Bijenoase in park Buytewech in Nieuwkoop, kinderen krijgen ’bij-les’

In Park Buytewech in Nieuwkoop is een gebied aangewezen welke mag worden omgetoverd tot een bijenoase. Een nieuwe plek waar wilde bijen, hommels, vlinders, andere insecten, amfibieën, vissen en andere (zoog-)dieren kunnen leven.

“Op een van onze wekelijkse bijeenkomsten kregen we een presentatie van ’bijenkoningin’ Sonne Copijn, ambassadeur van Bee Foundation, een organisatie, die zich inzet voor behoud van wilde bijen en allerlei andere wilde bestuivers. Toen werd weer eens duidelijk, hoe belangrijk wilde bijen zijn voor de biodiversiteit in Nederland. Maar ook, hoe kwetsbaar zij zijn; ruim de helft van alle 360 soorten staan op de Rode Lijst”, zegt Michiel Pelser, lid van de Lionsclub en tevens coördinator van het bijenproject.

Een Lionsclub stelt zich ten doel om, met kennis(sen) en kunde van de leden, doelen in de lokale of zelfs internationale samenleving te helpen met activiteiten en financiële middelen. Lionsclub Nieuwkoop is de plaatselijke afdeling van de wereldwijde organisatie; in Nederland bestaan ruim 400 clubs met 10.000 leden.

“Wij stellen ons ten doel om ook hier een helpende hand te willen bieden. Eerst contact gezocht met de gemeente en die heeft in park Buytewech een stuk grond aangewezen om aan de slag te gaan. In samenspraak met Bee Foundation en IVN is een beheerplan voor een bijenoase gemaakt. De gemeente heeft eerst een natuurvriendelijke oever aangelegd en zorgt voorlopig - zonder gebruik van zware machines en pesticiden - voor het onderhoud. De ’Natuurspeurders’ - natuurgroep van IVN-Nieuwkoop (8 t/m 12 jaar) - kregen vandaag, weliswaar onder miezerige en winderige omstandigheden - allemaal ’n beetje zaad van het juiste mengsel om de oevers in te zaaien.

“Zo zien we kans om enerzijds te zorgen voor de benodigde financiën, maar anderzijds ook bij te dragen aan ’n stuk jeugdeducatie voor kinderen op de basisscholen in Nieuwkoop”. vult Pelser nog aan.

Langs de bijenoase komt ook een ’beleefpad’ met educatieve teksborden en een zitje, waar een schoolklas even kan zitten en waarnemen wat er allemaal leeft en beweegt…

Loek Sassen


Meer nieuws

Sport gisteren 13:32

Nieuwkoop - FC Oudewater; de analyses achteraf

Vooraf gezien was het duel tussen Nieuwkoop en FC Oudewater een belangrijke in de strijd om weg te blijven van de promotie-/degradatieplaatsen. Onze verslaggever Adrie van Lith sprak na afloop van deze wedstrijd met beide trainers...

Pareltjes uit onze samenleving gisteren 11:43

Pareltjes uit onze samenleving: Leo Kooyman

In de serie “pareltjes uit onze samenleving” geven wij aandacht aan bijzondere mensen, die veel voor de Nieuwkoopse gemeenschap betekenen. Zonder vrijwilligers kunnen verenigingen, clubs, stichtingen en genootschappen niet bestaan. Vrijwilligers kun je nooit genoeg hebben en gelukkig zijn er vele mensen, die zich in hun vrije tijd willen inzetten voor een ander. Zodra onze redacteur Theo Leliveld vindt dat er iemand meer in de schijnwerpers moet worden gezet plaatst de eindredactie het bijbehorende artikel. Deze keer: Leo Kooyman, oud voorzitter VON Nieuwkoop.