Pexels

Alles wat je moet weten over quarantaine

We horen het allemaal dagelijks voorbij komen in het nieuws: (thuis)quarantaine. Maar weten we eigenlijk wel wat quarantaine is? Wat is het verschil met (thuis)isolatie? En wat mag wel en wat mag niet? Je leest het hier. 

De term quarantaine werd voor het eerst gebruikt in de veertiende eeuw, toen de pest Europa in de band had. Het woord stamt af van het Italiaanse quaranta giorni, wat ‘veertig dagen’ betekent. In die tijd was het de regel dat schepen veertig dagen lang in de haven moesten blijven liggen en alle bemanning aan boord moest blijven. Dit om te voorkomen dat zij de pest meenamen naar het vasteland. Rond 1880 werd deze periode van veertig dagen ingekort. Op dat moment werd de kennis over infectieziekten namelijk groter en ontdekten onderzoekers dat er verschillende incubatieperiodes bestonden.

Incubatieperiode

Vanwege deze incubatieperiode, raadt de GGD huisgenoten en nauwe contacten dringend aan om quarantaine te gaan. Iemand die positief is getest op corona kan namelijk al besmettelijk zijn voordat hij of zij ziekteverschijnselen toonde. Gelukkig ligt de periode dat we veertig dagen in quarantaine moesten ver achter ons. “De meeste mensen die ziek worden krijgen de klachten binnen tien dagen na het laatste contact. Daarom moeten zij gedurende tien dagen voor de zekerheid thuis blijven, om zo de verspreiding  van het virus tegen te gaan”, licht GGD Hollands Midden toe.

Verschil met isolatie

Quarantaine is dus een maatregel voor mensen die contact hebben gehad met een persoon die positief is getest op corona, maar (nog) niet ziek is. Personen die daadwerkelijk besmet zijn met het coronavirus, moeten daarentegen in isolatie. Iemand dient dus volledig in isolatie te leven, zodat de ziekte niet verspreid kan worden. “Voor COVID-19 geldt dat mensen die niet in het ziekenhuis opgenomen hoeven te worden, in thuisisolatie mogen verblijven.”

Wat mag wel en wat mag niet?

Voor personen die positief hebben getest op het coronavirus geldt dat je niet naar school, werk en ook niet naar de winkel voor een boodschap mag. Ook de hond uitlaten of een rondje lopen is niet toegestaan. Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk in je eigen kamer blijft en zo min mogelijk contact hebt met anderen in huis. Als je echt je kamer uit moet, zorg je voor 1,5 meter afstand. “Isolatie duurt minimaal 7 dagen, geteld na de eerste ziektedag, en de patiënt moet 24 uur klachtenvrij zijn”, aldus GGD Hollands Midden.

Als je in quarantaine zit, bijvoorbeeld als je huisgenoot het coronavirus heeft, dien je thuis te blijven. Op je eigen balkon of in je eigen tuin zitten mag, maar boodschappen doen of de hond uitlaten mag ook niet. Ook mag er geen bezoek langskomen. Nauwe contacten mogen iets meer. Naar je werk of op vakantie gaan mag niet, maar even snel naar de supermarkt mag wel. Belangrijk is wel dat je dan altijd 1,5 meter afstand houdt tot anderen én geen corona gerelateerde klachten hebt.


Meer nieuws

Muziek gisteren 21:00

Dixieland Jubilee in Kaleidoskoop 28 april

Na een buitengewoon geslaagd Nieuwkoop Jazzfestival met meer dan 400 bezoekers, is er aanstaande zondag weer een swingende Dixieland Jubilee in het restaurant van Theater Kaleidoskoop. Het huisorkest Dixie Six All Stars speelt van 15.00 tot 17.30 uur en staat garant, zo is ruimschoots gebleken, voor een gezellige middag van dixieland, swing en New Orleans jazz. Lekkere, dansbare oude stijl jazz en vaak is de dansvloer pal voor de band dan ook druk bezet.

Sport 21 apr. 2024 13:32

Nieuwkoop - FC Oudewater; de analyses achteraf

Vooraf gezien was het duel tussen Nieuwkoop en FC Oudewater een belangrijke in de strijd om weg te blijven van de promotie-/degradatieplaatsen. Onze verslaggever Adrie van Lith sprak na afloop van deze wedstrijd met beide trainers...