InTeylingen

Aangepast bron- en contactonderzoek vanwege toename coronabesmettingen

Doordat het aantal personen dat positief test op corona hard oploopt, moet GGD Hollands Midden maatregelen nemen. Ze zijn overgeschakeld naar een risicogestuurd bron- en contactonderzoek, waarbij mensen zelf hun contacten dienen te informeren als blijkt dat ze besmet zijn.

Als iemand positief wordt getest op corona, is het belangrijk dat in kaart wordt gebracht met wie deze persoon in contact is geweest. Dit om te voorkomen dat het virus zich verder verspreid. Daar komt normaal de GGD om de hoek kijken, maar dat gaat vanwege de toename van het aantal besmettingen nu iets anders. Ze gaan nu risicogestuurd te werk.

Risicogestuurd onderzoek

Maar wat houdt dit precies in? “We vragen de mensen bij wie we inschatten dat dat kan, om zelf hun contacten te informeren. Om hen daarbij te helpen, geven we hen een informatiepakket. Schatten we in dat deze werkwijze een risico oplevert (vandaar de term risicogestuurd BCO) met het oog op het indammen van het coronavirus, dan benadert de bron- en contactonderzoeker deze contacten”, zo legt GGD Hollands Midden uit. Risicogevallen zijn in dit geval bijvoorbeeld besmette personen die in een zorginstelling of een kinderdagverblijf werken.

“Omdat er nu veel nieuwe positieve besmettingen zijn, soms wel meer dan 100 per dag, lukt het ons niet alle contacten van positief geteste personen na te bellen.” Daarom wordt er nu meer verantwoordelijkheid neergelegd bij, en medewerking gevraagd van, de besmette persoon. “Zo spelen we tijd en capaciteit vrij om per dag meer besmette personen te kunnen bereiken en zicht te kunnen houden op clusters.”


Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 12:14

Vijf redenen om te sporten bij Jworxout!

De winter komt eraan en het coronavirus is nog niet onder controle. Tijd om jouw immuunsysteem een boost te geven en lekker buiten te gaan sporten. Wij geven je vijf redenen om te sporten bij Jworxout.

Wonen en bouwen vandaag 11:41

Huurders Driekoppenland Noorden plaatsen tijdcapsule

Op 27 oktober 2020 hebben de twaalf nieuwe bewoners van Waterhoen in Noorden een tijdcapsule, met specifieke dingen van 2020, geplaatst in het nieuwbouwproject. Deze tijdcapsules worden ingemetseld en komen pas weer tevoorschijn bij de sloop over vele jaren. Woningstichting Nieuwkoop (WSN) en Vergeer Bouw hebben op deze manier samen met de huurders stilgestaan bij de ‘sprong in de toekomst’ die de nieuwe bewoners gaan maken in deze hypermoderne gasloze woningen.

Advertorial Overige vandaag 10:01

ONNA Letselschade: kosteloos letselschade claimen

Veel mensen weten niet dat je bij letselschade recht hebt op een schadevergoeding. Als je een ongeval overkomt is dat al vervelend genoeg, het is dan fijn als je hulp krijgt bij de afwikkeling van de schade. Je wilt immers niet met de kosten blijven zitten. ONNA Letselschade kan jou hierbij helpen.

Overige gisteren 16:20

Café Freddy’s wordt Sportsbar Ter Aar

De afgelopen tijd was het onzeker wat er met café de Freddy’s in Ter Aar zou gaan gebeuren. Toen kwamen Alphenaren Richard de Knegt en Thomas Runhart met het idee hun concept uit Alphen aan den Rijn ook uit te draaien in Ter Aar.  

Advertorial Overige gisteren 15:30

Prima Systems’ haal- en breng service voor computerreparaties

We blijven en werken op het moment allemaal zo veel mogelijk thuis. Niet vreemd dus dat we véél meer tijd doorbrengen achter de computer of laptop. Maar ineens is je computer of laptop zó traag, of werkt hij niet meer zoals je dat gewend bent. Wat doe je dan?