5 jaar wandelvoetbal bij Altior

Waar en wanneer kun je zo’n 80 grijze (en kale) mannen bij elkaar in een voetbalkantine zien? Welnu, dat kon afgelopen vrijdag (22 september) bij Altior, dat een Walking Football-toernooi organiseerde met deelnemers, afkomstig uit alle windstreken van Nederland: Monnickendam, Voorschoten, Dordrecht, Maarssen, Amstelveen, Hoofddorp, Kamerik en natuurlijk van Altior zelf, met twee teams: Tikkietrug en Effe Breed.

Mede-initiatiefnemer Peter Otto: “Zo’n 20 jaar geleden begonnen prof- en grote amateurvoetbalclubs in Nederland met Walking Football voor hun oud-voetballers, hetgeen overgewaaid kwam uit Engeland en door de KNVB onder de projectnaam ’Old Stars’ werd omarmd. Dus organiseerden we - in samenspraak met Ineke van Weeren vanuit de Dorpsraad - in 2018 bij Altior een informatiebijeenkomst voor 60-plussers, die ooit op een voetbalveld stonden en met een zekere heimwee naar betere jaren, graag weer eens in hun voetbalschoenen op het natte gras zouden willen staan…Sommige oud-voetballers waren eerst sceptisch en refereren aan hun ’gloriejaren’ als voetballer in het eerste en zeiden: “Joh, ik ga toch niet wandelen op een voetbalveld! Tot ook zij zich realiseerden, dat die gloriejaren ècht niet meer terugkomen en het bovendien al erg lang geleden is, dat zij überhaupt op een voetbalveld stonden…!”

"Dus: op dit moment hebben we 24 deelnemers, die iedere week op woensdagmiddag komen trainen: sommigen staan al om 14:15 uur voor het hek, terwijl we pas om 15:00 uur beginnen: eerst een ’bakkie’ en effe teuten aan de bar, dan de warming-up en een partijtje. Daarna gaan we, onder genot van een biertje aan de bar nog even evalueren; dat is onze ’derde helft’. Ofschoon op dit moment een paar leden geblesseerd zijn, gelden bij Walking Football strenge regels om blessures te voorkomen: niet rennen, geen fysiek contact en de bal moet laag blijven. (heuphoogte).

Otto: ”Het is, behalve een uurtje gezonde beweging in de buitenlucht, vooral het sociale element, dat voor veel deelnemers zo aantrekkelijk is. En: bij ons is iedereen van 55+ - met of zonder voetbalervaring - van harte welkom; je kunt eerst eens komen kijken/kennismaken, eventueel 2 maanden meedoen (gratis) en daarna pas kiezen, lid te worden voor € 58,00 per jaar.”

Na het welkomstwoord aan alle deelnemers van het toernooi, door Altior-voorzitter Dave Lieverse, legt Otto nog even uit, dat vandaag geen beker beschikbaar is voor de beste prestatie, maar wel een beloning voor het leukste en meest sportieve team. “We gaan gewoon lekker voetballen en we houden geen standen en uitslagen bij; die moet je zelf maar onthouden…”

Jan Buist (79) uit Voorschoten heeft een glansrijke carrière (55 jaar) als KNVB-scheidsrechter achter de rug en maakte in 2006 voor het eerst kennis met Walking Football. “Ik hou van de sfeer in een kantine, het contact en de omgang met (oud-)voetballers: heel gemoedelijk en soms erg grappig. Ik help nu soms bij dergelijke toernooien door ’n partijtje te fluiten.”

Lex O. (69) doet mee in het team van sv Overbos (Hoofddorp): ”De eerste wedstrijd hebben we verloren met 3-2…Tsja…., je doet wel je best, maar verliezen blijft toch lastig…En weet je, ik speelde voor het eerst in mijn leven - al zo’n 60 jaar geleden - tegen Altior als pupil bij Foreholte".

Het team van vv Kamerik had de meeste punten verzameld voor sportief gedrag en kreeg uit handen van Peter Otto een grote slagroomtaart, die gelijk werd aangesneden en verorberd. Alle teams uitten hun complimenten voor het complex, de organisatie en goede sfeer en gingen traditioneel met een pakket Langeraars zuur weer naar huis.


Meer nieuws

Cultuur gisteren 12:17

Wordt Nederland preutser? Ontdek het zelf in de expositie BLOOTGEWOON-2

Vanwege het overweldigende succes van vorig jaar heeft de Modeltekengroep Nieuwkoop gemeend dit jaar een vervolgexpositie te maken met als titel BLOOTGEWOON-2. Heeft u vorig jaar gemist, kom dan nu kijken in de herkansing. En was u vorig jaar wel van de partij? Kom dan ook want er is weer veel nieuws te zien en te beleven.

Rechtszaak 9 dec. 2023 14:34

Gemeente Nieuwkoop zet beroep tegen natuurvergunning Schiphol door

De gemeenteraad van Nieuwkoop heeft besloten het beroep tegen de natuurvergunning van Schiphol voort te zetten. Schiphol kreeg de vergunning in september. De raad ziet dat er voldoende juridische gebreken zijn om de vergunning aan te vechten.

Maatschappij 8 dec. 2023 10:40

Kerstmarkt bij Ipse de Bruggen Nieuwveen

Niet vergeten: Op donderdag 14 december is de Kerstmarkt in tuincentrum de Olifant, achter op landgoed Ursula in Nieuwveen. “Klanten zijn welkom van 10:00 tot 17:00 uur, zegt dagbestedings-begeleider Joke Loos. “We verkopen van alles: kerststukjes, vogelvoerstukken, insectenhotels en nog véél meer. En alles zelf gemaakt door onze cliënten: vriendelijk geprijsd en van alles bestaat er maar één!”

Muziek 7 dec. 2023 13:25

Kerstsamenzang op zondag 17 december

“Ja, we mogen weer: op zondagmiddag om 15:00 uur in de H. Adrianuskerk in Langeraar!” zegt Louis Hoogervorst, lid van de werkgroep Kerstsamenzang, bestaande uit vertegenwoordigers van de hervormde-, gereformeerde- en katholieke kerk. “We kregen vorig jaar zoveel leuke reacties; veel oudere mensen blijken liever overdag nog op pad te gaan, dan in het donker en er waren trouwens ook heel wat gezinnen met jonge kinderen. Ondanks dat het overdag is, zorgen we tòch dat de kerk sfeervol wordt verlicht.”

Dieren 6 dec. 2023 21:57

Honden mogen weer los in deel park Buytenwech

Honden mogen weer loslopen in het noordelijke deel van park Buytenwech in Nieuwkoop. De gemeente had eerder bepaald dat dit niet meer mocht na meldingen van bezorgde inwoners over de combinatie loslopende honden en spelende kinderen. De gemeente draait dit besluit nu terug.