AED-organisatie in Woerdense Verlaat

“Ik was al ’n tijdje, namens de Dorpsraad, actief in de werkgroep Jeugd, Ouderen en Maatschappelijke voorzieningen…” zegt Cor Kentrop (68), … want ik wil wel wat betekenen voor ons dorp en de mensen, die er wonen. Een terugkerend onderwerp in de werkgroep was de slechte bereikbaarheid van ambulances in Woerdense Verlaat.

Als er ècht spoed nodig is, komt die altijd te laat: de dichtstbijzijnde is gestationeerd op de Geerkade in Wilnis, maar die rijdt alleen in provincie Utrecht. Die voor ons staat bij het gemeentehuis in Nieuwveen of moet uit Alphen komen. Dat is vooralsnog niet te verbeteren, dus wilden we eerst zorgen voor voldoende AED’s binnen ons dorp. Gemeente Nieuwkoop liet er 2 ophangen en op initiatief van eigen bewoners zijn er nog 3 ’bij-georganiseerd’. Die hangen bij bewoners aan de gevel - bij ons hangt er ook een - en zijn dag en nacht bereikbaar. Maar…, als je voldoende AED’s hebt, moet je ook nog zorgen voor mensen die ze kunnen bedienen en daadwerkelijk kunnen reanimeren. Dus heb ik in 2014 een eerste cursus georganiseerd. Aanvankelijk hadden zich 16 mensen aangemeld en inmiddels zijn het er al 35, die de cursus - gegeven door Ardi Kruijf - volgen. En: hoe meer, hoe beter, want niet iedereen is altijd oproepbaar. Dat werkt zo: als een gecertificeerde burgerhulpverlener bij Hartslagnu.nl bekend is, krijgt diegene bij een 112-melding een bericht per SMS of Whatsap met instructies omtrent het probleem, de dichtstbijzijnde AED en eventuele pincode van dat apparaat. Er worden er per geval wel 10 opgeroepen, in de verwachting dat er dan tenminste één naar de plek van reanimatie gaat en nog één andere, die de AED kan ophalen…”

De cursus is mogelijk dankzij een eenmalige bijdrage van de Oranjevereniging, de Dorpsraad en ook vanuit ’Running Diner’; een jaarlijks initiatief van eigen inwoners waarbij men 4 mensen uit het dorp aan eigen tafel te eten vraagt, waarbij de een ’n voorgerecht maakt en ’n ander het hoofd- of nagerecht. Deelnemers betalen daarvoor 10 Euro per persoon en de opbrengst is voor de opleiding AED-reanimatie voor inwoners van Woerdense Verlaat. Wie dat wil, kan kosteloos deelnemen en bij voldoende animo, kunnen we wederom een nieuwe beginners-cursus starten.


Meer nieuws

Blog vandaag 11:11

Ernstige bedreigingen

In de serie “uit het (groene) hart gegrepen" pakt onze columnist/verslaggever/presentator Theo Leliveld de pen op en laat zijn licht schijnen over zaken met zijn visie. Soms ongepolijst, maar altijd met de beste intenties ventileert hij zijn levenservaring. Deze keer over Ernstige bedreigingen.

Sport gisteren 19:48

Terugblikken op het afgelopen weekend

De meivakantie wordt geopend met Koningsdag in het weekend. Dus is er geen speelronde in de diverse competities, maar zijn er louter festiviteiten. Onze verslaggever Theo Leliveld keek terug op de sportieve prestaties...  

Sport gisteren 15:09

Jongste leden van Volleybalvereniging Waterlanders genieten van feestelijk kampeerweekend

De jongste leden van Volleybalvereniging Waterlanders gingen in het weekend van 19, 20 en 21 april op volleybalkamp. Een enthousiaste groep van zo'n dertig kinderen vertrok op vrijdagavond op de fiets onder begeleiding naar Boerderij Verhaar in Nieuwkoop. Onder het thema "feestdagen" verkenden de jonge sporters een scala aan feestelijke activiteiten, zorgvuldig georganiseerd door de enthousiaste leden van de Waterlanders Evenementen Commissie.

Gezondheid en welzijn 23 apr. 2024 14:10

Gratis sportspreekuur ProMove voorziet in behoefte

Het gratis sportspreekuur bij ProMove bewegen & gezondheid, op locatie de Vijverhof in Nieuwkoop en bij AnyTime Fitness in Ter Aar, voorziet al jaren in de behoefte voor het laagdrempelig beoordelen van een klacht of blessure.