Bijenoase in park Buytewech in Nieuwkoop

In Park Buytewech in Nieuwkoop is een gebied aangewezen welke mag worden omgetoverd tot een bijenoase. Een nieuwe plek waar wilde bijen, hommels, vlinders, andere insecten, amfibieën, vissen en andere (zoog-)dieren kunnen leven.

“Op een van onze wekelijkse bijeenkomsten kregen we een presentatie van ’bijenkoningin’ Sonne Copijn, ambassadeur van Bee Foundation, een organisatie, die zich inzet voor behoud van wilde bijen en allerlei andere wilde bestuivers. Toen werd weer eens duidelijk hoe belangrijk wilde bijen zijn voor de biodiversiteit in Nederland. Maar ook, hoe kwetsbaar zij zijn; ruim de helft van alle 360 soorten staan op de Rode Lijst”, zegt Michiel Pelser, lid van Lionsclub Nieuwkoop en tevens coördinator van het bijenproject.

Een Lionsclub stelt zich ten doel om, met kennis(sen) en kunde van de leden, doelen in de lokale of zelfs internationale samenleving te helpen met activiteiten en financiële middelen. Lionsclub Nieuwkoop is de plaatselijke afdeling van de wereldwijde organisatie; in Nederland bestaan ruim 400 clubs met 10.000 leden.

“Wij stellen ons ten doel om ook hier een helpende hand te willen bieden. Eerst contact gezocht met de gemeente en die heeft in park Buytewech een stuk grond aangewezen om aan de slag te gaan. In samenspraak met Bee Foundation en IVN is een beheerplan voor een bijenoase gemaakt. De gemeente heeft eerst een natuurvriendelijke oever aangelegd en zorgt later - zonder gebruik van zware machines en pesticiden - voor het onderhoud."

“De start in het vroege voorjaar was voortvarend en wat we al gemaakt hebben is een ’takkenril; een bouwsel van snoeihout (wilgen) en oude takken, zodat een natuurlijke en duurzame omheining ontstaat, die veel insecten, vogels en kleine zoogdieren (bv. muizen) aantrekt."

"Belangrijkste doel van de bijenoase is enerzijds het bevorderen van de biodiversiteit, anderzijds ook het creëren van een stukje educatie voor kinderen op de basisscholen in Nieuwkoop. Maar ook om een project te helpen starten, dat ook de saamhorigheid kan bevorderen binnen de gehele gemeenschap van bewoners en vrijwilligers, die hierbij graag ’n handje willen helpen", vult Pelser nog aan.

"Maar, waar we tegen aanlopen is de enorme keuze aan activiteiten waar mensen hun vrije tijd aan willen besteden in de periode tussen Koningsdag en de zomervakantie: kampeerweekenden, speciale activiteiten op scholen, slotdagen, sporttoernooien en wat dies meer zij. Bovendien hadden we dit voorjaar heel wat regenachtige weekenden. Daarom hebben we besloten om het inzaaien en beplanten van de bijenoase uit te stellen tot dit najaar, in de verwachting dat dan meer vrijwilligers tijd hebben om ’n handje te helpen, zodat het project - gevoelsmatig - van àlle bewoners van Nieuwkoop wordt”.

“Langs de bijenoase komt later ook een ’beleefpad’ met educatieve tekstborden en bankjes, waar een schoolklas even kan zitten en waarnemen wat er allemaal leeft en beweegt.”


Meer nieuws

Voor Kinderen gisteren 14:20

Coach4you Nieuwkoop zoekt dringend nieuwe coaches m/v

Coach4you werkt al op 22 plaatsen in Nederland, waaronder: Nieuwkoop, Alphen aan den Rijn, Kaag & Braassem. Coach4you helpt kinderen die dat nodig hebben, als zij van basisonderwijs overstappen naar de brugklas in het voortgezet onderwijs.

Mijn Club 11 jun. 2024 14:59

Mijn Club: Stichting Historische Kring Liemeer

“Je vooraankondiging van dit stukje alsof het zou gaan over St Historische Kring Nieuwveen’ klopt niet", begint secretaris Frits Mesman. "Ooit werd St. Historische Kring Zevenhoven opgericht, toen de collectie bodemvondsten (scherven en aardewerk) van Dirk van den Bosch, die hij vond op zijn land aan de Kousweg, werd tentoongesteld in de toenmalige RK Basisschool Johannes de Doper."

Politie 11 jun. 2024 12:54

Opnieuw babbeltruc, nu in Nieuwkoop

De politie waarschuwt voor babbeltrucs in Nieuwkoop. Eerder werden de oplichtingspraktijken al in Woubrugge en Leimuiden toegepast. Wijkagent Angelique roept op om ouders, ooms, tantes enzovoort te waarschuwen.

Gezondheid en welzijn 10 jun. 2024 13:06

Jong in beweging met diverse leuke activiteiten

Tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd van 10 tot en met 16 juni organiseren we vrijdag 14 juni 'Jong in Beweging'. Dit is een evenement voor alle jeugd (tot 23 jaar) in onze gemeente. 14 juni is er vanaf 15.00 uur van alles te doen bij Nicolaas Boys in Nieuwveen. Je kunt gamen, voetballen, springen, meewerken aan een groot spandoek en een speur-kleurtocht doen. Ook is er kinderyoga, een drumworkshop, bijen en vlinders knutselen, tekenen en kunst maken met tegeltjes. Voor de allerkleinsten is er een mini hindernisbaantje.

Gezondheid en welzijn 10 jun. 2024 10:19

Looptherapie voor Etalagebenen

Etalagebenen, ook bekend als Claudicatio Intermittens, wordt veroorzaakt door een belemmering in de bloedtoevoer naar de benen, wat resulteert in beperkte loopafstand voor patiënten.