Altior na heroïsch gevecht door in nacompetitie

Zaterdag 1 juni begon de eerste ronde van de nacompetitie voor de derde en vierde klasse. Als vertegenwoordiger van de derde klasse moest Altior op Sportpark De Voskuyl aantreden tegen FC Oegstgeest, dat in hun competitie als derde eindigde en een periode overnam van kampioen Teylingen.

Altior kende een moeizaam seizoen in een zware derde klasse, waarin maar liefst zeven ex-tweedeklassers uitkwamen. Pas op de laatste speeldag wist men directe degradatie te ontlopen door te winnen van buurman Zevenhoven, terwijl het Leidse Lugdunum op eigen veld verloor van BSC'68.

Inzet was dus een plaats in de tweede ronde. Zowel FC Oegstgeest als Altior wisten wat de volgende horde zou worden op zaterdag 8 juni: Zestienhoven. De winnaar uit die wedstrijd zou dan de finale op zaterdag 15 juni op neutraal terrein moeten spelen tegen mogelijk Meerburg, VVOR of WCR.

Zo ver was het allemaal niet, want  vooruitkijken was niet reëel. Met interim-trainer en oud-Altior coach Manfred van den Bosch op de bank begon Altior aan de wedstrijd. Hij nam de honneurs waar voor Arjan van der Laan, die naar Aruba was gevlogen om de dames aldaar te gaan coachen. Vanaf volgend seizoen zal de Nieuwkoper dit combineren met zijn job als hoofdtrainer van SV Nieuwkoop.

De wedstrijd

Al binnen een minuut leidde een blunder in de Langeraarse defensie direct een tegentreffer in door Elkerbout: 1-0.  Zo moest Altior al direct de achtervolging in, zeker met de wetenschap dat FC Oegstgeest een meester is gebleken om een kleine voorsprong te verdedigen. Sterker nog: Binnen vier minuten kwam daar nog een tweede tegentreffer bij via Gianfiglio: 2-0. Het leek een onmogelijke opgave te worden. Het was zaak om zo snel mogelijk een treffer te produceren, zodat het weer een wedstrijd zou worden.  Vanuit het niets kreeg Altior een strafschop te nemen, doordat FC Oegstgeest de bal niet uit de eigen verdediging kon krijgen en hierbij een overtreding binnen de beruchte lijnen maakte. Tom van der Weijden benutte deze buitenkans en maakte hiermee zijn fout van het begin van de wedstrijd goed: 2-1.

Daarna brak er een rommelige fase aan, waarin beide ploegen moeite hadden om de bal binnen de eigen gelederen te houden. De hachelijke momenten voor de doelen ontstonden door defensief geklungel en daarvan hadden beide teams last. Vlak voor rust kopte Ruben Morin de bal diagonaal achter doelman Mike van Tol uit een van de hoekschoppen, die voor veel gevaar zorgden: 3-1. 

Na de rust moest Altior een ander strijdplan gaan ontvouwen om het de Oegstgeester defensie lastig te gaan maken. Dat leidde natuurlijk ook risico's in, maar het kon veel niet anders doen dan de aanval te zoeken. Met veel fysiek in de strijd nam Altior het initiatief, zonder nog tot doelrijpe kansen te komen. FC Oegstgeest was technisch gezien de betere van de twee, maar de inzet van de Langeraarders was tomeloos. De thuisploeg kreeg diverse kansen om de wedstrijd in het slot te gooien, maar liet dit na. Tom van der Weijden schoot met de buitenkant van de voet langs doelman Jansen en wist hiermee de aansluitingstreffer op het bord te krijgen: 3-2. Altior kreeg moraal na deze goal en ging op jacht richting de gelijkmaker. Die kwam er ook, want na twee geweldige reddingen van doelman Jansen was Tom van der Weijden voor de derde keer vandaag wel trefzeker en voltooide de comeback: 3-3. 

De wedstrijd kreeg een totaal ander beeld omdat Altior de duimschroeven aandraaide en de tegenstander steeds verder terug drong. FC Oegstgeest mocht doelman Jansen dankbaar zijn dat de Langeraarse voorsprong uitbleef en er een verlenging wist uit te slepen. 

