Nieuwkoopse Landijsbaan logo

Nieuwkoopse Landijsbaan

De Nieuwkoopse Landijsbaan (NL) is een natuurijsclub welke is opgericht in 1887 en daarmee een van de oudste verenigingen van Nieuwkoop. De NL kreeg pas sinds de jaren '60 de beschikking over een landijsbaan (110 x 70 meter), geleden aan de Bernhardlaan in Nieuwkoop. Sinds 1981 staat er ook een clubgebouw dat momenteel ook gebruikt wordt door Brommerclub de Stofwolk.

De NL richt zich wat de landijsbaan-activiteiten betreft vooral op het bieden van veilig ijs voor de jeugd van Nieuwkoop en omliggende dorpen. De landijsbaan wordt gevuld met een waterlaag van circa 20 centimeter, dus als je door het ijs zou zakken, dan heb je hooguit natte voeten. Rondom de landijsbaan staan 8 lichtmasten die het mogelijk maken om ’s avonds te schaatsen. De NL beschikt over enkele schuif/borstel machines om de ijsbaan c.q. de plassentochtroute te schuiven of vegen en verzorgt in de zomer zelf het maaien van de grasmat van de landijsbaan.

Lid worden van de Nieuwkoopse Landijsbaan is mogelijk door een mail te sturen naar nieuwkoopse.landijsbaan@gmail.com en daarin uw adres gegevens te vermelden. U ontvangt dan een betalingsverzoek en na betaling een lidmaatschapskaart die u vrije toegang geeft tijdens een ijsperiode (voor ouders + kinderen t/m 15 jaar).

De NL organiseert bij een langdurige vorstperiode met sterk natuurijs samen met de ijsclubs van Noorden en het Zuideinde de Plassentocht Nieuwkoop-Noorden. De NL verzorgt dan bij startplaats “Tijsterman” de centrale post; het punt waar de twee 30 km schaatsroutes bij elkaar komen.