AED-organisatie in Woerdense Verlaat

“Ik was al ’n tijdje, namens de Dorpsraad, actief in de werkgroep Jeugd, Ouderen en Maatschappelijke voorzieningen…” zegt Cor Kentrop (68), … want ik wil wel wat betekenen voor ons dorp en de mensen, die er wonen. Een terugkerend onderwerp in de werkgroep was de slechte bereikbaarheid van ambulances in Woerdense Verlaat.

Als er ècht spoed nodig is, komt die altijd te laat: de dichtstbijzijnde is gestationeerd op de Geerkade in Wilnis, maar die rijdt alleen in provincie Utrecht. Die voor ons staat bij het gemeentehuis in Nieuwveen of moet uit Alphen komen. Dat is vooralsnog niet te verbeteren, dus wilden we eerst zorgen voor voldoende AED’s binnen ons dorp. Gemeente Nieuwkoop liet er 2 ophangen en op initiatief van eigen bewoners zijn er nog 3 ’bij-georganiseerd’. Die hangen bij bewoners aan de gevel - bij ons hangt er ook een - en zijn dag en nacht bereikbaar. Maar…, als je voldoende AED’s hebt, moet je ook nog zorgen voor mensen die ze kunnen bedienen en daadwerkelijk kunnen reanimeren. Dus heb ik in 2014 een eerste cursus georganiseerd. Aanvankelijk hadden zich 16 mensen aangemeld en inmiddels zijn het er al 35, die de cursus - gegeven door Ardi Kruijf - volgen. En: hoe meer, hoe beter, want niet iedereen is altijd oproepbaar. Dat werkt zo: als een gecertificeerde burgerhulpverlener bij Hartslagnu.nl bekend is, krijgt diegene bij een 112-melding een bericht per SMS of Whatsap met instructies omtrent het probleem, de dichtstbijzijnde AED en eventuele pincode van dat apparaat. Er worden er per geval wel 10 opgeroepen, in de verwachting dat er dan tenminste één naar de plek van reanimatie gaat en nog één andere, die de AED kan ophalen…”

De cursus is mogelijk dankzij een eenmalige bijdrage van de Oranjevereniging, de Dorpsraad en ook vanuit ’Running Diner’; een jaarlijks initiatief van eigen inwoners waarbij men 4 mensen uit het dorp aan eigen tafel te eten vraagt, waarbij de een ’n voorgerecht maakt en ’n ander het hoofd- of nagerecht. Deelnemers betalen daarvoor 10 Euro per persoon en de opbrengst is voor de opleiding AED-reanimatie voor inwoners van Woerdense Verlaat. Wie dat wil, kan kosteloos deelnemen en bij voldoende animo, kunnen we wederom een nieuwe beginners-cursus starten.


Meer nieuws

Calamiteiten 28 sep. 2023 22:08

Huiszoeking in Ter Aar in zaak plofkraken

In een groot onderzoek van de Nederlandse en Duitse politie zijn vier personen aangehouden die worden verdacht van een serie plofkraken. In onder andere Ter Aar werden huiszoekingen verricht.

Calamiteiten 27 sep. 2023 22:19

Passanten redden bestuurster uit auto te water in Vrouwenakker

Woensdagmiddag rukten de hulpdiensten massaal uit voor een voertuig te water aan de Ruigekade in Vrouwenakker. Aldaar was een bestuurster met haar auto de Amstel ingereden. Enkele toevallige passanten redden haar uit het voertuig. (Foto: Politie Kaag & Braassem)

Dieren 27 sep. 2023 15:44

Blauwtong vastgesteld in Ter Aar

In Ter Aar is blauwtong vastgesteld. Deze niet besmettelijke ziekte onder herkauwers, vooral schapen, runderen en geiten, wordt vooral verspreid door knutten (meurzen zoals wij ze noemen) en muggen.

Gezondheid en welzijn 27 sep. 2023 08:40

Voldoet u aan de Beweegrichtlijn?

Beweegt u wel genoeg? Veel mensen zijn geneigd deze vraag met “Ja” te beantwoorden maar in de praktijk blijkt dat slechts 4 van de 10 volwassenen voldoet aan de beweegrichtlijn.

Cultuur 26 sep. 2023 19:46

Naar de Kaleidoskoop

Wat staat er de komende week op het programma bij Kaleidoscoop? In dit bericht de agenda voor de komende week.

Sport 26 sep. 2023 16:38

5 jaar wandelvoetbal bij Altior

Waar en wanneer kun je zo’n 80 grijze (en kale) mannen bij elkaar in een voetbalkantine zien? Welnu, dat kon afgelopen vrijdag (22 september) bij Altior, dat een Walking Football-toernooi organiseerde met deelnemers, afkomstig uit alle windstreken van Nederland: Monnickendam, Voorschoten, Dordrecht, Maarssen, Amstelveen, Hoofddorp, Kamerik en natuurlijk van Altior zelf, met twee teams: Tikkietrug en Effe Breed.