In de extra tijd ondernamen Zwirs en Van der Weijden direct doelpogingen, maar stuitten andermaal op diezelfde doelman. De krachten vloeiden weg bij de teams en de spelers schoten veelvuldig in de kramp. Het kon werkelijk alle kanten op in deze strijd tussen twee culturen. In de eerste verlenging volgden de kansen elkaar op, maar gescoord werd er niet.

De vermoeidheid begon toe te slaan en de vraag was wie er nog in staat was een forcing door te voeren. Zowel FC Oegstgeest als Altior zaten er flink doorheen. Het was een fase dat degene die de goal zou maken ook als winnaar van het veld zou stappen. Maar wie zou dat worden? Vlak voor het einde van de wedstrijd voerde Manfred van den Bosch een Van Gaal-achtige wissel door door doelman Mike van Tol te wisselen voor reserve-doelman Joost Hoppenbrouwer. Zou dit dan zijn effect gaan sorteren? Rick Keijzer verzuimde om voor een leeg doel te scoren en even later miste Tom van der Weijden door pure vermoeidheid eveneens een grote kans. zo kwam het dus aan op strafschoppen...

In de eerste twee ronden werden de strafschoppen feilloos ingeschoten. Uitgerekend de uitblinkende aanvoerder van FC Oegstgeest miste doordat hij zijn "Panenka" op de lat zag verdwijnen, terwijl invaller-doelman Hoppenbrouwer al een hoek had gekozen. Altior kreeg hiermee voor het eerst een voorsprong in de wedstrijd en hield deze vast. Alle vijf strafschoppen werden onberispelijk raak geschoten, waardoor Altior voor de poorten van de hel zichzelf kwalicifeerde voor de tweede ronde en dus volgende week naar Rotterdam mag afreizen.

Derde penalty Ed van der Weijden.

(Foto  en video: Dave Lieverse)


Meer nieuws

Gezondheid en welzijn 13 jul. 2024 16:32

Ontdek moleculaire waterstof en hyperbare zuurstof-sessie

Je verwacht het niet, als je op de bel drukt bij een garagedeur op Wagnerstraat 8 in Nieuwkoop. Maar als de vriendelijke Ewelina Worszylo (42) (Ewela Woro voor vrienden en bekenden) je binnenlaat, gaat een wereld voor je open.

Milieu en duurzaamheid 11 jul. 2024 09:44

Actieplan circulaire economie Groene Hart bekrachtigd

Tijdens het jaarevenement van het Bestuurlijk Platform Groene Hart hebben Jacques Rozendaal en Frank Rijkaart namens elf gemeenten in het Groene Hart en de provincie Zuid-Holland het Actieplan Circulaire Economie Groene Hart bekrachtigd. Provincie Zuid-Holland en Platform Groene Hart Werkt! hebben begin 2024 het initiatief genomen om een Circulair Actieplan op te stellen samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Dit regionale plan is nu gereed. De elf bij het platform aangesloten gemeenten hebben het plan omarmd en steunen de initiatieven.

Calamiteiten 10 jul. 2024 17:23

Broodje veroorzaakt brand in Nieuwkoop

Aan de Waterleliestraat in Nieuwkoop werd woensdagmiddag een woningbrand gemeld. Het liep gelukkig met een sisser af.

Sport 10 jul. 2024 14:35

Strooplikkerstoernooi weer succesvol afgesloten

Als vanouds was het Strooplikkerstoernooi (41e editie) weer een oer-gezellige week met veel tennisplezier voor de spelers èn publiek uit de wijde omgeving (Zoetermeer, Den Haag, Oude Wetering, Rotterdam etc.).

Mijn Club 10 jul. 2024 09:12

Mijn Club: Postduivenvereniging De Witpen

Het eerste wat opvalt bij binnenkomst in clubgebouw de WenS: géén oude(re) mannen in ’n grijze stofjas, maar in plaats daarvan: jonge mannen met een biertje aan de bar. ”Nee, dat was misschien vroeger wel zo, maar nu echt niet meer".

Natuur en recreatie 9 jul. 2024 13:43

40 jaar 4Daagse Nijmegen

Het was in 1984 een groepje collega’s, die bij de Raad van Arbeid in Leiderdorp werkten en zin kregen om samen aan de Vierdaagse mee te gaan doen. Zoveel jaar na het begin is het  onduidelijk of zij indertijd méér zin hadden om daar te gaan stappen òf echt te gaan te lopen?! Het werd uiteindelijk: Wandelen èn stappen!