40 jaar 4Daagse Nijmegen

Het was in 1984 een groepje collega’s, die bij de Raad van Arbeid in Leiderdorp werkten en zin kregen om samen aan de Vierdaagse mee te gaan doen. Zoveel jaar na het begin is het  onduidelijk of zij indertijd méér zin hadden om daar te gaan stappen òf echt te gaan te lopen?! Het werd uiteindelijk: Wandelen èn stappen!

En ze kregen de smaak direct te pakken. Het was onderweg gezellig en de groep ’Schuimhappers’, zoals zij zichzelf noemen, trok veel bekijks. Zowel tijdens de wandeling, als ook op de terrassen rondom de Wedren (finish) in Nijmegen. In de loop van volgende jaren werd de groep steeds groter en sloten er zich ook ’n behoorlijk aantal Langeraarders bij aan. Dit jaar wordt het de 53e keer dat dit grootse wandelevenement (13 t/m19 juli) georganiseerd wordt, zodat sommigen in de groep al voor de 40ste keer (of nog meer!) gaan lopen.

“De meesten lopen 30 of 40 km per dag, maar er is er één bij, die perse de 50 wil doen, omdat hij denkt dan het lekkerste ijsje onderweg te kunnen kopen! Aanvankelijk sliepen we met z’n allen in een grote legertent, maar nu hebben we ieder ’n eigen tent. De groep wandelaars is nu zo’n 25 personen groot en er gaan er nog 4 extra mee voor de catering, boodschappen en bijkomende zaken, zoals bijvoorbeeld voetverzorging” zegt José van Nobelen. “In de loop van al die jaren zijn er ook wel ’n paar deelnemers van het eerste uur afgevallen, maar het lijkt alsof de 4Daagse-koorts is overgeslagen op onze kinderen, daar doen er inmiddels al heel wat van mee”, aldus Peter van der Jagt.

”Wat er zo leuk aan is?” vraagt José. "Nou ja, het is eigenlijk ’n soort verslaving. En ik vind vooral onze wandelingen in de periode vooraf aan de 4Daagse - we beginnen al in april met lange wandeltrainingen - zo gezellig, je komt nog eens ergens! Zo hebben we ook gelopen in de binnensteden van Haarlem, Gouda en Amsterdam.”

“Als laatste (6 juli) doen we de ’IJsberentocht’: een rondje Braassemmermeer en dat is ook het moment om de laatste zaken (wíe neemt wàt mee?) en enkele logistieke zaken nog even goed door te nemen, ”voegt Peter nog toe.

Theo (Dorus) de Frankrijker (68): “Het is heel bijzonder hoe vaak we elkaar, ook buiten de 4Daagse, tegenkomen en we vormen dan vrijwel direct weer een hechte groep, meestal in de buurt van een biertap. Ik hoop, zo lang als ik gezond blijf, mee te blijven doen want ik wil het voorlopig nog niet missen!”

Loek Sassen


Meer nieuws

Verkeer en vervoer 16 jul. 2024 14:51

Werkzaamheden N231 Blokland en Achterweg

De provincie voert onderhoud uit op de provinciale weg N231 (Blokland en Achterweg) van 29 juli tot en met 19 augustus 2024. De weg is dan afgesloten.

Maatschappij 15 jul. 2024 14:52

BandGebeuren haalt 1500 euro op voor Bunkamp Noorden

Het bedrag werd maandag jl. overhandigd door Allan den Hertog, en Benjamin Verduijn aan bestuursleden van de organisatie Frank Kalshoven en Learoyd van der Haven. BandGebeuren 2024 werd zondag 26 mei gehouden. Het is een evenement waar een aantal bands optreedt. Die bands waren eerder dit jaar bij loting samengesteld uit een groep van tegen de dertig muzikanten.

Natuur en recreatie 15 jul. 2024 10:14

Ingebruikstelling Vuilwaterstation in Nieuwkoop

Vrijdagmiddag 5 juli jl. is in Nieuwkoop aan De Hoogt (in de bocht van de Nieuwveenseweg naar de Noordenseweg) een vuilwaterstation in gebruik genomen. Dit vuilwaterstation maakt het mogelijk om het zogenaamde 'zwarte water' (afvalwater van het toilet) op een milieuverantwoorde manier af te voeren.

Gezondheid en welzijn 13 jul. 2024 16:32

Ontdek moleculaire waterstof en hyperbare zuurstof-sessie

Je verwacht het niet, als je op de bel drukt bij een garagedeur op Wagnerstraat 8 in Nieuwkoop. Maar als de vriendelijke Ewelina Worszylo (42) (Ewela Woro voor vrienden en bekenden) je binnenlaat, gaat een wereld voor je open.

Milieu en duurzaamheid 11 jul. 2024 09:44

Actieplan circulaire economie Groene Hart bekrachtigd

Tijdens het jaarevenement van het Bestuurlijk Platform Groene Hart hebben Jacques Rozendaal en Frank Rijkaart namens elf gemeenten in het Groene Hart en de provincie Zuid-Holland het Actieplan Circulaire Economie Groene Hart bekrachtigd. Provincie Zuid-Holland en Platform Groene Hart Werkt! hebben begin 2024 het initiatief genomen om een Circulair Actieplan op te stellen samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Dit regionale plan is nu gereed. De elf bij het platform aangesloten gemeenten hebben het plan omarmd en steunen de initiatieven.