij mijzelf herinneringen boven uit mijn eigen jeugd in Nootdorp; lekker spelen in de polder, meehelpen op de boerderij en met een schepnet snerten in de slootjes.

Barend: Het schoolproject op basisschool Aeresteijn was jarenlang financieel mogelijk dankzij subsidie van Stichting WijdeVenen èn de overheid, in het kader van de Gezonde School. Het is niet zeker dat de subsidies voor ons project blijven bestaan, dus hebben we bedacht om op woensdag 3 juli een eigen Boerenmarktop het schoolplein te organiseren. Vanaf 13:30 tot 14:30 uur is iedereen (groot-ouders, buren, vrienden en familie; eigenlijk iedereen!) van harte welkom om onze producten van de boerderij te kopen: kaas, eieren en verschillende groenten uit onze moestuin. De opbrengst wordt besteed aan voortzetting van ons boerderij-project voor de volgende jaren; we willen graag alle kinderen uit de huidige groepen 1 tot en met 5 ook kennis laten maken met het werk en leven op de boerderij!

Loek Sassen


Meer nieuws

Verkeer en vervoer 16 jul. 2024 14:51

Werkzaamheden N231 Blokland en Achterweg

De provincie voert onderhoud uit op de provinciale weg N231 (Blokland en Achterweg) van 29 juli tot en met 19 augustus 2024. De weg is dan afgesloten.

Maatschappij 15 jul. 2024 14:52

BandGebeuren haalt 1500 euro op voor Bunkamp Noorden

Het bedrag werd maandag jl. overhandigd door Allan den Hertog, en Benjamin Verduijn aan bestuursleden van de organisatie Frank Kalshoven en Learoyd van der Haven. BandGebeuren 2024 werd zondag 26 mei gehouden. Het is een evenement waar een aantal bands optreedt. Die bands waren eerder dit jaar bij loting samengesteld uit een groep van tegen de dertig muzikanten.

Natuur en recreatie 15 jul. 2024 10:14

Ingebruikstelling Vuilwaterstation in Nieuwkoop

Vrijdagmiddag 5 juli jl. is in Nieuwkoop aan De Hoogt (in de bocht van de Nieuwveenseweg naar de Noordenseweg) een vuilwaterstation in gebruik genomen. Dit vuilwaterstation maakt het mogelijk om het zogenaamde 'zwarte water' (afvalwater van het toilet) op een milieuverantwoorde manier af te voeren.

Gezondheid en welzijn 13 jul. 2024 16:32

Ontdek moleculaire waterstof en hyperbare zuurstof-sessie

Je verwacht het niet, als je op de bel drukt bij een garagedeur op Wagnerstraat 8 in Nieuwkoop. Maar als de vriendelijke Ewelina Worszylo (42) (Ewela Woro voor vrienden en bekenden) je binnenlaat, gaat een wereld voor je open.

Milieu en duurzaamheid 11 jul. 2024 09:44

Actieplan circulaire economie Groene Hart bekrachtigd

Tijdens het jaarevenement van het Bestuurlijk Platform Groene Hart hebben Jacques Rozendaal en Frank Rijkaart namens elf gemeenten in het Groene Hart en de provincie Zuid-Holland het Actieplan Circulaire Economie Groene Hart bekrachtigd. Provincie Zuid-Holland en Platform Groene Hart Werkt! hebben begin 2024 het initiatief genomen om een Circulair Actieplan op te stellen samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Dit regionale plan is nu gereed. De elf bij het platform aangesloten gemeenten hebben het plan omarmd en steunen de initiatieven.